Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Smart Glasses - Η Apple ετοιμάζει ένα iPhone για τα μάτια σας μόνο ;

Smart Glasses - Η Apple ετοιμάζει ένα iPhone για τα μάτια σας μόνο ;
ired.gr

Η Apple φαίνεται πως μπαίνει στο χορό των smartglasses και ετοιμάζει ένα iPhone για τα μάτια μας.

Μετά την παρουσίαση του iPad, πολλοί αναρωτήθηκαν ποια θα είναι η επόμενη σημαντική και ίσως επαναστατική συσκευή που θα παρουσίαζε η Apple στο ευρύ κοινό. Βέβαια η εταιρία παρουσίασε το Apple Watch, όμως αυτό φάνηκε περισσότερο να είναι μια συμπαθητική προσθήκη και δεν έφερε την επανάσταση στα ρολόγια, που πολλοί θα επιθυμούσαν.

Σκεφτείτε να φορούσατε ένα ζευγάρι γυαλιά που θα έφερνε τις πληροφορίες του iPhone στο πρόσωπό σας. Οι πληροφορίες των χαρτών, για παράδειγμα, θα έρχονταν μπροστά στα μάτια σας, δείχνοντάς σας πραγματικούς δρόμους και χωρίς να χρειάζεται να δείτε το iPhone σας. Η αναγνώριση κλήσης θα εμφανιζόταν στα μάτια σας ή θα διαβάζατε ένα μήνυμα απευθείας χωρίς να κάνετε κάτι.

Φαίνεται πως ένα τέτοιο μέλλον το σκέφτεται σοβαρά η Apple, επειδή μια νέα αναφορά από το Bloomberg μας λέει ότι η εταιρία εργάζεται πάνω σε ένα πρότζεκτ γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality-A.R) παρόμοιο με το Google-Glass που πρόσφατα αποσύρθηκε από τη Google.

Οι πληροφορίες είναι λίγες για την ώρα, καθώς η εταιρία είναι σε φάση «εξερεύνησης» ακόμη και δεν θα δούμε κάτι ολοκληρωμένο πριν το 2018. Η συσκευή πάντως, θα συγχρονίζεται με το iPhone μας (και το Apple Watch ίσως;) και θα προσθέτει ένα σωρό λειτουργίες AR στις υπάρχουσες εφαρμογές της Apple.

Παρόλο που δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργούν τα γυαλιά της Apple ή πώς θα μοιάζουν (ακόμη), γνωρίζουμε ωστόσο, το πόσο πολύ αρέσει η επαυξημένη πραγματικότητα στον CEO της Apple, Tim Cook, επειδή επιτρέπει την προβολή εικονικών αντικειμένων στον πραγματικό κόσμο, χωρίς να μας απομονώνει από αυτόν όπως η εικονική πραγματικότητα (virtual reality-V.R).

Μιλώντας στην Washington Post, τον Αύγουστο, ο Cook είπε ότι «θεωρούμε την επαυξημένη πραγματικότητα, τεχνολογία αιχμής και είναι κάτι που ασχολούμαστε ‘πίσω απ’ τις κουρτίνες’».

Και πάλι δήλωσε στο Good Morning America ότι προτιμά την επαυξημένη πραγματικότητα από την εικονική γιατί «η εικονική πραγματικότητα κλείνει το άτομο σε έναν εικονικό κόσμο και προσφέρει μια εμπειρία που μπορεί να είναι ωραία, αλλά δεν θα έχει ιδιαίτερη εμπορική απόδοση στο μέλλον».

Δείτε ακόμη: iPhone 8 - Νέα για την ασύρματη φόρτιση και άλλα ενδιαφέροντα

Αν και παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν τεχνικές προκλήσεις, ωστόσο είπε ότι θεωρεί τα έξυπνα γυαλιά θα είναι τόσο σημαντικά όσο και smartphone μια μέρα.

Και επίσης το θεωρεί πολύ πιο πιθανό ότι θα αγκαλιαστούν από τον πολύ κόσμο και μάλιστα πολύ περισσότερο απ’ ό,τι έχει γίνει με τα «έξυπνα» ρολόγια.

Αν η Apple τελικά παρουσιάσει ένα ζευγάρι «έξυπνα» γυαλιά, αυτά θα έχουν σκοπό να μας βοηθούν στις δουλειές μας. Η εταιρία πρόσφατα πατεντάρισε ένα σύστημα πλοήγησης επαυξημένης πραγματικότητας που θα χρησιμοποιεί κάμερες και επιταχυνσιόμετρα προκειμένου να καταλάβει πού βρισκόμαστε στον πραγματικό κόσμο και να μας δώσει τις κατάλληλες πληροφορίες και οδηγίες.

smart glasses 02

Μάλιστα, το 2015, εξαγόρασε την ειδικευμένη στην επαυξημένη πραγματικότητα Γερμανική εταιρία Metaio που είχε πιο πριν δημιουργήσει την εφαρμογή TimeTraveler Augmented, που προσθέτει ιστορικές πληροφορίες σε μια περιοχή που βρισκόμαστε αφού την αναγνωρίσει.

Επίσης έχει πλησιάσει πιθανούς μελλοντικούς προμηθευτές για να αποκτήσει μικρές ποσότητες οθονών «κοντινής απόστασης» (κοντά στα μάτια δηλαδή) για «εσωτερικές δοκιμές».

Αν και το πρότζεκτ Google Glass απέτυχε πριν μερικά χρόνια λόγω της υψηλής τιμής, κακής εμφάνισης και χαμηλής διάρκειας της μπαταρίας του, η Apple ωστόσο θα αντιμετωπίσει αρκετό ανταγωνισμό αν αποφασίσει αν πει στο χώρο της επαυξημένης πραγματικότητας.

Το HoloLens της Microsoft για παράδειγμα, είναι ήδη γνωστό και έχει εκπλήξει με την ικανότητά του να εμφανίζει εφαρμογές των Windows σε οποιοδήποτε περιβάλλον, αν και το κόστος των 3.000$ ανά τεμάχιο το κάνει απαγορευτικό και δεν είναι διαθέσιμο ακόμη για απλούς χρήστες, αλλά μόνο για παραγωγούς εφαρμογών κάθε είδους.

Ίσως η Apple θα έπρεπε να ανησυχήσει περισσότερο για τα 129$ κόστους γυαλιά της Snapchat, τα Snapchat Spectacles, που όμως έχουν σκοπό να βοηθούν στη δημιουργία μικρών βίντεο και στο διαμοιρασμό τους απευθείας στο Internet. Όμως κι αυτά είναι ένα παιχνίδι, αλλά όχι κάτι σοβαρό.

Το καλό τους πάλι, είναι ότι η εμφάνισή τους έδειξε πως μπορείς να φοράς τέτοια γυαλιά που δε σε κάνουν να μοιάζεις με cyborg (όπως έγινε με τα Google Glass).

Άλλες εταιρίες ωστόσο, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη δημιουργία τέτοιων γυαλιών σαν τα HoloLens της Microsoft και σε πολύ χαμηλές τιμές μάλιστα. Οπότε ο ανταγωνισμός στον τομέα, πρόκειται να φουντώσει μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. Και μάλιστα η ίδια η Microsoft έχει πει πως ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε ένα φθηνότερο αδελφάκι του HoloLens για το ευρύ κοινό.

Από την άλλη πάλι, δεν θα είναι πρώτη φορά που γίνεται φασαρία για κάτι που η Apple «έχει στα σκαριά» κι όμως αυτό τελικά «πάει άπατο». Θυμηθείτε το Apple Car για παράδειγμα που θα εμφανιζόταν μέχρι το 2020 και τελικά μάθαμε ότι εγκαταλείφθηκε. Όμως το πλεονέκτημα των Apple Glasses (;) είναι ότι δεν έχουν το κόστος και τα ρίσκα ενός αυτοκινήτου, οπότε κάτι τέτοιο τα κάνει πολύ πιο πιθανά στο να εμφανιστούν.

Δείτε ακόμη: iPhone 8 - Θα κατασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Το εξίσου σημαντικό είναι ότι ο, πασίγνωστος πια, αναλυτής Ming-Chi Kuo είπε, νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι η Apple σχεδιάζει να ενσωματώσει την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας στα προϊόντα της στα επόμενα ένα με δύο χρόνια. Και ως γνωστόν, ο Ming-Chi Kuo είναι ... εγγύηση στη φημολογία.

Ένα καλό πάλι, είναι ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να συνηθίζει στην ιδέα της ανάρτησης εξαρτημάτων στο κεφάλι του, κάτι που το απέδειξε περίτρανα η εξάπλωση των διαφόρων συσκευών-γυαλιών εικονικής πραγματικότητας και των κλώνων τους. Ποιος ξέρει; Ίσως αν η Google δεν είχε βιαστεί, σήμερα το Google Glass να είχε βρει πολύ περισσότερη αποδοχή.

Το θέμα είναι ότι, αν κάποιος μπορεί να δώσει ώθηση σε ένα τέτοιο πρότζεκτ και να κάνει τα smartglasses μια αποδεκτή συσκευή και απαραίτητο αξεσουάρ για τον καθένα, αυτή είναι η Apple.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status