Είμαστε "προγραμματισμένοι" να αποκτήσουμε το επόμενο iPhone

Είμαστε "προγραμματισμένοι" να αποκτήσουμε το επόμενο iPhone
ired.gr

Αν έχετε ήδη αγοράσει το νέο iPhone 7, ίσως είναι επειδή το μυαλό σας έχει ανάγκη για ...αναβάθμιση.

Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν την πιο πρόσφατη συσκευή smartphone, δεν την συγκρίνουν ποτέ με το μοντέλο που ήδη έχουν στην κατοχή τους.

Το φαινόμενο ονομάζεται «comparison neglect», δηλαδή «παραμέληση σύγκρισης» και λειτουργεί ως εξής: οι καταναλωτές δέχονται να αγοράσουν το νεότερο μοντέλο επειδή, στα μάτια τους, είναι πιο φανταχτερό, πιο λαμπερό και συνολικά μια πολύ καλή επιλογή.

Σε μια μελέτη, η οποία θα δημοσιευθεί σύντομα στο Journal of Marketing Research, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 78% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι η σύγκριση των προϊόντων είναι αναγκαία. Όταν, όμως, ήρθαν αντιμέτωποι με μια επιλογή, παρέλειψαν εντελώς να βάλουν τα δυο προϊόντα, το παλιό και το νέο, δίπλα δίπλα και να τα συγκρίνουν.

Οι καταναλωτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρέπει να συγκρίνουν τα προϊόντα, όμως, τη στιγμή της αλήθειας, είναι επιρρεπείς. Και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό: η γνώση δεν είναι αρκετή. Αγοράζουν το καινούριο ούτως ή άλλως, χωρίς δεύτερη σκέψη.

iphone comparison 01

Οι ερευνητές ζήτησαν σε περισσότερους από 1000 χρήστες smartphone, ηλικίας από 18 έως 78 χρονών, να αποφασίσουν μεταξύ της συσκευής που είχαν ήδη και μιας νέας.

Οι περισσότεροι αποφάσισαν να αναβαθμίσουν, χωρίς να λάβουν καν υπόψη τα χαρακτηριστικά του καθενός και να τα συγκρίνουν. Ωστόσο, όταν ένα αναβαθμισμένο μοντέλο δεν ήταν μεταξύ των επιλογών, η παραμέληση της σύγκρισης δεν συνέβαινε.

Το να αλλάξει κανείς τον τρόπο που σκέφτεται και να συγκρίνει τα προϊόντα και τα χαρακτηριστικά τους πριν πάρει μια απόφαση είναι πολύ δύσκολο. Είναι μάλλον ακατόρθωτο αφού τα νέα προϊόντα είναι τόσο ελκυστικά και μόνο στην ιδέα ότι είναι ολοκαίνουρια.

Το μπαλάκι θα πρέπει να πέσει στις εταιρίες οι οποίες φέρουν την ηθική ευθύνη να μην κυκλοφορούν συσκευές με περιττές αναβαθμίσεις, στον βωμό του κέρδους. Ουτοπικό;

Διαβάστε επίσης: «MacBook Pro – Πόσο φιλικός είναι ο νέος υπολογιστής ως προς το iPhone 7;»

Από mirelen