Mac How To - Κάνετε κάθε πρόταση να αρχίζει με κεφαλαίο γράμμα

Mac How To - Κάνετε κάθε πρόταση να αρχίζει με κεφαλαίο γράμμα
ired.gr

Πώς να βάζετε αυτόματα κεφαλαία μετά από τελεία και να μπαίνουν τελείες με κενό όταν γράφετε στο Mac.

Συνήθως, μετά από τελεία πρέπει να βάζουμε ένα κενό στο τέλος μιας πρότασης και η επόμενη λέξη πρέπει να αρχίζει με κεφαλαίο γράμμα. Αυτό μέχρι τώρα έπρεπε να το κάνουμε εμείς όποτε γράφαμε ένα κείμενο στο Mac.

Στις νέες εκδόσεις του macOS όμως, αυτό πια μπορεί να γίνεται αυτόματα χωρίς να χρειάζεται να το κάνουμε εμείς χειροκίνητα. Αυτή η λειτουργία υπάρχει εδώ και πολύ καιρό στο iOS όπου επίσης γράφονται με κεφαλαίο πρώτο γράμμα ονόματα και με το κόλπο που πατάμε διπλό διάστημα, μπαίνει τελεία με διάστημα στο τέλος μιας πρότασης.

Αυτές οι λειτουργίες που διευκολύνουν πολύ το γράψιμο, ήλθαν και στο Mac και πάμε να δούμε πώς θα τις ενεργοποιήσουμε. Θα χρειαστεί μια νέα έκδοση του macOS (μετά την 10.12) για να μπορείτε να ενεργοποιήσετε αυτές τις δυνατότητες.

Πώς γίνεται

  • Πηγαίνετε στο μενού Apple () και από εκεί επιλέξτε τις «Προτιμήσεις Συστήματος».
  • Πατήστε την επιλογή «Πληκτρολόγιο».
  • Πατήστε την ετικέτα «Κείμενο».
  • Επιλέξτε τα κουτάκια με τίτλους «Αυτόματη εφαρμογή κεφαλαίου στο πρώτο γράμμα λέξεων» και «Προσθήκη τελείας με διπλό κενό».
  • Επίσης καλό θα είναι να επιλέξετε και την «Αυτόματη διόρθωση ορθογραφίας».

mac 02

Τώρα που έχετε ενεργοποιήσει αυτές τις λειτουργίες, μπορείτε να δοκιμάσετε πώς δουλεύουν σε ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα συγγραφής κειμένου, όπως το Word, το Pages ή και το TextEdit ή τα Μηνύματα ή όποιο άλλο.

Θα δείτε ότι όταν τελειώνετε μια πρόταση, αν πατήσετε το πλήκτρο διαστήματος δύο φορές, προστίθεται μια τελεία με κενό δίπλα της και είστε έτοιμοι για να ξεκινήσετε την επόμενη πρόταση ή οποία θα ξεκινήσει αυτόματα με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα της χωρίς να χρειαστεί να το γράψετε εσείς.

Βέβαια, για όσους γράφουν χρόνια και είναι συνηθισμένοι σε κάποιες κινήσεις, ίσως κάτι τέτοιο να μη τους φανεί εξυπηρετικό, αλλά για κάποιους που δεν συνηθίζουν να γράφουν συχνά ή και έρχονται στο Mac από το iOS, με τις συνήθειες του iOS, μάλλον θα φανεί ιδιαίτερα βολικό.

Δείτε ακόμη: Ορθογράφος Google Chrome, Mac, Office, Mozilla Firefox

από Elichord