Μη εγκεκριμένοι φορτιστές iPhone - Γνωρίζετε πόσο επικίνδυνοι είναι;

Μη εγκεκριμένοι φορτιστές iPhone -  Γνωρίζετε πόσο επικίνδυνοι είναι;
ired.gr

 Μεγάλη προσοχή: το 99% των μη εγκεκριμένων φορτιστών είναι “επικίνδυνοι”, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από ανεξάρτητη εταιρεία

Μία νέα έρευνα διεξήχθη από ανεξάρτητη εταιρεία που ειδικεύεται στην ασφάλεια που παρέχουν οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα αξεσουάρ, και τα αποτελέσματά της ήταν εντυπωσιακά, όχι όμως με “θετικό πρόσημο". Εντυπωσιακά επικίνδυνα θα προσέθετα...

Οι δοκιμές αυτές πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας στις εμπορικές συναλλαγές του Ηνωμένου Βασιλείου και διεξήχθησαν από την UL, μία ανεξάρτητη, εξειδικευμένη εταιρεία σε ζητήματα ασφαλείας, που εδρεύει στο Ιλλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

To τεστ περιελάμβανε την παροχή υψηλού φορτίου τάσης σε φορτιστές, οι οποίοι είχαν αγοραστεί διαδικτυακά από οκτώ διαφορετικές χώρες, μεταξύ αυτών από την Κίνα, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στην ουσία, εξετάστηκε η μόνωση των αξεσουάρ αυτών, υπό συνθήκες υπερφόρτωσης του δίκτυου ηλεκτροδότησης, κάτι δηλαδή που μπορεί να τύχει και σε πραγματικές συνθήκες.

Διαβάστε επίσης: Αυτός είναι ο ταχύτερος τρόπος φόρτισης του iPhone

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόνο τρεις από τους 400 φορτιστές είχαν επαρκή μόνωση, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη τάση και να εξαλείψουν τις πιθανότητες πρόκλησης βραχυκυκλώματος ή ηλεκτροπληξίας.

Ο Leon Livermore, Γενικός Διευθυντής της Chartered Trading Standards Institute, ήταν σαφής και περιέγραψε τους μη εγκεκριμένους φορτιστές που κυκλοφορούν στην αγορά ως “άγνωστες οντότητες” και ζήτησε από τους καταναλωτές να αποφεύγουν αγορές από μη αξιόπιστα καταστήματα.

“Τα αυθεντικά προϊόντα μπορεί να κοστίζουν μερικές λίρες παραπάνω, αλλά η χρήση πλαστών και μεταχειρισμένων αγαθών θα μπορούσε να στοιχίσει το σπίτι σας, τη ζωή σας και ακόμα χειρότερα τη ζωή ενός αγαπημένου σας προσώπου”

Λίγες μέρες νωρίτερα, η Amazon είχε αναγνωρίσει πως πωλούνται κακής ποιότητας ή “μαϊμού” προϊόντα από το ηλεκτρονικό κατάστημά της και πως είναι “πρωτεύων στόχος” για την εταιρεία η απόσυρσή τους. Η ανακοίνωση αυτή είχε έρθει σε συνέχεια καταγγελίας της Apple, απέναντι σε έμπορο ο οποίος διακινούσε “μαϊμού” φορτιστές και καλώδια.

Όσο και αν γνωρίζαμε πως οι φτηνοί φορτιστές δεν είναι της ίδιας ποιότητας, τα αποτελέσματα αυτά, σοκάρουν. Δεν ρισκάρουμε μόνο τη συσκευή μας, αλλά και την υγεία μας. Ειδικά από τη στιγμή που έχουμε χρυσοπληρώσει τις συσκευές μας, θα πρέπει να προσέχουμε και κατά την αγορά των σχετικών αξεσουάρ ή περιφερειακών.

Ασφαλώς και οι αυθεντικοί φορτιστές της Apple είναι ακριβοί. Είναι πολλές οι φορές που δεν αποφασίζουμε να πληρώσουμε ένα σεβαστό ποσό για έναν φορτιστή, απλά και μόνο επειδή θεωρούμε πως “δεν αξίζει τόσα χρήματα”. Αυτό, κατά τη γνώμη μου ισχύει, αλλά δεν θα πρέπει να πηγαίνουμε και στο άλλο άκρο.

chargers 01

Εκτός από τα αυθεντικά αξεσουάρ, υπάρχει πάντα και η λύση των εγκεκριμένων. Σχεδόν πάντα είναι φθηνότερα από τα αυθεντικά, κυρίως όμως, πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που η Apple έχει θέσει. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, εγκεκριμένα περιφερειακά ή αξεσουάρ γνωστών εταιρειών του χώρου, είναι φθηνότερα και ταυτόχρονα πολύ καλύτερα από αυτά της Apple.

Τα εγκεκριμένα από την Apple αξεσουάρ και περιφερειακά φέρουν την ένδειξη MFi, που σημαίνει “Made for iPhone, iPad, iPod”. Είναι αξιόπιστα στη χρήση τους, πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και είναι αρκετά φθηνότερα από τα αυθεντικά.

Συνεπώς, δεν υπάρχουν μόνο τα “δύο άκρα”, οι ακριβοί δηλαδή φορτιστές της Apple από τη μία και οι πάμφθηνες “κινεζιές” από την άλλη. Μπορούμε να προμηθευόμαστε φθηνότερα, αλλά εγκεκριμένα αξεσουάρ και περιφερειακά για τα αγαπημένα μας iDevices.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο και δεν θα βάλουμε (πολύ) βαθιά το χέρι στην τσέπη και διασφαλίζουμε το σπίτι μας από υλικές ζημιές και παράλληλα την δική μας υγεία, αλλά και των ανθρώπων που αγαπάμε.

Αγοράστε “υπεύθυνα”.

από Kostthem