iPhone - Χρειάζεται περισσότερα στοιχεία από έναν άνθρωπο για να ζήσει

iPhone - Χρειάζεται περισσότερα στοιχεία από έναν άνθρωπο για να ζήσει
ired.gr

Η ανθρώπινη ζωή αποτελείται από 26 διαφορετικά ιχνοστοιχεία. Το iPhone χρειάζεται 75 και αρκετά από αυτά εξαιρετικά σπάνια!

Οι ανθρώπινοι οργανισμοί είναι εξαιρετικά πολύπλοκοι και ευφυείς στη δομή και την κατασκευή τους, αλλά το εκπληκτικό είναι ότι αυτοί οι τόσο πολύπλοκοι οργανισμοί, αποτελούνται από μόλις 26 ιχνοστοιχεία από τον περιοδικό πίνακα των στοιχείων που ξέραμε από τη χημεία, και όλα τους είναι εντελώς κοινότυπα και συνηθισμένα.

Από την άλλη μεριά, αυτοί οι εξαιρετικά πολύπλοκοι και ευφυείς οργανισμοί, έφτιαξαν μια κατασκευή - το iPhone - που για να έλθει στην ύπαρξη χρειάζεται 75 ιχνοστοιχεία με αρκετά από αυτά να είναι εξαιρετικά σπάνια και να ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ κανένα απολύτως υποκατάστατο.

Σύμφωνα με το κανάλι του Youtube, DNews, που είναι αφιερωμένο στο να απαντάει τις δύσκολες και παράξενες απορίες που μπορεί να έχουμε για την επιστήμη, μάθαμε ότι τα γνωστά μας κινητά τηλέφωνα (και όχι μόνο το iPhone και ούτε μόνο αυτά) χρειάζονται αρκετά περισσότερα ιχνοστοιχεία για την κατασκευή τους και κάποια από αυτά είναι πολύ σπάνια και ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «rare earths» (σπάνιες γαίες ή σπάνια μέταλλα).

Σίγουρα όλοι ξέρουμε πια ότι τα ηλεκτρονικά μας επιτεύγματα (των κινητών μας συμπεριλαμβανομένων) αποτελούν απειλή για το περιβάλλον λόγω του ότι αποτελούνται από μη-βιοδιασπώμενα στοιχεία και ακόμη και η ανακύκλωσή τους ΔΕΝ επιτυγχάνεται στο 100%. Η ανάλυση της κατασκευής τους όμως εξηγεί το γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο. Για όλα φταίνε τα σπάνια μέταλλα που χρειάζονται για την κατασκευή τους.

Η πρόσβαση σε αυτά τα κοιτάσματα των εξαιρετικά σπανίων μετάλλων και γαιών που χρειάζονται για την κατασκευή των ηλεκτρονικών συσκευών μας εν γένει, είναι εξαιρετικά δύσκολη και το ίδιο και η εξόρυξη και συγκέντρωσή τους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι διάφορες οικολογικές οργανώσεις κάνουν τόση φασαρία.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η περιβαλλοντική ζημιά σε χώρες όπου τα όρια είναι αρκετά «θολά» και μπερδεμένα όσον αφορά αυτά τα δύο, είναι από συχνές έως και αθρόες. Το ίδιο συμβαίνει και όσον αφορά την πλήρη αδιαφορία που υπάρχει ως προς την ανακύκλωση και διάσπαση των συσκευών που καταλήγουν από τις χώρες μας σε αυτές τις χώρες (αξίζει να δείτε μια χωματερή ηλεκτρονικών συσκευών στην Ταϊλάνδη και δίπλα παιδάκια να ‘παίζουν’ ψάχνοντας μέσα στις συσκευές για εξαρτήματα).

Η δε ραδιενεργή προσβολή των κατοίκων που μένουν κοντά στις περιοχές εξόρυξης των σπανίων αυτών γαιών ή στις χωματερές εναπόθεσης των συσκευών που ΔΕΝ ανακυκλώνονται, είναι όχι μόνο δεδομένη, αλλά αντιμετωπίζεται με πλήρη αδιαφορία και από τις τοπικές κυβερνήσεις και από την παγκόσμια κοινότητα.

Και, επειδή η ζήτηση γι’ αυτές τις πρώτες ύλες είναι τεράστια, οι εταιρίες που ασχολούνται με την εξόρυξή τους δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας γιατί, πολλές φορές, κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο ή ασύμφορα πολυέξοδο γι’ αυτές.

Όπως τονίζει το Motherboard, η Κίνα είναι μια από τις κυριότερες χώρες-προμηθευτές των μετάλλων αυτών, και είναι εκεί ακριβώς που οι περιβαλλοντικοί νόμοι και η προστασία των φτωχών κατοίκων που μένουν κοντά (και δουλεύουν πολλές φορές) στα ορυχεία, παραβιάζονται συστηματικά.

iphone elements 01

Το εξίσου σημαντικό είναι πως, ειδικά τα smartphone και όλα τα υπέρ-σύγχρονα ηλεκτρονικά μας, στηρίζονται απόλυτα για την ύπαρξή τους σε αυτά τα μέταλλα που ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΑ!

Μέταλλα όπως ο χρυσός υψηλής μοριακής συγκέντρωσης για τις επαφές των κυκλωμάτων, το γαδολίνιο, το ευρώπιο, το ύττριο και άλλα, είναι, όχι μόνο αναντικατάστατα, αλλά και μη-αναπληρούμενα από τη φύση και με την εξάντληση των κοιτασμάτων τους θα έλθει και το τέλος της ψηφιακής-ηλεκτρονικής εποχής και η τεχνολογία μας θα γνωρίσει το θάνατο, αν δεν βρούμε τρόπο να την αλλάξουμε ριζικά.

Μήπως γι’ αυτό υπάρχει όλη αυτήν η πρεμούρα τελευταία (αν και όχι τόσο τελευταία, εμείς απλά δεν μαθαίνουμε τι σχεδιάζεται εδώ και χρόνια) για τις διαστημικές αποικίες; Μήπως πηγαίνουμε στον Άρη (και ποιος ξέρει πού αργότερα) όχι μόνο για επιστημονικούς λόγους, αλλά για ανεύρεση κοιτασμάτων σπανίων γαιών; Ένα είναι σίγουρο: ό,τι στα ανώτερα κλιμάκια των δυτικών κυβερνήσεων, αυτό που ψιθυρίζεται και έχει γίνει πια γνωστό είναι πώς ...

«Ο τεχνολογικός πολιτισμός μας, χωρίς ανεύρεση και εξόρυξη κοιτασμάτων από το διάστημα, έχει ημερομηνία λήξης και αυτή, ίσως είναι κοντά».

Δείτε το βίντεο του DNews παρακάτω όσοι ξέρετε αγγλικά. Είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό.

 

Δείτε ακόμη: Απόψεις - 10 πρωτότυπα σχέδια για το επερχόμενο iPhone

από Elichord