Η Apple επιστρατεύει drones για τη βελτίωση των Χαρτών της

Η Apple επιστρατεύει drones για τη βελτίωση των Χαρτών της
ired.gr

Τα drones και ειδικοί επιστήμονες αναλαμβάνουν την αποστολή της βελτίωσης των χαρτών της Apple

Εισαγωγή

Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου η Apple, δια στόματος του Διευθύνοντος Συμβούλου της, Tim Cook, είχε απολογηθεί δημόσια, χρησιμοποιώντας μάλιστα την έκφραση “extremely sorry”. Έκτοτε, το iOS έχει προχωρήσει κατά τέσσερις major εκδόσεις και η εφαρμογή των χαρτών έχει βελτιωθεί αισθητά.

Η Apple όμως δεν σταματάει εκεί. Εκτός από τις φιλότιμες - και επιτυχημένες- προσπάθειες βελτίωσης των χαρτών της και την προσθήκη νέων τοποθεσιών για το Flyover, η εταιρεία αναζητεί τρόπους για την περαιτέρω βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών.

Η είδηση

Ειδικοί επιστήμονες ως προς τη συλλογή δεδομένων, με τη συνδρομή ελεγχόμενων από απόσταση (και φυσικά μη επανδρωμένων) αεροσκαφών (drones), έχουν αναλάβει για λογαριασμό της εταιρείας να μειώσουν τη διαφορά από το βασικό ανταγωνιστή και πρωτοπόρο του είδους, τους Χάρτες της Google. Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, οι βελτιώσεις αυτές θα αφορούν και την πλοήγηση σε εσωτερικούς χώρους.

Διαβάστε επίσης: GPS: Οι καλύτερες εφαρμογές πλοήγησης

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θα μπορούν να καταγράφουν δεδομένα πολύ πιο γρήγορα από τα μίνι βαν που έχει από καιρό η εταιρεία επιστρατεύσει και κατ’ επέκταση, να ενημερώνουν τη βάση δεδομένων της υπηρεσίας πολύ συχνότερα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η χρήση των minivans από την εταιρεία είχε ξεκινήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις αρχές του 2015.

Επιπλέον, αναμένεται να προστεθεί μία νέα λειτουργία στην υπηρεσία των Χαρτών, αυτή της πλοήγησης σε εσωτερικούς χώρους. Οι εξαγορές των Indoor.io και WifiSLAM προσέθεσαν στο team την απαιτούμενη τεχνογνωσία και ως αποτέλεσμα αναμένονται σημαντικές βελτιώσεις στην εφαρμογή των Χαρτών.

Η Apple θέλει τα drones να επιχειρούν εξετάζοντας οδικές σημάνσεις, αλλαγές σε δρόμους, αλλά και να ανιχνεύουν έργα, τα οποία πιθανώς εκτελούνται σε διάφορα σημεία των πόλεων (και όχι μόνο). Τα δεδομένα αυτά θα μεταδίδονται αστραπιαία στα μέλη της ομάδας, τα οποία και θα ενημερώνουν άμεσα τη σχετική βάση δεδομένων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, η Apple έχει ήδη υποβάλλει “αίτημα εξαίρεσης”, καθώς οι ρυθμιστικοί φορείς απαγορεύουν τις πτήσεις των drones για “εμπορικούς σκοπούς” και κατάφερε να εξασφαλίσει ειδική άδεια για την φωτογράφηση αλλά και βιντεοσκόπηση των δρόμων, των κτιρίων και των τοπίων.

Οι προσλήψεις των διπλωματούχων πιλότων (το δίπλωμα απαιτείται κατά την Αμερικανική νομοθεσία) έχουν ξεκινήσει και όπως όλα δείχνουν η Apple αναζητεί έμπειρο προσωπικό, ψάχνοντας ανάμεσα σε επιτυχημένα στελέχη άλλων εταιριών και υπηρεσιών, όπως το Prime Air Program της Amazon.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της επάνδρωσης του τμήματος που θα καλύψει εσωτερικούς χώρους κτιρίων, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε χώρους αεροδρομίων και υψηλής επισκεψιμότητας κτιρίων, όπως τα μουσεία.

Η άποψη

Πλέον, η εφαρμογή των Χαρτών της Apple είναι “αξιοπρεπέστατη”. Μάλιστα, ως προς το περιβάλλον του χρήστη, θα έλεγα πως είναι ανώτερη από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή.

Αλλά, θα πρέπει να κοιτάξουμε περισσότερο τα ζητήματα που ενδιαφέρουν εμάς, τους Έλληνες. Η προσθήκη των συνθηκών κυκλοφορίας και για πόλεις της χώρας μας, ήταν πραγματικά χρήσιμη και ουσιαστική.

Αυτό που θα θέλαμε να προστεθεί, είναι οι οδηγίες ως προς τα Δημόσια Μέσα Μεταφοράς και για τις ελληνικές πόλεις. Η βάση δεδομένων και το όλο σύστημα είναι έτοιμο πλέον από πλευράς της πολιτείας και η Apple θα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην προσθήκη αυτής της λειτουργίας.

Συμπληρωματικά, ένας ακόμα τομέας που χρειάζεται βελτίωση, είναι τα σημεία ενδιαφέροντος (Points of Interest) των Χαρτών, καθώς, τουλάχιστον στη χώρα μας, αυτά δεν είναι τόσο “πυκνά” ή τόσο “αναλυτικά”, όσο των άλλων, ανταγωνιστικών προτάσεων.

Η Apple συνεχίζει να βελτιώνει τους χάρτες της και εμείς συνεχίζουμε να “ζητάμε” υπηρεσίες που να καλύπτουν και τη χώρα μας. Πλήρης κάλυψη, σημαίνει εκτός από συνθήκες κυκλοφορίας και πλοήγηση μέσω Δημόσιων Μέσων Μεταφοράς. Αναμένουμε.

από Kostthem