Apple Social Media - Χρειάζεται βοήθεια από "νέο αίμα"!

Apple Social Media - Χρειάζεται βοήθεια από "νέο αίμα"!
ired.gr

Επειδή ο λογαριασμός της Apple στο Twitter είναι ομιλητικός σαν ... ψάρι, μήπως η Apple να προσλάμβανε μερικούς εφήβους να της δείξουν τα κόλπα;

Το 2016 ήταν η χρονιά που η Apple ενώθηκε με τον υπόλοιπο κόσμο στα κοινωνικά δίκτυα.

Νωρίτερα φέτος, η Apple ξεκίνησε, φτιάχνοντας λογαριασμό στο Twitter για την προώθηση του iPhone 7, να συμμετέχει στα κοινωνικά δίκτυα - ή τουλάχιστον έτσι νομίζει. Επίσης η Apple σιωπηρά (υπερβολικά θα λέγαμε) συντηρεί μια σελίδα στο Facebook εδώ και μήνες.

Η Apple έχει χρόνια που συντηρεί λογαριασμούς που αφορούν τη μουσική σε κοινωνικά δίκτυα, αλλά η απόφασή της να συμμετέχει η ίδια σαν εταιρία στα δίκτυα αυτά, είναι καινούρια.

Οι δύο ανωτέρω λογαριασμοί λοιπόν, επιδεικνύουν ΜΗΔΕΝΙΚΗ δραστηριότητα. Τίποτε. Νέκρα. Αν επισκεφθείτε τον επίσημο λογαριασμό της Apple στο Twitter θα δείτε ότι δεν έχει το παραμικρό σχόλιο. Η σελίδα της στο Facebook είναι επίσης “γυμνή” εντελώς.

Αντίθετα, η Apple χρησιμοποιεί τους λογαριασμούς για να αγοράσει διαφημίσεις για τα τελευταία της προϊόντα όπως το iPhone 7, το MacBook Pro και το Apple Watch. Αυτού του είδους οι δημοσιεύσεις θεωρούνται «σκοτεινές» (dark social), που σημαίνει ότι η Apple εκμεταλλεύεται τα διαφημιστικά εργαλεία για να προωθήσει δημοσιεύματα που δεν φαίνονται στους κυρίως λογαριασμούς.

Αυτού του είδους η προσέγγιση είχε σαν αποτέλεσμα τα προωθημένα tweets που αποκάλυψαν το iPhone 7 λίγο πριν την επίσημη παρουσίασή του. Να μια διαφήμιση που είδαμε την προηγούμενη βδομάδα:

social 02

Αυτού του είδους η προσέγγιση, αν και λογική, μοιάζει να δείχνει πλήρη άγνοια της δύναμης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ορθής λειτουργίας τους. Το ζήτημα εδώ είναι η αυθεντικότητα.

Δεν είναι ότι η Apple δεν έχει κάτι να μοιραστεί στα κοινωνικά δίκτυα.

Λίγο πριν την παρουσίαση του iPhone 7, κάποιοι νόμισαν ότι η Apple θα παρουσίαζε το όλο event ζωντανά και στο Twitter. Δυστυχώς δεν έγινε έτσι και το μόνο που πέτυχε ήταν να χαλάσει την (όποια) έκπληξη είχε απομείνει να παρουσιαστεί για τα νέα της προϊόντα.

Δείτε ακόμη: 7 λάθη που κάνουμε στα social media

Υπάρχουν πολλά που μπορεί η Apple να μοιραστεί στα κοινωνικά δίκτυα, πέρα από την απλή διαφήμιση των προϊόντων της. Καθώς όλο και περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί τα προϊόντα της, θα ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία για την εταιρία ώστε να επικοινωνήσει και να δεθεί με τους πελάτες της.

Μπορεί όλοι αυτοί να αγοράζουν μια νέα συσκευή της κάθε 2-3 χρόνια, αλλά ζουν με αυτήν - και κατ’ επέκταση με την Apple - κάθε μέρα.

Να ένα παράδειγμα: Υπήρξε ένα μεγάλο πρόβλημα spamming στο ημερολόγιο της Apple πρόσφατα. Κινέζοι spammers ανακάλυψαν ότι αν έστελναν προσκλήσεις μέσω iCloud σε μη-υπαρκτά γεγονότα, θα μπορούσαν να παρακάμψουν τα φίλτρα ενάντια στα spam και έτσι θα μπορούσαν να στείλουν τις διαφημίσεις για τα προϊόντα τους στους χρήστες.

Αν κοιτάξετε στην ιστοσελίδα της Apple, δεν αναφέρεται καν στο πρόβλημα. Όμως η εταιρία στην πραγματικότητα απολογήθηκε για το πρόβλημα και είπε ότι ετοίμαζε διόρθωση - όλα αυτά όμως σε μια ιστοσελίδα φαν της Apple!

Υπάρχουν όμως εκατομμύρια πελάτες της εταιρίας που δεν κάθονται να ψάχνουν τα διάφορα blog και φόρουμ σαν μανιακοί. Κι έτσι δεν έμαθαν πιθανότατα για την απολογία της Apple, ούτε το ότι η διόρθωση είναι στα σκαριά.
Δεν θα ήταν αυτή μια σπουδαία ευκαιρία για ενημέρωση μέσω του Facebook-Twitter;

Παρόμοια, η Apple έχει κι ένα λογαριασμό Twitter για την υποστήριξη των προβλημάτων των χρηστών. Όμως ο εν λόγω λογαριασμός παρέμεινε «εκκωφαντικά» βουβός όσον αφορά το ως άνω γεγονός.

Και το ίδιο έγινε και με το πρόβλημα της ξαφνικής απενεργοποίησης των iPhone λόγω ενός bug, ή για την «ασθένεια της οθόνης αφής» που είχε εμφανιστεί πρόσφατα στα iPhone 6. Οι όποιες αναφορές ήταν θαμμένες μόνο στην επίσημη ιστοσελίδα της Apple.

social 03

Σίγουρα υπάρχει αιτία που η Apple δεν τα πάει καλά με τα κοινωνικά δίκτυα. Δεν είναι του στιλ της! Οι μεγάλες εταιρίες σπάνια ασχολούνται με αυτά. Τα διάφορα «τρολ» και γενικώς άνθρωποι με εχθρότητα προς αυτές, θα μπορούσαν να χαλάσουν τις προσπάθειές τους για επικοινωνία, όπως έκαναν πρόσφατα με την εικόνα του προφίλ της Apple.

Και ακόμη, τα κοινωνικά δίκτυα με κοινό πολλών εκατομμυρίων, μπορεί να καταλήξουν σε παράξενες καταστάσεις. Δείτε τι έγινε με τη σελίδα του Mark Zuckerberg.

Όταν όμως οι χρήστες επικοινωνούν με γνωστούς αρθρογράφους αφότου γράψουν άρθρα για την Apple και τα προβλήματα με τα προϊόντα της, ένα από τα συνηθέστερα παράπονά τους είναι ότι θα επιθυμούσαν η Apple να επικοινωνούσε μαζί τους μέσω των κοινωνικών δικτύων, αντί να μάθουν τα νέα από δω κι από κει.

Η Apple έχει ήδη την πλατφόρμα για να μείνει σε επαφή με τους πελάτες της. Απλά χρειάζεται να αρχίσει να “τα λέει” και να μοιράζεται τα νέα της.

Κακά τα ψέματα. Κάποιος πρέπει να πει στον Tim Cook και τους στενούς συνεργάτες του ότι το να ντύνεσαι σαν έφηβος, δεν σε κάνει αναγκαία και έφηβο. Μάλιστα μερικές φορές μοιάζει με ψάρι έξω από τα νερά του.

Γι’ αυτό μήπως να προσλάμβανε μερικούς αληθινά νέους ανθρώπους που να ξέρουν πράγματι τη δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την ορθή χρήση τους;

Δείτε ακόμη: Ξαφνικός διαδικτυακός θάνατος με το πάτημα ενός πλήκτρου

από Elichord