Πώς να βρείτε τους σειριακούς αριθμούς των προγραμμάτων σας

Πώς να βρείτε τους σειριακούς αριθμούς των προγραμμάτων σας
ired.gr

Αν έχετε χάσει ή δεν ξέρετε πού έχετε αποθηκεύσει τα Serial Numbers ή Software Licences των εφαρμογών που έχετε στον υπολογιστή σας, διαβάστε παρακάτω.

Κλειδιά προγραμμάτων, σειριακοί αριθμοί, άδειες λογισμικού, όλα αυτά φαίνεται να εξαφανίζονται και να μην ξέρεις πού τα έχεις βάλει τη στιγμή που τα χρειάζεσαι. Ίσως χρειάζεται να επανεγκαταστήσουμε μια εφαρμογή ή - ακόμη χειρότερα - ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα μαζί με ό,τι είχαμε και δεν είχαμε.

Και τότε ανακαλύπτουμε ότι δεν θυμόμαστε πού βάλαμε το κουτί, το βιβλίο ή την κάρτα με το σειριακό αριθμό. Δεν είναι κάτι σπάνιο - το αντίθετο μάλιστα - και είναι κάτι που δε θέλεις να σου συμβεί.

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια ειδικά προγράμματα που κάνουν αυτή ακριβώς τη δουλειά: να βρίσκουν τους σειριακούς αριθμούς των προγραμμάτων που έχουμε εγκαταστημένα και να μας τους εμφανίζουν σε μια εκτεταμένη αναφορά.

Λέγονται γενικώς «PRODUCT KEY FINDERS». Κάποια είναι δωρεάν και κάποια ζητούν χρήματα για την αγορά τους κι εμείς διαλέξαμε πέντε από αυτά που θεωρούμε ότι κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά αυτή.

Δείτε ακόμη: Που μπορώ να αναζητήσω τον σειριακό αριθμό στο Mac μου;

Belarc Advisor

key finders 02

Για Windows 

Ένα πρόγραμμα που έχει τεράστιες δυνατότητες και είναι και δωρεάν για προσωπική χρήση αλλά - δυστυχώς - μόνο για Windows. Πρόκειται για ένα βοήθημα επαγγελματικών προδιαγραφών που θα σας δώσει μια συνοπτική εικόνα του συστήματός σας ως hardware και software, μαζί με μια εκτενή αναφορά που θα περιλαμβάνει την εσωτερική του δομή (επεξεργαστή, RAM, μητρική κλπ).

Επίσης περιλαμβάνει μια λίστα με έτοιμες άδειες για τα Microsoft Office, Windows διάφορα προγράμματα antivirus και πολλές άλλες εφαρμογές που μπορεί να έχετε εγκατεστημένες στον υπολογιστή σας. Το σημαντικό είναι ότι του φτάνει ένα πολύ μικρό «ίχνος» για να βρει την άδεια του λογισμικού σας.

The Magical Jelly Bean Keyfinder

key finders 03

Για Windows - κόστος 30$ premium version

Το Magical Jelly Bean Keyfinder είναι άλλο ένα επίσης εξαιρετικό λογισμικό του είδους, αλλά θα πρέπει να προτιμήσετε την έκδοση premium των 30$ αν θέλετε την πλήρη λειτουργικότητά του, όπως κλειδιά για εφαρμογές σαν το Adobe Photoshop και τα υπόλοιπα του Adobe CS suite.

Επίσης υποστηρίζει πάνω από 300 διαφορετικά προγράμματα και έχει ένα επεξεργάσιμο αρχείο ρυθμίσεων που επιτρέπει την εισαγωγή νέων κλειδιών από εμάς. Επίσης έχει τη δυνατότητα να βρει κλειδιά από δίσκους με Windows που δεν εκκινούν (αλλά για τους περισσότερο έχοντες τεχνικές γνώσεις).

Mac Product Key Finder

key finders 04

Για Mac - κόστος 30$

Το μοναδικό για Mac μοιάζει υπερβολικά με το Magical Jelly Bean Keyfinder αλλά σε Mac έκδοση. Υπάρχει η δωρεάν έκδοση που βρίσκει τους σειριακούς του Mac και των iOS συσκευών που έχουν συνδεθεί μέσω iTunes.

Η Pro έκδοση με κόστος 30$ σας επιτρέπει όμως να κάνετε «βαθεία σάρωση» να ψάξετε διάφορους δίσκους, εφεδρικά αντίγραφα Time Machine, ακόμη και δικτυακά συνδεδεμένους Mac υπολογιστές. Περιλαμβάνει τουλάχιστον 400 γνωστά προγράμματα στη βάση δεδομένων του.

Αν λοιπόν έχετε Mac, αυτό είναι η μόνη σας λύση, αλλά είναι καλή.

Δείτε ακόμη: Ρωτήστε μας: Που μπορώ να εντοπίσω τον αριθμό σειράς (Serial number) της συσκευής μου;

License Crawler

key finders 05

Για Windows - δωρεάν

Το License Crawler της NirSoft δεν είναι το καλύτερο από τον κατάλογό μας, αλλά το πιο φορητό, καθώς μπορεί να το έχει κανείς μαζί του σε ένα USB drive και να το χρησιμοποιεί σε όποιον υπολογιστή θέλει χωρίς να κάνει εγκατάσταση.

Δεν υποστηρίζει πολλά προγράμματα πέρα από τα Windows, Office και κάποια άλλα πολύ γνωστά και διαβάζει μόνο σειριακούς που αποθηκεύονται στη registry των Windows. Είναι βολικό μόνο λόγω της φορητότητάς του και της πλήρους αναφοράς του hardware του συστήματος που θα σαρώσει.

Win Keyfinder

key finders 06

Για Windows - δωρεάν

Το Win Keyfinder είναι επίσης πολύ καλό για όσους ψάχνουν χαμένα κλειδιά και σειριακούς. Μοιάζει με το Belarc Advisor στο ότι χρησιμοποιεί ένα μικρό ίχνος για να βρει το σειριακό αριθμό του λογισμικού που ψάχνετε και με το License Crawler στο ότι είναι ένα απλό εκτελέσιμο αρχείο που μπορείτε να έχετε σε ένα USB.

Επίσης δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε το κλειδί και τον ιδιοκτήτη του λογισμικού που μας ενδιαφέρει αν θέλουμε κάτι τέτοιο. Υποστηρίζει κλειδιά από προγράμματα μέχρι πίσω στα Windows 98(!) και εκδόσεις του Microsoft Office που είναι παλιές ή νέες όπως 97, 2000 SP2, XP, 2003, 2007, και 2010.

Δείτε ακόμη: Πώς να ελέγξετε εάν ένα iPhone είναι κλεμμένο

από Elichord