Να έλθουν οι κλώνοι; Αν η Apple δεν ενδιαφέρεται για τα desktop μηχανήματά της, να αφήσει άλλους να το κάνουν!

Να έλθουν οι κλώνοι; Αν η Apple δεν ενδιαφέρεται για τα desktop μηχανήματά της, να αφήσει άλλους να το κάνουν!
ired.gr

Η Apple έχει να εμφανίσει μια σοβαρή πρόταση για επιτραπέζιο Mac από το 2013. Τι θα γίνει τελικά;

Αυτά που φάνηκαν παραμελημένα στην τελευταία παρουσίαση της Apple - όπου είδαμε τα νεότερα(;) MacBook Pro - είναι ξεκάθαρα τα επιτραπέζια μηχανήματά της, δηλαδή τα Mac Pro, iMac και Mac mini. Και ενώ έγινε μια προσπάθεια αναβάθμισης του MacBook Pro με αδυνάτισμα, κάπως νεότερο hardware και ... φωτάκια, τα επιτραπέζια μηχανήματά της έμειναν ως έχουν: ανέγγιχτα.
Στην πραγματικότητα, ενώ τα iMac δέχθηκαν μια ελαφριά αναβάθμιση πάνω από ένα χρόνο πριν, το Mac mini έχει να αναβαθμιστεί από το 2014 (έστω και λίγο) κι όσο για τη ναυαρχίδα της Apple, το Mac Pro, έχει από το 2013 που παραμένει «εντός, εκτός κι επί τα αυτά».

Και πάνω σ’ όλα αυτά έχεις και το διευθυντή μάρκετινγκ της Apple - Phil Schiller - να λέει μάλλον ειρωνικά «Can't innovate anymore, my ass». Μεγάλε παραιτήσου! Υπάρχουν ακόμη και μικρά παιδιά που μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο από το «τασάκι» που ονομάζεις Mac Pro. Αν έχει τέτοιους η Apple για να καινοτομεί, το μέλλον προδιαγράφεται σκοτεινό για την εταιρία.
Η εμφανής αδιαφορία της Apple για το μέλλον των επιτραπέζιων μηχανημάτων της (των λάπτοπ συμπεριλαμβανομένων γιατί δε μπορείς να θεωρήσεις «Pro» ένα μηχάνημα σαν το νέο MacBook Pro), κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν η εταιρία θέλει να «σπρώξει» το τμήμα που την έκανε διάσημη (το τμήμα των προσωπικών υπολογιστών) σε κάποιον άλλο και να μείνει με τα iPhone και iPad - ειδικά μετά τις τελευταίες (αστείες) δηλώσεις του Tim Cook ότι το iPad Pro είναι λάπτοπ.
Από την άλλη όμως, κάτι τέτοιο, αν γινόταν επισήμως, μπορεί να έκανε πολύ κόσμο ευτυχισμένο και θα πρόσφερε νέες δυνατότητες σε πάρα πολλούς για να φτιάξουν το δικό τους Mac όπως το θέλουν και το ονειρεύονται (και αληθινά να είναι Pro).

Η Apple έκανε μια δραματική ανασχεδίαση στο Mac Pro πίσω στο 2013 με ένα ντιζάιν που έκανε άλλους να απορήσουν, άλλους να χαμογελάσουν ειρωνικά και πάρα πολλούς να ξεκαρδιστούν από τα γέλια. Το ντιζάιν εμφανίζει ένα μηχάνημα πολύ μικρό για να χωράει οτιδήποτε θα χρειαζόταν ένα Pro μηχάνημα και η εμμονή της Apple στους ξεπερασμένους πια Intel Xeon κάνει πολλούς να αναρωτηθούν πού το πάει.

Δείτε ακόμη: MacBook Pro 2016: Νέα σχεδίαση με επιπλέον οθόνη αφής OLED και αισθητήρα Touch ID

Μέχρι την εμφάνιση του i7, ο Xeon ήταν πράγματι κάτι ξεχωριστό, όμως ένα μηχάνημα με διπλούς i7 αντί των Xeon θα ήταν εξίσου (σχεδόν) ισχυρό, αλλά με σημαντικά μικρότερο κόστος. Το ότι σχεδόν κανείς άλλος πια δεν χρησιμοποιεί τους Xeon εκτός από την Apple, λέει πολλά. Και με δεδομένο ότι οι i7 ανανεώνονται με πολλαπλάσιες ταχύτητες από την Intel, έναντι των Xeon, σύντομα οι i7 θα κατέχουν τα σκήπτρα σε επεξεργαστικές ταχύτητες.
Όσο για τις κάρτες γραφικών του περίφημου «Pro», αλλά και των νεότερων iMac που είναι της AMD, εκεί μιλάμε για το μεγάλο ανέκδοτο. Κακά τα ψέματα: Pro μηχάνημα χωρίς NVIDIA κάρτα γραφικών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Pro! Αυτός είναι ο λόγος που η Oculus δήλωσε ότι ποτέ τα Mac δεν θα δουν το Rift (το αξεσουάρ εικονικής πραγματικότητας της εταιρίας) να συνεργάζεται μαζί τους λόγω των «αναιμικών» καρτών γραφικών που χρησιμοποιούν. Και το ίδιο λάθος έκανε η Apple και στα «νέα» MacBook Pro που παρουσίασε.

mac pro 02

Και καθώς οι CPU και GPU αναβαθμίζονται συνεχώς, τα Mac Pro ειδικά, έχουν μείνει τόσο πίσω που ο Palmer Luckey, ιδρυτής της Oculus, είπε επακριβώς:

«Καταλήγουμε τελικά στο γεγονός ότι η Apple δεν δίνει προτεραιότητα στις CPU και GPU των high-end μηχανημάτων της. Μπορείς να αγοράσεις ένα Mac Pro των 6.000$ με την «κορυφαία» AMD FirePro D700 για να δεις τελικά ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σου. Αν αποφασίσουν να ξαναδώσουν προτεραιότητα σε σοβαρό hardware, τότε θα είναι χαρά μας να υποστηρίξουμε το Mac!»

Άουτς! Αυτό πόνεσε. Από το 2013 που έχει να αγγιχτεί το Mac Pro (αιώνες για το χώρο των υπολογιστών), βλέπουμε να υποστηρίζει ακόμη θύρες USB 3(!) και Thunderbolt (που επίσης η Apple εγκατέλειψε για χάρη των USB-C όπως είδαμε στα νέα MacBook Pro). Για να μη μιλήσουμε για τον «άπλετο» αποθηκευτικό χώρο του 1 ΤΒ το πολύ, που είναι το μέγιστο που μπορεί να δεχτεί το «Pro». Αυτά όλα είναι προσβολή για έναν επαγγελματία και το ότι το Mac Pro πήγε «άπατο» σε πωλήσεις το αποδεικνύει περίτρανα.

Κι όσο για το Mac mini, που είδε την τελευταία του αναβάθμιση το 2014, δεν ξαναείδε «φως» έκτοτε». Η αλήθεια είναι ότι από τότε που ο Tim Cook ανέλαβε ολοκληρωτικά την Apple, τα εν λόγω μηχανήματα θάφτηκαν και το τμήμα των desktop μηχανημάτων γενικώς, το τρώει το μαύρο σκοτάδι. Άραγε θέλει να μετατρέψει την Apple στην εταιρία του iPhone και iPad; Το μέλλον θα δείξει.

Δείτε ακόμη: Mac - Το "The WOLFE" εγχείρημα θα μετατρέψει τα Mac σε παιχνιδομηχανές

Με τέτοιες κινήσεις όμως, καθαρά ενάντιες στο τμήμα των επιτραπέζιων μηχανημάτων, το μήνυμα που δίνεται στους σημαντικότερους πελάτες της Apple, αυτούς που την στήριξαν στα χρόνια των «ισχνών αγελάδων», τους επαγγελματίες, είναι πολύ άσχημο. Και μετά το τελευταίο Surface Studio της Microsoft, πολλοί σκέφτονται σοβαρά αν θα πρέπει να αλλάξουν στρατόπεδο.

Παρόμοια, οι ανοησίες που έκανε η εταιρία κατά τη μετάβαση από το Final Cut Pro στο Final Cut Pro X (την κορυφαία σουΐτα βίντεο για desktop μηχανήματα), την έκαναν να χάσει όλο το Χόλιγουντ σχεδόν, και πάρα πολλοί επαγγελματίες του χώρου ακόμη βρίζουν, μετά από τόσες αναβαθμίσεις που έκαναν το Pro Χ να είναι πια ίδιο με το παλιό Pro σε δυνατότητες. Γιατί τέτοιες αβλεψίες;

Και το κακό συνεχίζεται., Το κενό που αφήνει η Apple, έρχονται να καλύψουν άλλοι κατασκευαστές με μηχανήματα που σου «τρέχουν τα σάλια». Μετά τη Microsoft που ανοιχτά προκαλεί το iMac 27’’ με το Surface Studio που παρουσίασε, έρχεται η ΗΡ να παρουσιάσει το Z2 Mini (δείτε παρακάτω εικόνα). Αν ποτέ φανταστήκατε την ένωση του Mac Pro με το Mac mini, ο απόγονός τους θα ήταν το Z2 Mini της ΗΡ. Και σε μια τιμή που ακόμη και το Mac mini φαίνεται πανάκριβο. Το Z2 Mini ξεκινάει από τα 700$ και είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ από όλα τα Mac mini και iMac της Apple. με Intel Xeon επεξεργαστές και NVIDIA Quadro Pro Graphics κάρτες γραφικών, μάλλον θα κάνει και το Mac Pro να τρέμει (και ειδικά σε σύγκριση κόστους/ απόδοσης).

mac pro 03

Μια ακόμη ένδειξη της αδιαφορίας της Apple για το χώρο του desktop είναι η άνευ όρων παράδοση των πάλαι ποτέ κραταιών Apple Cinema Displays, στην LG, όπου η Apple - ούτε λίγο, ούτε πολύ - λειτουργεί σαν μεσάζοντάς της. Τουλάχιστον έτσι έδειξε η πρόσφατη παρουσίαση των MacBook Pro, όπου η Apple μας παρουσίασε και τις εξαιρετικές οθόνες της LG που θα αντικαθιστούσαν τις δικές της. Ο Steve Jobs μόλις στριφογύρισε στον τάφο του.
Η ιδέα της Apple για τον επαγγελματία του σήμερα, φαίνεται να είναι ότι θα μπορούσε να έχει ένα μηχάνημα και για desktop και για «το δρόμο». Και έτσι παρουσίασε το νέο MacBook Pro και μας το έδειξε συνδεδεμένο σε εξωτερικές οθόνες και άλλα «παραφερνάλια» για επαγγελματική χρήση. Αν είχε χρησιμοποιήσει το σωστό hardware μπορεί και να μας είχε πείσει, όμως φοβάμαι πως αυτό που έφτιαξε είναι ένα MacBook Plus κι όχι Pro. Εξ’ ου και η σχεδιαστική ομοιότητα με τα «σκέτα» MacBook κάτι που γίνεται και με το iPhone (σειρά απλή και Plus).

mac pro 04

Αν η Apple δεν θέλει πια να ασχολείται με τα desktop μηχανήματα, μήπως θα ήταν καλύτερα να απελευθέρωνε το λειτουργικό της, όπως έκανε και η Microsoft, προκειμένου να μπορεί ο κάθε αληθινά ενδιαφερόμενος να φτιάξει το δικό του Mac όπως το θέλει; Θα μπορούσε να φτιάξει ένα σύστημα «κλειδώματος» ώστε να μην λειτουργεί το macOS με οποιοδήποτε συνδυασμό υλικών, αλλά με ένα περιορισμένο ώστε να μην υπάρχουν τα προβλήματα συμβατότητας των Windows, αλλά και πάλι, θα έκανε πάρα πολύ κόσμο ευτυχισμένο και εκείνη θα πουλούσε άδειες του λειτουργικού της σαν «ζεστά ψωμάκια».

Δείτε ακόμη: Hackintosh: Εγκατάσταση Mac OS X σε PC (El Capitan & Yosemite

Αν πάλι θα ήθελε να έχει και κάνα δυο «ελίτ» μηχανήματα που να πουλάει η ίδια (όπως άρχισε η Microsoft να κάνει) κανείς δεν θα έλεγε όχι, από τη στιγμή που αυτά θα ήσαν τίμιες προτάσεις κι όχι παρωχημένες τεχνολογίες που πουλιούνται για καινούριες. Και πέρα από αυτό, θα απέφευγε την πίεση να παρουσιάζει νέα μοντέλα σε μια πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων, κάτι που μπορεί να μην χρειάζεται πια να κάνει. Εδώ που τα λέμε, μήπως έχει συγκεντρώσει «πολλά καρπούζια κάτω από τη μασχάλη της»;

Όταν η Apple μεσουρανούσε στους επιτραπέζιους υπολογιστές δεν είχε ακόμη έλθει η θύελλα των iPhone, iPad, iPod, Apple Watch και ποιος ξέρει τι άλλο ακόμη. Κανείς δεν μπορεί να είναι κορυφαίος σε όλα. Αν δεν εστιαστείς σε κάποιο τομέα τότε, αντί να είσαι καλός σε αυτόν, θα είσαι μέτριος ή και κακός σε όλους.

Αν ο Tim Cook θέλει να εστιαστεί στον τομέα των κινητών συσκευών, κανείς δεν θα τον κατηγορήσει με την προϋπόθεση ότι θα απελευθερώσει τον τομέα των επιτραπέζιων συσκευών και του Mac εν γένει. Αν όμως τον θάψει επειδή δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, τότε όλοι θα τον κατηγορήσουν και η Apple θα χάσει πάρα πολλά.

Ίσως το παράδειγμα της Microsoft να είναι κάτι που η Apple πρέπει να δει. Η Microsoft, θέλησε να δοκιμάσει την τύχη της στα κινητά και απέτυχε. Θέλησε να δοκιμάσει στα tablet και εμφάνισε τα πρώτα Surface που ήταν μέτρια μηχανήματα, ειδικά εν συγκρίσει με τα iPad.

Όταν ασχολήθηκε με τον τομέα όπου είχε τη μεγαλύτερη εμπειρία, τελικά ήλθε στο υπέροχο Surface Studio. Μήπως ήλθε η ώρα και η Apple να κάνει πράξη αυτό που πάντα ήταν το μότο της, δηλαδή το «Think Different»; Γιατί είναι αλήθεια ότι έχει κολλήσει στη συνήθεια δεκαετιών και τα Mac παράγονται (αν παράγονται) από συνήθεια κι όχι από καινοτομία.

Ίσως ήλθε η ώρα το Hackintosh να νομιμοποιηθεί. Ποιος ξέρει;

Δείτε ακόμη: Η άποψη του ired - Apple, τι απέγινε η καινοτομία;

από Elichord