Η νέα κάμερα του iPhone θα είναι πόρτα εισόδου στην επαυξημένη πραγματικότητα

Η νέα κάμερα του iPhone θα είναι πόρτα εισόδου στην επαυξημένη πραγματικότητα
ired.gr

Η Apple εργάζεται πάνω στην επόμενη κάμερα του iPhone που θα είναι ένα portal στην επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) και θα αναγνωρίζει πρόσωπα και πράγματα με τη βοήθειά της.

Η Apple ενσωματώνει την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality-AR), στην κάμερα του iPhone όπως αποκαλύπτουν πληροφορίες που δόθηκαν στο Business Insider.

Η προσπάθεια αυτή που περιλαμβάνει ομάδες από διάφορες εταιρίες που απέκτησε η Apple, αντανακλά την επιθυμία των ιθυνόντων στελεχών της εταιρίας να θέσουν την επαυξημένη πραγματικότητα στις υπηρεσίες του καταναλωτικού κοινού. Και η πιθανότητα να αναπτυχθούν ειδικά «έξυπνα γυαλιά» που θα ενσωματώνουν μια τέτοια κάμερα και τεχνολογία είναι προφανής πια.

Η Apple μάλιστα προσέλαβε πρόσφατα έναν ειδικό στις οθόνες «κοντινής απόστασης» που δείχνει το σκοπό της να μελετήσει σοβαρά το θέμα των γυαλιών.

Δείτε ακόμη: Smart Glasses - Η Apple ετοιμάζει ένα iPhone για τα μάτια σας μόνο;

Η επαυξημένη πραγματικότητα είναι ένα ταχύτατα εξελισσόμενο τεχνολογικό πεδίο όπου τα ψηφιακά αντικείμενα προστίθενται στον πραγματικό κόσμο για να μας δώσουν άλλες όψεις και πληροφορίες. Η εικόνα ενός δρόμου σε μια πόλη - για παράδειγμα - μπορεί να εμπλουτιστεί με χάρτες, πληροφορίες και άλλα στοιχεία που βοηθούν την καλύτερη πλοήγησή μας σε αυτόν.

Με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας αυτής στην κάμερα του iPhone, η Apple θέλει οι χρήστες να μπορούν να στρέψουν το iPhone τους σε μια κατεύθυνση στον πραγματικό κόσμο και να λαμβάνουν πληροφορίες, ή σε ένα πρόσωπο και αυτό να αναγνωρίζεται ή σε ένα αντικείμενο και αυτό να μπορεί να αναγνωριστεί, μετρηθεί κλπ. Κάτι τέτοιο βέβαια, θα απαιτούσε τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για τρισδιάστατα αντικείμενα.

Άλλη μια λειτουργία, όπως είπαμε, θα ήταν η αναγνώριση και διαχείριση προσώπων από μέρους της κάμερας. Η Apple συνέδεσε την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων ήδη με την εφαρμογή των Φωτογραφιών στο iOS και αγόρασε επίσης τη FaceShift, μια εταιρία που ασχολείται με την τεχνολογία, από το 2015.

Δείτε ακόμη: Οι 20 καλύτερες εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας (Μέρος Ι)

Η Apple αγόρασε κάμποσες εταιρίες που ασχολούνται με την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας στα πρόσφατα χρόνια, όπως τη γερμανική Metaio το Φεβρουάριο του 2014 και τη Flyby Media τον Ιανουάριο του 2016. Οι εργαζόμενοι και των δύο εταιριών εργάζονται τώρα για το τμήμα κάμερας της Apple.

Τελικά, αφότου η Apple ενσωματώσει την τεχνολογία στην εφαρμογή κάμερας του iPhone, θα εκδώσει κι ένα πακέτο ανάπτυξης εφαρμογών (SDK) για τους δημιουργούς εφαρμογών και προγραμματιστές, όπως έκανε και με τον αισθητήρα Touch ID στο iPhone και iPad.

Σε αυτό το σημείο, η Apple μπαίνει στον ανταγωνισμό ενάντια σε εταιρίες του χώρου όπως οι Vuforia και Blippar. Πολλοί από τους ηγέτες στο χώρο της επαυξημένης πραγματικότητας, λένε ότι η Apple θα εμφανίσει αυτή την τεχνολογία στην επόμενη έκδοση του iOS.

Αν τελικά η Apple προχωρήσει και στο επόμενο iPhone δούμε κάμερα επαυξημένης πραγματικότητας, τότε θα ανταγωνιστεί ευθέως και τη Google και το Project Tango, η οποία ήδη ανακοίνωσε και το πρώτο της κινητό με κάμερα με αισθητήρες βάθους πεδίου, το γνωστό Lenovo Phab 2 Pro, τον περασμένο Ιούνιο.

Δείτε ακόμη: Το πρώτο smartphone που ενσωματώνει την Augmented Reality του Google Tango

Η επιτυχία του Pokemon Go και άλλων ανάλογων παιχνιδιών, από την άλλη μεριά, δείχνει ότι το κοινό είναι έτοιμο και πρόθυμο να δεχτεί μια καινούρια επανάσταση στην τεχνολογία.

Από Elichord