Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Refurbished - Όλες οι πληροφορίες περί Ανακατασκευασμένων iPhone

Refurbished - Όλες οι πληροφορίες περί Ανακατασκευασμένων iPhone
ired.gr

Τι είναι και τι να προσέξετε

Πριν από ένα χρόνο έγινε ένας σχετικός ορυμαγδός με το θέμα των «Refurbished - Ανακατασκευασμένων iPhone» που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα από άλλη εταιρία αντί της iSquare που είναι και ο επίσημος διανομέας των προϊόντων της Apple στη χώρα μας.

Επειδή το τοπίο είναι σχετικά «θολό και ομιχλώδες» ως προς το τι αποκαλούμε «Refurbished - Ανακατασκευασμένο iPhone» και η διαμάχη πάντα θα υπάρχει, θα προσπαθήσουμε με αυτό το άρθρο μας να ρίξουμε όσο περισσότερο φως μπορούμε, προκειμένου να έχετε κι εσείς μια - κατά το δυνατόν - σωστότερη ενημέρωση και να μην υποκύπτετε σε «κραυγές και ιαχές» και κατηγορίες εκατέρωθεν.

Θα αρχίσουμε πρώτα παραθέτοντας τις ανακοινώσεις που έγιναν από τις εν λόγω εταιρίες. Η όλη υπόθεση αφορά κυρίως τις εταιρίες iSquare και Brightstar που μαλώνανε για το ποιος διαθέτει το αυθεντικό προϊόν.

Δείτε ακόμη: iPhone 7 - Καθημερινά λάθη που άθελά σας επαναλαμβάνετε

Η ανακοίνωση της iSquare (2/10/2015)

«Η iSquare ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι παρατηρήθηκε πρόσφατα να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά προϊόντα της Apple που αναφέρονται ως ανακατασκευασμένα από την ίδια την Apple (refurbished by Apple) και τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα αυθεντικά προϊόντα της Apple.

H iSquare (επίσημος διανομέας των προϊόντων Apple σε Ελλάδα και Κύπρο) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών και επισημαίνει τον κίνδυνο εξαπάτησής τους, δεδομένου ότι τα προϊόντα αυτά, δεν είναι ανακατασκευασμένα από την Apple, δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ για την λειτουργία τους (όπως φορτιστή, ακουστικά, καλώδιο σύνδεσης με υπολογιστή, χρήσιμες πληροφορίες, κτλ) και κυρίως δεν καλύπτονται από εγγύηση της Apple. Σε περίπτωση πιθανής βλάβης ο καταναλωτής δεν έχει την κάλυψη της Apple, μέσω των εξουσιοδοτημένων από αυτήν service providers.

Τα αυθεντικά προϊόντα της Apple:

Έχουν συγκεκριμένα εξαρτήματα υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχει προδιαγράψει η ίδια η Apple για τα προϊόντα της.
Φέρουν πάντοτε την εγγύηση της Apple. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε δήθεν ανακατασκευασμένα από την Apple προϊόντα που δεν φέρουν την εγγύηση της Apple, αλλά ενδεχομένως κάποιου τρίτου, αποσκοπούν στην εξαπάτηση του καταναλωτή.

H iSquare συστήνει στο καταναλωτικό κοινό να απευθύνεται, για αγορά αυθεντικών και πλήρως λειτουργικών προϊόντων Apple προορισμένων για την ελληνική αγορά, μόνο στο δίκτυο των εξουσιοδοτημένων μεταπωλητών της και επίσης σε περίπτωση service, μόνο στο δίκτυο των εξουσιοδοτημένων service providers.»

Το ίδιο βράδυ της 2/10/2015, παρουσιάζεται μια ανακοίνωση-επεξήγηση που λέει τα παρακάτω:

«Μάθαμε ότι τα refurbished iPhone τα διανέμει στην Ελλάδα η TCCM και λογικά από εκεί τα προμηθεύτηκε το Plaisio ή όποιος άλλος πουλάει refurbished προϊόντα της Apple.

Δεν είναι «μαϊμού» όπως αφήνει να εννοηθεί η iSquare, είναι αυθεντικά προϊόντα της Apple, μεταχειρισμένα τα οποία παρουσίασαν κάποιο πρόβλημα στον πρώτο τους αγοραστή, επιστράφηκαν, επιδιορθώθηκαν (δεν γνωρίζω από ποιον) και τα συγκέντρωσε η TCCM (έχει έδρα της την Τσεχία) και τα μεταπούλησε σε μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρονικών.

Μαθαίνουμε ότι αυτά τα refurbished της TCCM έχουν ένα χρόνο εγγύηση, αλλά δεν τα δέχεται η iSquare για επισκευή, ο πελάτης επικοινωνεί με το service που θα του υποδείξει το κατάστημα από το οποίο τα αγόρασε.»

Δείτε ακόμη: iPhone 7 - Επαναφέρετε δεδομένα που διαγράψατε από την υπηρεσία iCloud

Η ανακοίνωση της Brightstar (5/10/2015)

refurbished 02

H Brightstar, ο μεγαλύτερος διανομέας ανακατασκευασμένων iPhone παγκοσμίως και επίσημος συνεργάτης της Apple για την παγκόσμια αγορά, ανταπάντησε με ανακοίνωσή της που έγινε τρεις μέρες μετά, στις 5/10/2016 σχετικά με τα refurbished iPhone που πωλούνται στην Ελλάδα και το θέμα που προέκυψε με την iSquare που έκανε λόγο για «εξαπάτηση του καταναλωτή».

«Τα iPhone «refurbished» που διανέμονται στην Ελλάδα ανήκουν στην κατηγορία As Is grade (βαθμός κατηγορίας Α) και κατατάσσονται στη δεύτερη σειρά μετά την CPO (certified pre owned).

Οι συσκευές έχουν:

  • Ανακατασκευαστεί και ελεγχθεί στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της Apple
  • Έχουν πάρει ξεχωριστό νέο σειριακό αριθμό και καταχωρηθεί στο κεντρικό σύστημα της Apple
  • Οι συσκευές φέρουν γνήσια ανταλλακτικά Apple
  • Οι συσκευές As Is grade είναι:
  • Με μεταχειρισμένη την πλακέτα
  • Με πλήρως καινούρια αυθεντική Apple μπαταρία
  • Με πλήρως καινούρια αυθεντική Apple οθόνη
  • Με πλήρως καινούριο αυθεντικό Apple εξωτερικό περίβλημα
  • Έχουν περάσει όλα τα τεστ αξιοπιστίας και ελέγχου της Apple

Οι συσκευές αυτές τοποθετούνται σε λευκό κουτί χωρίς τα αξεσουάρ της Apple (φορτιστή, μπαταρία ακουστικά κτλ.) και χωρίς ένα χρόνο επίσημη εγγύηση από την Apple. Έτσι οι συσκευές καταφέρνουν να είναι προσιτές σε τιμές και κοντά στις απαιτήσεις του τελικού καταναλωτή. Για την εξασφάλιση του καταναλωτή παρέχεται 1 χρόνος εγγύηση με service.

Προτρέπουμε τον καταναλωτή να ελέγχει το ξεχωριστό IMEI αριθμό της συσκευής στο Serial tracker της Apple (https://selfsolve.apple.com/agreementWarrantyDynamic.do).
Εκεί θα διαπιστώνει ότι η συσκευή του είναι καταχωρημένη στο κεντρικό σύστημα της Apple και θα κατοχυρώνετε η αυθεντικότητα της μια και η Apple ποτέ δεν θα καταχωρούσε μη αυθεντικά προϊόντα.

Η ένδειξη Validate σημαίνει και αυθεντική ενεργή συσκευή.»

Δείτε ακόμη: Μετά την επιτυχία του iPhone 7 Jet Black, έρχεται το Jet White;

Refurbished - Ανακατασκευασμένο iPhone από την ίδια την Apple

refurbished 03

Εντωμεταξύ, λες και δεν έφτανε η σχετική φασαρία, η ίδια η Apple αρχίζει από μόνη της να παρέχει στο κοινό Refurbished iPhone στα online και στα φυσικά καταστήματά της, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ. Οι τιμές σε αυτά τα μοντέλα είναι κατά 15% χαμηλότερες εν σχέσει με τα αντίστοιχα καινούρια μοντέλα. Και τώρα πια κάνει το ίδιο και με Refurbished iPad.

Το παιχνίδι χοντραίνει - τα λεφτά πολλά γαρ και το iPhone «είναι η κότα με τα χρυσά αυγά» που όλο και πιο πολλοί θέλουν να βάλουν στο χέρι - και ο ταλαίπωρος καταναλωτής βάλλεται από παντού μην ξέροντας ποια είναι η αλήθεια. Ή τι τέλος πάντων να προτιμήσει.

Να πάρω από την Apple που στο τέλος-τέλος είναι και η κατασκευάστρια και άρα είναι «εγγύηση»; Να πάρω από τη Brightstar που άλλωστε είναι και επίσημος συνεργάτης και άρα την καλύπτει η Apple; Να πάρω Samsung; (το τελευταίο ήταν αστείο).

Η άποψή μας

refurbished 04

Τελικά, πέρα από τις διάφορες κραυγές διαμαρτυρίας και τη «διάρρηξη των ιματίων» των εταιριών που όλες θέλουν να υποστηρίξουν το συμφέρον τους, νομίζουμε ότι μια ψύχραιμη ματιά στα πράγματα, θα βοηθήσει στο να βγάλουμε κάποια σοβαρά - κατά το δυνατόν - συμπεράσματα.

Κατ’ αρχήν δεν υπάρχουν ΜΑΪΜΟΥ iPhone! Υπάρχουν κλεμμένα, υπάρχουν ελαττωματικά, αλλά μαϊμούδες ΔΕΝ υπάρχουν. Και με αυτό εννοώ, όχι ότι δεν υπάρχουν αντίγραφα, αλλά ότι ένα iPhone και ΜΟΝΟ μπορεί να «τρέχει» το iOS.

Και αυτό σημαίνει ότι μια συσκευή που τρέχει το iOS ΕΙΝΑΙ κατ’ ανάγκην iPhone, μιας και το iOS δεν τρέχει ΠΟΥΘΕΝΑ αλλού, παρά μόνο σε αυθεντικά iPhone. Τώρα το σε τι κατάσταση μπορεί να είναι ένα iPhone, αυτό είναι «αλλουνού παπά ευαγγέλιο».

Μπορεί να είναι σε άριστη κατάσταση, ελαττωματικό, προβληματικό ή ό,τι άλλο, αλλά μαϊμού δεν θα είναι. Ελαττωματική όμως μπορεί να μας βγει ακόμη και μια καινούρια συσκευή - και δε θα είναι η πρώτη φορά, ούτε η τελευταία. Όμως γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν και οι εγγυήσεις.

Θα μου πείτε ποιος καλύπτει την εγγύηση; Αυτό δεν έχει και τόση σημασία από τη στιγμή που την καλύπτει και είναι υποχρεωμένος να την καλύψει βάσει των νόμων. Το αν εμείς ως καταναλωτές δεν έχουμε μάθει να απαιτούμε τα δικαιώματά μας και δεν ταράζουμε στις καταγγελίες και τα μποϊκοτάζ τις εταιρίες που δεν είναι αξιόπιστες είναι ΔΙΚΟ μας πρόβλημα. Απλά ας αλλάξουμε επιτέλους νοοτροπία.

Εγώ προσωπικά έχω εξαναγκάσει μεγάλα καταστήματα - που πήγαν να μου πουλήσουν μούρη του τύπου «εμείς έτσι κάνουμε» - να αλλάξουν τροπάριο όταν τους απείλησα με την επί τόπου κλήση της αστυνομίας για μηνύσεις και καταγγελίες επειδή δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους και δεν σέβονται τον πελάτη.

Να δείτε για πότε έγιναν «κυρίες» και άλλαξαν σκοπό. Το ότι έχουμε μάθει να σκύβουμε και οι διάφοροι «κοτζαμπάσηδες» του εμπορίου το εκμεταλλεύονται, είναι κάτι που πρέπει να διορθώσουμε ΕΜΕΙΣ ως νοοτροπία.

Δείτε ακόμη: iPhone SE - Θα έχουμε νέα έκδοση της συσκευής το 2017;

Άρα οι ιαχές περί εξαπάτησης του αγοραστικού κοινού από μεριάς iSquare είναι, όχι μόνο «άκυρες», αλλά και λανθασμένες στην καλύτερη περίπτωση.

Θα μου πείτε: «Εσύ τι θα έκανες τελικά;» Θα σας απαντήσω αμέσως.

  • Δεδομένου ότι ένα iPhone είναι iPhone και τρέχει iOS κι όχι κάτι άλλο (οπότε είναι σίγουρα μαϊμού), προχωράμε στο κυριότερο: το θέμα της τιμής.
  • Από τη στιγμή που μιλάμε για μια συσκευή που κρατάμε κατά μέσο όρο γύρω στα δύο με τρία χρόνια πριν την αλλάξουμε, πιστεύω ότι με συμφέρει να την πάρω όσο πιο φτηνά μπορώ.
  • Μετά θα κοιτάξω την εγγύηση. Άπαξ και με καλύπτει και είναι μια σωστή εγγύηση, σοβαρής επιχείρησης, τότε είμαι καλυμμένος για τον πρώτο χρόνο για ό,τι (σχεδόν) πρόβλημα προκύψει.
  • Μετά, αν είναι συσκευή που έρχεται χωρίς τα αξεσουάρ που έχει μια καινούρια, θα κοιτάξω να είμαι ενήμερος για το πόσο θα κοστίσει η επιπλέον αγορά τους. Αν λοιπόν η τιμή με αυτά μου έρχεται όσο αυτή του καινούριου iPhone, εννοείται ότι «ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω».

refurbished 05

Στο τέλος-τέλος όταν αγοράζουμε μεταχειρισμένα iPhone από τρίτους δεν διατρέχουμε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο; Ή μήπως παίρνουμε καμιά εγγύηση εκεί; Κι όμως το κάνουμε. Το μόνο που μας νοιάζει είναι να μην είναι κλεμμένο. Αλλά γι’ αυτό υπάρχει η ιστοσελίδα της Apple όπου μπορούμε να ελέγξουμε τι αγοράζουμε από πριν.

Άρα προς τι η φασαρία; Να σας πω εγώ. Απλά είναι θέμα συμφερόντων και τίποτε άλλο. Εμείς από τη μεριά μας, το μόνο που χρειάζεται, είναι να κοιτάξουμε το δικό μας συμφέρον και να αγοράσουμε τελικά αυτό που μας καλύπτει περισσότερο.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status