iPhone 7 / Plus - Πιο πιστή απόδοση χρωμάτων στις οθόνες των νέων συσκευών

iPhone 7 / Plus - Πιο πιστή απόδοση χρωμάτων στις οθόνες των νέων συσκευών
ired.gr

Ίσως τελικά να υποτιμήσαμε το πρότυπο Wide Color που φέρει η οθόνη του iPhone 7. Δείτε τη διαφορά στην πράξη, με μία εικόνα “αναφοράς”.

Η Apple κατά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αρκετές αλλαγές ως προς την απεικόνιση των γραφικών στις συσκευές της. Όμως, καμία από αυτές δεν πλησιάζει καν την πρόσφατη υιοθέτηση της τεχνολογίας Wide Color Display, γνωστή και ως πρότυπο DCI-P3.

Αυτή την τεχνολογία τη συναντάμε στα νέα iPhone 7 και iPhone 7 Plus και, αν και δεν ακούγεται εντυπωσιακή, εν τούτοις είναι ουσιαστική και μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους προς την κατεύθυνση της πιστότερης απόδοσης των χρωμάτων, στις συσκευές μας.

Διαβάστε επίσης: iPhone 7 - Δεν χρειάζεται οθόνη 4Κ σύμφωνα με ειδικούς

Ο τρόπος απεικόνισης με την ονομασία Wide Color, όπως αυτός “συναντάται” στην οικογένεια συσκευών iPhone 7, είναι στην ουσία η ονομασία που έδωσε η Apple στο πρότυπο DCI-P3. Σχεδιάστηκε από την Αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία ως το standard της ψηφιακής απεικόνισης αρχείων video.

Οι περισσότερες οθόνες κάνουν χρήση του παλαιότερου προτύπου, "standard RGB" (sRGB), το οποίο και διαθέτει ένα πιο “στενό καμβά χρωματικής απεικόνισης”. Σε αυτή την κατηγορία οθονών ανήκει και η οικογένεια των iPhones, έως και το iPhone 6s.

Συμπληρωματικά, πολλές ψηφιακές φωτογραφικές κάμερες της αγοράς, ενώ μπορούν να καταγράψουν εικόνες και video ευρείας χρωματικής απόδοσης, δεν έχουν τη δυνατότητα να τις απεικονίσουν σε όλο τους το μεγαλείο, στις οθόνες που οι ίδιες οι συσκευές διαθέτουν.

Φυσικά, υπάρχει αρκετή “δουλειά” πίσω από αυτή την προσθήκη. Απαιτήθηκαν προσαρμογές του iOS προκειμένου να καταστεί ικανό να αναπαράξει τέτοιες εικόνες και ταυτόχρονα να κρατηθεί η προς τα πίσω συμβατότητα, κυρίως ως προς την απεικόνιση των παλαιότερων εφαρμογών. Από την άλλη, οι δημιουργοί των εφαρμογών θα πρέπει να δουλέψουν πάνω σε νέα frameworks για να επωφεληθούν των αλλαγών αυτών.

Όμως, με τον τρόπο που η Apple επέλεξε να υιοθετήσει την τεχνολογία αυτή, οι χρήστες δεν θα συναντήσουν κάποιο πρόβλημα ως προς τη χρήση παλαιών και νέων εφαρμογών. Πάντα μιλάμε για την απεικόνισή τους: παλαιά και νέα τεχνολογία συνυπάρχουν σε παλαιές και νέες συσκευές.

demo 2

Εικόνα αναφοράς

Για να καταλάβουμε καλύτερα την “αλλαγή” αυτή, μπορούμε απλά να κοιτάξουμε την επάνω εικόνα, με μία συσκευή που δεν διαθέτει τη νέα αυτή τεχνολογία και μετά, με το iPhone 7. Στην πρώτη περίπτωση βλέπουμε μόνο μία κόκκινη εικόνα. Δείτε τη και με το iPhone 7 και θα προσέξετε πως υπάρχει μέσα στη φωτογραφία και ένα στρογγυλό logo.

Η φωτογραφία αυτή δημιουργήθηκε από την ομάδα του Apple WebKit, με σκοπό να επεξηγήσει καλύτερα και με πιο “ορατό” τρόπο στους χρήστες τις διαφορές στην τελική απεικόνιση της ίδιας φωτογραφίας, σε διαφορετικές οθόνες.

Την τεχνολογία αυτή στα προϊόντα της Apple την συναντάμε στον iMac 5k, στο iPad Pro των 9,7 ιντσών, αλλά και στα iPhone 7 και iPhone 7 Plus. Ναι, δεν κάναμε λάθος, το πρότυπο DCI-P3 δεν είναι διαθέσιμο στο iPad Pro των 12,9 ιντσών!

iphone7 screen 02

Αν και είναι δύσκολο να εξηγηθεί περαιτέρω η οπτική διαφορά του νέου προτύπου (εφόσον το άρθρο αυτό διαβάζεται σε συσκευή που δεν υποστηρίζει το πρότυπο), ένας σχετικά ρεαλιστικός τρόπος είναι το να κοιτάξουμε τα σχετικά σχεδιαγράμματα. Στην πάνω φωτογραφία βλέπουμε το εύρος του τυπικού, sRGB προτύπου, ενώ στην κάτω, το αντίστοιχο του DCI-P3.

iphone7 screen 03

Αν και σε ρεαλιστικές, πραγματικές συνθήκες, οι διαφορές αυτές φαίνονται σε κάποιους μικρές, στο μέλλον αναμένεται να είναι πιο “ξεκάθαρες”. Ένα παράδειγμα αποτελεί το πρότυπο 4K ultra-HD, το οποίο και στα χαρακτηριστικά του προβλέπεται η χρήση του προτύπου DCI-P3, τουλάχιστον κατά το 90% του εύρους του.

Μερικές από τις αλλαγές και νέες λειτουργίες που μας φέρνει η Apple δεν είναι “ουάου” και ελάχιστα συζητούνται στα φόρουμ και στις ομάδες συζητήσεων. Σε βάθος χρόνου όμως, αποδεικνύονται ουσιαστικές.

από Kostthem