AirPods - Γιατί υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην κυκλοφορία τους

AirPods - Γιατί υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην κυκλοφορία τους
ired.gr

 Τι κρύβεται πίσω από την υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση της κυκλοφορίας των AirPods;

Όταν, τον Σεπτέμβριο, η Apple παρουσίασε το iPhone 7, είχε ανακοινώσει και την κυκλοφορία των AirPods, ενός ασύρματου σετ ακουστικών. Τα μικρά λευκά ακουστικά αναμένονταν να βγουν στην αγορά κάποια στιγμή τον Οκτώβριο για 159$. Όμως, ήδη πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα.

Η Apple δήλωσε επίσημα μια καθυστέρηση τον Οκτώβριο, λέγοντας ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερο χρόνο αλλά δεν έδωσε διευκρινίσεις για το που ακριβώς βρισκόταν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της The Wall Street Journal, το θέμα είναι τεχνικό. Σύμφωνα με πληροφορίες εκ των έσω, η Apple φέρεται να προσπαθεί να διασφαλίσει ότι και τα δύο AirPods λαμβάνουν το ίδιο σήμα Bluetooth ταυτόχρονα, κάτι που θα βοηθήσει την αποφυγή της διακοπής σύνδεσης.

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσουν τα ακουστικά στην αγορά. Ένας αναλυτής της Barclays δήλωσε τον Νοέμβριο ότι η Apple θα ξεκινήσει την παραγωγή σε περιορισμένο αριθμό για τον Δεκέμβριο. Η Apple όμως δεν έχει προσφέρει καμία επίσημη ενημέρωση. Στην ιστοσελίδα της, τα AirPods βρίσκονται στα «προσεχώς», Coming Soon.

air pods 01

Δεν πρόκειται για έκπληξη, αν τα AirPods αντιμετωπίζουν προβλήματα σύνδεσης, αφού σχεδόν όλα τα ασύρματα ακουστικά που πωλούνται σήμερα «υποφέρουν» από παρόμοια προβλήματα. Με το ισχύον πρωτόκολλο Bluetooth, ο ασύρματος ήχος δεν μπορεί να μεταδοθεί σε δυο ξεχωριστές συσκευές ταυτόχρονα.

Κατά καιρούς, οι κατασκευαστές έχουν χρησιμοποιήσει διάφορες λύσεις για να κρατήσουν τα δυο ακουστικά σε συγχρονισμό: κάποιοι έχουν δοκιμάσει μια τεχνική που ονομάζεται πεδίο μαγνητικής επαγωγής (NFMI), κάποιοι αναπτύσσουν το πρωτόκολλο χαμηλής ενέργειας Bluetooth και άλλες τεχνολογίες. Συνήθως, το σήμα αποστέλλεται στο ένα ακουστικό, το οποίο στη συνέχεια αναμεταδίδει το σήμα στο άλλο.

Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά συχνά η απόδοση των περισσότερων ασύρματων ακουστικών είναι αναξιόπιστη. Αυτό συμβαίνει γιατί η τεχνολογία εξακολουθεί να αφήνει περιθώρια για “ξένα αντικείμενα”, όπως το κεφάλι του χρήστη, να παρεμβαίνει στο σήμα.

Ο Business Insider ανέφερε τον Οκτώβριο ότι o Bluetooth SIG, ο οργανισμός που επιβλέπει την ανάπτυξή του Bluetooth, εργάζεται για μια ενημερωμένη έκδοση που θα επιτρέπει σε συσκευές να αποστέλλουν ρεύματα ήχου σε πολλαπλές συσκευές ταυτόχρονα.

Διαβάστε επίσης: PhotoScan από τη Google για εύκολη ψηφιοποίηση των παλιών φωτογραφιών

Κάτι τέτοιο πρόκειται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 2017 και φυσικά θα μειώσει πολλά από τα τεχνικά προβλήματα που αφορούν, σήμερα, τα ασύρματα ακουστικά.

Σύμφωνα με έκθεση του The Journal, η Apple θα μπορούσε να κάνει το κάθε ακουστικό να λαμβάνει ανεξάρτητα σήμα, ως αποτέλεσμα μιας, ενός chip W1 ευρεσιτεχνίας της Apple, χαμηλής ενέργειας που θα βρίσκεται στο εσωτερικό του.

Αν η Apple εξακολουθεί να έχει πρόβλημα στις δοκιμές της, στο να λάβουν συγχρόνως το σήμα τα ακουστικά, αυτό μάλλον σημαίνει ότι η προσπάθειά της να ανεξαρτητοποιηθεί από το ανοιχτό πρότυπο Bluetooth δεν έχει πάει τόσο καλά όσο το περίμενε.

Από mirelen