Εκτύπωση αυτής της σελίδας

How To - Επαναφέρετε το συνθηματικό σας σε υπολογιστές Mac

How To - Επαναφέρετε το συνθηματικό σας σε υπολογιστές Mac
ired.gr

Ξεχάσατε το συνθηματικό του λογαριασμού σας στο Mac και δεν μπορείτε να εισέλθετε; Κανένα πρόβλημα, διαβάστε παρακάτω.

Τι γίνεται αν ξεχάσετε το συνθηματικό σας στο Mac σας; Χάσατε τα πάντα; Όχι βέβαια. Υπάρχουν τρόποι να το επαναφέρετε και θα σας τους δείξουμε παρακάτω.
Όπως ξέρετε, το macOS (παλιότερα OS X) είναι ένα πολύ ασφαλές λειτουργικό που φροντίζει να μην μπαίνει ο καθένας σε ένα Mac και βέβαια να μην μπορεί να κάνει κάτι με αυτό κάποιος αν το κλέψει.

Τι γίνεται όμως αν είστε εσείς αυτός που έχασε (ή ξέχασε) το συνθηματικό του;

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι, ανάλογα με την περίπτωση. Κατ’ αρχήν μπορεί να μπορείτε να μπείτε στο macOS επειδή έχετε απενεργοποιήσει την απαίτηση για συνθηματικό κατά την είσοδο. Όμως κάθε φορά που πάτε να εγκαταστήσετε νέο λογισμικό ή που γενικότερα πάνε να γίνουν αλλαγές στο σύστημα, το macOS θα σας ζητήσει συνθηματικό.
Ας δούμε τι λύσεις έχουμε.

Ζητείστε ένα «password hint» από το macOS

Όταν ορίσατε το password για πρώτη φορά στο Mac σας, σας ζητήθηκε να ορίσετε κι ένα «password hint» ως υπενθύμιση του συνθηματικού σας σε περίπτωση που το ξεχάσετε.

  • Πηγαίνετε στις «Προτιμήσεις Συστήματος».
  • Επιλέξτε «Χρήστες και Ομάδες» και πατήστε το «λουκετάκι» κάτω αριστερά για να εμφανιστεί το πεδίο εισαγωγής του συνθηματικού.
  • Πατήστε το πλήκτρο «Return» στο πληκτρολόγιό σας 3 φορές.
  • Η οθόνη θα «τρανταχτεί» την κάθε μία από αυτές τις φορές και την τρίτη θα εμφανιστεί η οθόνη συμπλήρωσης του password hint. Το συμπληρώνετε και αμέσως θα σας αποκαλυφθεί το συνθηματικό του λογαριασμού σας στο Mac.
    Αν όμως δεν θυμάστε ή δεν ορίσατε password hint, διαβάστε παρακάτω.

Δείτε ακόμη: Δικτυακά προβλήματα και λύσεις στο Mac OS X

Χρησιμοποιήστε το Apple ID σας

password 01

Από την εποχή του Mac OS X 10.9 Mavericks, η Apple άρχισε να συνδυάζει το Apple ID ενός χρήστη με το συνθηματικό του Mac του, προκειμένου να μπορεί κάποιος να ξεκλειδώσει το Mac του με το Apple ID του, σε περίπτωση που ξεχάσει το password του λογαριασμού του.

Κατά την είσοδό σας στο Mac, πληκτρολογείτε συνεχώς συνθηματικά τυχαία μέχρι να λάβετε το μήνυμα ότι μπορείτε να κάνετε επαναφορά συνθηματικού μέσω του Apple ID σας.
Πατήστε το βελάκι - - που εμφανίζεται δίπλα στο πεδίο συμπλήρωσης του συνθηματικού.

Ακολουθείστε τις οδηγίες που θα σας δοθούν προκειμένου να εισάγετε το Apple ID σας και να δημιουργήσετε ένα νέο συνθηματικό για τον λογαριασμό σας.

Θα πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση και να συμπληρώσετε το νέο συνθηματικό και είστε έτοιμοι.

Δείτε ακόμη: Επαναφορά φωτογραφιών στο Photos του Mac

Αλλαγή συνθηματικού από άλλο λογαριασμό

Αν το Mac σας το χρησιμοποιούν κι άλλοι, με δικούς τους ξεχωριστούς λογαριασμούς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιον άλλο λογαριασμό για να επαναφέρετε το συνθηματικό στον δικό σας. Μόνη απαίτηση είναι, ο λογαριασμός που θα χρησιμοποιήσετε να έχει δικαιώματα διαχειριστή.

Αν λοιπόν γνωρίζετε (ή σας πουν) το συνθηματικό του άλλου λογαριασμού, μπείτε σε αυτόν και ...

  • Πηγαίνετε στις Προτιμήσεις συστήματος > Χρήστες και ομάδες.
  • Πατήστε το «λουκετάκι» κάτω αριστερά και εισάγετε το συνθηματικό του λογαριασμού που είστε για να ξεκλειδώσετε τις ρυθμίσεις.
  • Επιλέξτε τον λογαριασμό σας - όπου ξεχάσατε το συνθηματικό - από το αριστερό πάνελ.
  • Πατήστε «Επαναφορά Συνθηματικού», εισάγετε ένα νέο, και πατήστε το «Αλλαγή συνθηματικού».

Είστε έτοιμοι. Βγείτε από το λογαριασμό που είστε και εισέλθετε στον δικό σας με το νέο συνθηματικό.

Τα μεγάλα μέσα

password 02

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την «Recovery Mode» του Mac σας για να κάνετε επαναφορά του συνθηματικού σας. Μόνο που πρέπει να είστε εξοικειωμένοι με τις κάπως πιο προχωρημένες μεθόδους που θα περιγράψουμε και να μη φοβάστε τη γραμμή εντολής του τερματικού.

Εκκινείστε εκ νέου το Mac σας κρατώντας πατημένα από πριν τα πλήκτρα Command+R. Το Mac θα εκκινήσει σε κατάσταση «Recovery Mode» που είναι αυτή που χρησιμοποιείται για την επανεγκατάσταση του λειτουργικού. Μπορεί να αργήσει λίγο να φορτωθεί, οπότε περιμένετε.

Από το παράθυρο επιλέξτε γλώσσα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και πατήστε «Συνέχεια»

  • Επιλέξτε Βοηθήματα > Τερματικό.
  • Εισάγετε την εντολή «resetpassword» (όπως ακριβώς τη βλέπετε, χωρίς τα εισαγωγικά).
  • Κλείστε το τερματικό και θα δείτε το βοήθημα επαναφοράς συνθηματικού.
  • Επιλέξτε τον λογαριασμό που θέλετε να επαναφέρετε το συνθηματικού του και, είτε εισάγετε ένα νέο συνθηματικό, είτε αφήστε το κενό ώστε να μη χρειάζεται κανένα.
  • Πατήστε «Αποθήκευση», κλείστε το βοήθημα και κάνετε επανεκκίνηση στο Mac σας.

Στην οθόνη εισόδου, εισάγετε το νέο συνθηματικό, ή απλά πατήστε το πλήκτρο RETURN στο πληκτρολόγιο αν δεν είχατε εισάγει κανένα.

Πώς προστατεύω το Mac μου από επαναφορά συνθηματικού;

Όπως θα καταλάβατε, η τελευταία μέθοδος, επιτρέπει στον καθένα που ξέρει από υπολογιστές να μπει στο Mac σας και να ακυρώσει το συνθηματικό σας μέσω της «Recovery Mode». Αυτό σημαίνει ότι, αν σας το κλέψουν, μπορούν και να μπουν στο λογαριασμό σας και να κάνουν format και επανεγκατάσταση του λειτουργικού.

Για να προστατευτείτε από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπάρχουν δύο τρόποι.

  • Ο ένας είναι να χρησιμοποιήσετε το βοήθημα κλειδώματος της «Recovery Mode» (Firmware Password Utility), οπότε δεν θα μπορεί κανείς να εισέλθει σε αυτήν αν δεν γνωρίζει το συνθηματικό.
  • Ο άλλος τρόπος είναι η χρήση του FileVault για κρυπτογράφηση περιεχομένων του δίσκου σας. Στη δεύτερη περίπτωση όμως, το Mac σας μπορεί να επιβραδυνθεί αισθητά στη λειτουργία του, λόγω της επιπλέον λειτουργίας κρυπτογράφησης «on the fly» που γίνεται.

Και στις δύο περιπτώσεις προσέξτε ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ το συνθηματικό σας, γιατί τότε, μπορεί ούτε η Apple να μην μπορεί να σας βοηθήσει.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status