Apple / Nokia - Ξανά στον αγώνα ευρεσιτεχνιών

Apple / Nokia - Ξανά στον αγώνα ευρεσιτεχνιών
ired.gr

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια... η κόντρα, θέλαμε να πούμε!

Η Apple και η Nokia έχουν παρελθόν στις μηνύσεις για πατέντες που κρατάνε από το 2009. Αυτή τη φορά, η Apple κατέθεσε αντιμονοπωλιακή αγωγή, όχι απέναντι στη Nokia αλλά σε εταιρίες τρίτων που ενεργούν για λογαριασμό της. Για αντίποινα, η Nokia μήνυσε την Apple άμεσα. Και η διαμάχη καλά κρατεί.

Ως προς τι η διαμάχη;

Στην αγωγή της, η Apple υποστηρίζει ότι η Nokia έχει ήδη δημιουργήσει συμφωνίες για να πάρει άδεια για τις πατέντες της αλλά τις μεταφέρει σε εταιρείες τρίτων για να κερδίσει χρήματα. Αυτό, κατά την Apple, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται γιατί είναι αντίθετο ως προς τον ανταγωνισμό και αποτελεί καταχρηστική συμπεριφορά απέναντι στην Apple και στις άλλες εταιρίες τεχνολογίας.

Η Nokia μηνύει την Apple επειδή πιστεύει ότι της χρωστάει χρήματα για πατέντες που της ανήκουν και που έχουν χρησιμοποιηθεί στα Apple προϊόντα.

Τι είχε συμβεί στο παρελθόν;

Οι δύο εταιρείες είχαν ξεκινήσει τη διαμάχη το 2009, όταν η Nokia είχε μηνύσει την Apple για παραβίαση κάποιων από των βασικών της διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Επρόκειτο για τυποποιημένες πατέντες που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρο τον κλάδο και ως εκ τούτου, υποτίθεται ότι έπρεπε να λάβει άδεια με όρους FRAND (Fair, Reasonable and Non-Discriminatory), δηλαδή υπό δίκαιους, εύλογους και χωρίς διακρίσεις όρους.

Η ουσία είναι ότι οι εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από αυτά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και να αποφύγουν να πληρώνουν εξωφρενικά τέλη αδειοδότησης για κάτι που είναι απαραίτητο για τα περισσότερα προϊόντα.

Στο τέλος, το 2011 είχε επιτευχθεί ένας διακανονισμός σύμφωνα με τον οποίο η Apple κατέβαλε εφάπαξ ένα τέλος στη Nokia και ήταν υποχρεωμένη να πληρώνει στη Nokia τακτικά δικαιώματα στο μέλλον.

Γιατί να με ενδιαφέρει το θέμα;

Για τα τελευταία πέντε χρόνια, η Apple συνεχίζει να πληρώνει τη Nokia για τη χρήση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της, όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί. Το deal, όμως, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και υποψιαζόμαστε ότι η Nokia θέλει να βρει κάποιον τρόπο για να συνεχίσει να εισπράττει από την Apple. Φυσικά, η Apple αρνείται τα πάντα και την κατηγορεί για εκβιασμό.

Με την επανεκκίνηση των patent wars διακυβεύονται πολλά για την Nokia. Η καταβολή των δικαιωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για τα έσοδα και τα κέρδη της Φινλανδικής εταιρείας και αν το χρήμα σταματήσει να ρέει, θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα. Ήδη η μετοχή της Nokia έπεσε κατά 5%, μετά την δημοσιοποίηση των μηνύσεων. Έρχεται το τέλος;

Διαβάστε επίσης: «Ατάκες – φαρμάκι και αποφθέγματα – μέλι για την Apple»

Από mirelen