Ανέπαφες συναλλαγές (NFC): Apple vs Google, σημειώσατε “2”

Ανέπαφες συναλλαγές (NFC): Apple vs Google, σημειώσατε “2”
ired.gr

Είμαστε καταδικασμένοι να μην έχουμε για πολλά χρόνια ακόμα, πραγματικά ασφαλείς ανέπαφες συναλλαγές στο iPhone μας. Δεν σας ενοχλεί αυτή η στάση της Apple;

Εισαγωγή

Από την κυκλοφορία του πρώτου iPhone είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μία γεύση ως προς την “πολιτική” της Apple, σχετικά με τα γνωστά σε όλους μας “κλειδώματα”. Κλειδωμένο bluetooth (τουλάχιστον ως προς την αποστολή και λήψη αρχείων), μη πρόσβαση στο filesystem της συσκευής, έλλειψη ραδιοφώνου και προώθηση των podcasts, μη δυνατότητα χρήσης ενός mp3 τραγουδιού ως ringtone και “άλλα πολλά εμπριμέ”.

Ίσως, κάποιες φορές, όντως κάποιος να πρέπει να “σύρει το κάρο” και δεν έχω καμία αμφιβολία πως στις περισσότερες των περιπτώσεων η Apple ανέλαβε επιτυχώς το συγκεκριμένο ρόλο. Όπως πάντα υποστήριζα, η μη δυνατότητα αποστολής αρχείων μέσω bluetooth δεν ήταν κάτι το σημαντικό, εφόσον έτσι κι αλλιώς ήταν ένα χαρακτηριστικό που σταδιακά εξέλειπε. Εξάλλου, υπήρχαν εναλλακτικές. Και κατά την προσωπική μου γνώμη, η ύπαρξη των εναλλακτικών είναι ζήτημα υψίστης σημασίας.

Αρχεία μπορούσαμε να στείλουμε με διάφορους τρόπους, ringtones να δημιουργήσουμε επίσης μπορούσαμε, σχετικά με το ραδιόφωνο έτσι κι αλλιώς κάποιοι δεν ακούγαμε ελληνικό σχεδόν ποτέ, ή, μπορούσαμε να κάνουμε εγγραφή ενός ραδιοφωνικού προγράμματος και να το ακούσουμε off line στο μετρό, μη σας τα πολυλογώ, λύσεις και εναλλακτικές πάντα υπήρχαν.

Διαβάστε επίσης: Ραδιόφωνο Free - Ακούστε ραδιόφωνο στο iPhone σας

Υπάρχουν όμως για τα πάντα εναλλακτικές λύσεις;

Εδώ λοιπόν αρχίζουν και τα προβλήματα. Έως τώρα έχω “αποκρούσει” τα (παλαιολιθικά συνήθως) επιχειρήματα των φίλων του Android οικοσυστήματος με βάση τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες μας. Έτσι κι αλλιώς δεν θα στείλω αρχείο με bluetooth, δεν ακούω ελληνικό ραδιόφωνο γιατί οι (κακόγουστες) διαφημίσεις απλά διακόπτονται για ολίγη μουσική, filesystem “έχω” μια χαρά στο iCloud drive, ringtones φτιάχνω στο (έξοχο) Garazeband κοκ.

Τι γίνεται όμως, όταν ο πελάτης της Apple “σκάει” ένα υψηλότατο ποσό για να αποκτήσει ένα iPhone ενώ δεν έχει πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις; Όταν η πρόσβαση σε αυτές είναι σε μηδενικό βαθμό και δεν διαφαίνεται κανένα φως στο τούνελ; Έως τώρα, η επιχειρηματολογία μας απέναντι στους χρήστες του Android οικοσυστήματος δεν ήταν “ξύλινη”, αλλά ουσιαστική.

“Κάναμε μια χαρά τη δουλειά μας”. Τώρα τι; Θα υπερασπιστούμε την Apple, όταν η εταιρεία αρνείται να μας παράσχει κάτι που είναι εντός των δυνατοτήτων της συσκευής και ακόμα χειρότερα, όταν όλα δείχνουν πως μας αγνοεί εντελώς;

Ναι, περί NFC και ανέπαφων συναλλαγών ο λόγος...

NFC και ανέπαφες συναλλαγές

contactless 01

Ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψουμε ένα πρόβλημα είναι μία “πρακτική” περιγραφή του:

Οι χρήστες iPhone στην Ελλάδα δεν έχουν τη δυνατότητα πληρωμών μέσω ασφαλών ανέπαφων συναλλαγών (με χρήση της τεχνολογίας NFC) και δεν θα την έχουν για αρκετά χρόνια ακόμα. Οι κάτοχοι φθηνών συσκευών Android, μπορούν ακόμα και σήμερα να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας

Αλλά, ας ξεκινήσουμε καλύτερα από την “πηγή” του προβλήματος:

Το NFC είναι ένα “τσιπάκι”, το οποίο εγκαθίσταται σε ηλεκτρονικές συσκευές και σε συνδυασμό με το λογισμικό τους, παρέχει τη δυνατότητα ασφαλών ανέπαφων οικονομικών συναλλαγών στους κατόχους τους.

Η Apple, το 2014, με την κυκλοφορία των iPhone 6 και iPhone 6 Plus ξεκίνησε την υποστήριξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Όμως, “φρόντισε” η πρόσβαση στο NFC chip να ΜΗΝ είναι διαθέσιμη σε τρίτους κατασκευαστές. Εν ολίγοις, η τεχνολογία Near Field Communications σε όλες τις συσκευές της Apple, είναι κλειδωμένη.

Με δυο λέξεις.... Apple Pay

 Pay

contactless 02

Το  Pay, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος πληρωμής. Γρήγορος και ασφαλής, όπως δηλαδή θα έπρεπε να είναι. Θα πρέπει να ομολογήσουμε πως η Apple το 2014 έθεσε νέα standards στις ανέπαφες συναλλαγές με την παρουσίαση της δικής της λύσης - πρότασης.

Φυσικά όμως, οι προτεραιότητες της εταιρείας είναι συγκεκριμένες: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Κίνα κλπ. Πιο απλά, έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια από την παρουσίαση του  Pay και δεν διαφαίνεται πουθενά στον ορίζοντα η υιοθέτησή του και στη χώρα μας. Το ότι σε οικονομικό επίπεδο τους “είμαστε παντελώς αδιάφοροι” το γνωρίζουμε από καιρό. Το ότι μας αποκλείουν από την εξέλιξη της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών πληρωμών όμως έχει άλλο “ηθικό πρόσημο”. Το γνωρίζουν και δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό.

Μα, δεν υπάρχουν εναλλακτικές;

Αξιόπιστες και ευρέως διαδεδομένες, όχι. Εκτός αν θέλετε να “τριπλάρετε” με σκαναρίσματα κωδικών QR ή γενικά σε λύσεις που προσφέρονται χωρίς τη χρήση του NFC και της ασφάλειας που αυτή συνεπάγεται, από εταιρείες που δεν ξέρω αν θέλετε και εσείς να τις εμπιστευθείτε.

Αυτή τη στιγμή, οι κάτοχοι iPhone στην Ελλάδα δεν έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε την NFC τεχνολογία για τις ανέπαφες οικονομικές συναλλαγές μας. Οι κάτοχοι φθηνών Android συσκευών, την έχουν.

Παράδειγμα: η Τράπεζα Πειραιώς, παρουσίασε τη λύση της για ανέπαφες συναλλαγές, η οποία είναι διαθέσιμη μόνο για το Android.

Δεν έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα και δεν θα την έχουμε για καιρό, μόνο και μόνο επειδή η Apple θέλει να σπρώξει το  Pay, ενώ ταυτόχρονα αδιαφορεί για την υιοθέτησή του σε “μικρές” οικονομικά χώρες.

Αισθάνεστε πραγματικά “σύγχρονοι πολίτες” με το πανάκριβο iPhone στο χέρι σας; Πώς θα αισθανθείτε αν σας τρολλάρει ένας Android χρήστης μίας συσκευής των 150€ στο POS ενός καταστήματος; Προσωπικά, απλά θα ομολογήσω την “ήττα του οικοσυστήματός μου”.

Μα εμένα δεν με “αφορούν” οι ανέπαφες συναλλαγές!

Ούτε το Touch ID σε “αφορούσε” αλλά το “έσκισες” όταν το δοκίμασες. Σωστά; Ε αυτό θα κάνουν και οι Android χρήστες με τις ανέπαφες πληρωμές τους και εμείς θα συνεχίσουμε είτε να βγάζουμε το πορτοφόλι από την τσέπη μας, είτε να χρησιμοποιούμε μεσοβέζικες λύσεις.

Θα μας χάλαγε δηλαδή να πηγαίνουμε για τα ψώνια μας χωρίς καν να κουβαλάμε πορτοφόλι / μετρητά / κάρτες μαζί μας; Εδώ δεν πρόκειται ούτε για αποστολή αρχείων, ούτε για ringtones, αλλά για την καθημερινότητα του σύγχρονου πολίτη.

Επίλογος - Υπάρχει κάτι στον ορίζοντα;

Όχι. Ίσως μόνο αν η Apple αποφασίσει να “ανοίξει” τη χρήση του NFC chip σε τρίτους κατασκευαστές. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει απλά, με ένα software update του iOS, του watchOS και του xCode (για τους developers). Γιατί αν περιμένουμε την άφιξη του  Pay στην Ελλάδα, μάλλον θα περιμένουμε αρκετά. Υποθέτω πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, ή το κατάλληλο κείμενο για να αναφερθώ στη Siri και την υποστήριξη της Ελληνικής γλώσσας...

Τα πράγματα είναι δυστυχώς πολύ απλά, τουλάχιστον στο πεδίο των ανέπαφων οικονομικών συναλλαγών:

Apple vs Google, σημειώσατε 2

Μεγάλη ήττα, με μία και μοναδική υπεύθυνη: την Apple.

Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφέρω πως το “πρόβλημα” δεν έγκειται στην υποστήριξη του NFC. Έγκειται στη γενικότερη προσέγγιση και αδιαφορία της Apple, με θύματα τις “μικρότερες” οικονομικά χώρες (μη φαντάζεστε μόνο την Ελλάδα σε αυτές, είναι πάνω από 100...). Εφόσον θα μπορούσε να το λύσει δίνοντας πρόσβαση (σαφώς μέσω “σφιχτών” όρων ασφαλείας) σε τρίτους κατασκευαστές και δεν το επέλεξε, το “μήνυμά” της είναι κάτι παραπάνω από σαφές:

ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ, ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ

από Kostthem