Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mac OS X - Το καλύτερο λειτουργικό για ανάπτυξη εφαρμογών

Mac OS X - Το καλύτερο λειτουργικό για ανάπτυξη εφαρμογών
ired.gr

Γιατί οι προγραμματιστές πιστεύουν ότι το Mac OS X είναι το καλύτερο λειτουργικό για ανάπτυξη εφαρμογών.

Πηγαίνετε 15 χρόνια πίσω. Αν λέγαμε τότε ότι η Apple θα έφτιαχνε το καλύτερο λειτουργικό για προγραμματιστές, θα ακουγόταν σαν κακόγουστο αστείο. Πριν την έλευση του OS X, και την μετάβαση της Apple στην πλατφόρμα της Intel, η Microsoft είχε τους προγραμματιστές στο τσεπάκι της.

Βέβαια και οι υπολογιστές της Apple ήταν εξαιρετικά μηχανήματα για να μάθει κανείς προγραμματισμό. Αλλά οι περισσότεροι προγραμματιστές, είτε δούλευαν σε πλήρες UNIX/Linux περιβάλλον, ή - συνήθως - σε Microsoft Windows.

Ωστόσο, στην έρευνα για προγραμματιστές του Stack Overflow για το 2016, το OS X ήταν αυτό που πρώτευσε στις προτιμήσεις των προγραμματιστών ως το πιο πολυχρησιμοποιούμενο λειτουργικό σύστημα, ενώ ακολούθησαν τα Windows 7 και τέλος το Linux.

Το Stack Overflow λέει:

«Πέρυσι, το Mac OS X ξεχώρισε μπροστά από το Linux ως νούμερο 2 λειτουργικό για προγραμματιστές. Αν συνεχίσει αυτή η άνοδος, τότε λιγότεροι από το 50% των προγραμματιστών θα χρησιμοποιούν Windows του χρόνου.»

Δείτε ακόμη: Παιχνίδια Προγραμματισμού

1. Γιατί οι προγραμματιστές προτιμούν το Mac OS X: γιατί είναι το καλύτερο λειτουργικό

mac os x 02

Ο Dmitri Zagidulin, ένας μηχανικός υπολογιστικών συστημάτων, τα λέει όλα με μια φράση:

«Πηγαίνετε σε ένα συνέδριο προγραμματιστών και μετρήστε τα λαμπερά σηματάκια της Apple σε όλα τα λάπτοπ που θα δείτε. Στα συνέδρια Amazon AWS, σε συνέδρια προγραμματιστών για παιχνίδια, στη Node.js και τη Ruby on Rails κλπ, κλπ. Το 98% περίπου, είναι MacBook. Και το δικό μου ανάμεσά τους, όσο κι αν αντιστάθηκα, και κλότσαγα και φώναζα όλα αυτά τα χρόνια».

Η παρουσία τόσο πολλών Mac σε συνέδρια προγραμματιστών μπορεί να ξενίσει κάποιον που θυμάται το παρελθόν, αλλά είναι πια γεγονός ότι οι περισσότεροι προγραμματιστές χρησιμοποιούν Mac.

2. Γιατί οι προγραμματιστές προτιμούν το Mac OS X: γραμμή εντολής UNIX

mac os x 03

Το «κοπάδι» των προγραμματιστών «γύρισε» σε Mac OS X σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κι όχι αμέσως. Και ένα μέρος τους - το μεγαλύτερο - το έκανε αυτό όταν η Apple παρουσίασε το Mac OS X. Εδώ και 15 χρόνια, το OS X είναι ουσιαστικά «χτισμένο» πάνω σε UNIX, το λειτουργικό με τη γραμμή εντολής που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι σέρβερ στον κόσμο.

Και είναι αλήθεια, ότι το Mac OS X είναι ουσιαστικά ένα πλήρες UNIX λειτουργικό (πιστοποιημένο και από το Open Standard Groups ως καθαρόαιμο UNIX). Ακόμη και εκδόσεις του Linux όπως το Mint ή το Ubuntu δεν είναι πιστοποιημένες ως πλήρη UNIX, επειδή στηρίζονται στην πιστοποίηση GNU κι όχι σε UNIX.

«Το «κέλυφος» του UNIX είναι άκρως σημαντικό για έναν προγραμματιστή», λέει η Jessica Su, φοιτήτρια επί διδακτορικώ στο Stanford «Σου επιτρέπει να γράφεις προγράμματα σε οποιαδήποτε σχεδόν γλώσσα, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις κάποιο ειδικό IDE (interpreter δηλ. «μεταφραστής» προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η γλώσσα στο λειτουργικό).Επίσης είναι σημαντικό αν θέλεις εργασία σε μια εταιρία τεχνολογίας, δεδομένου ότι οι περισσότερες θα σε βάλουν να δουλέψεις σε περιβάλλον UNIX.»

«Έτσι και το UNIX μαθαίνεις, και έχεις ένα καλό λειτουργικό υπολογιστή με έξοχο λειτουργικό σύστημα. Αν δεν μπορούσα να έχω Mac, θα αναγκαζόμουν να έχω Windows και UNIX στο ίδιο μηχάνημα, μπαινοβγαίνοντας από το ένα στο άλλο, προκειμένου να μπορώ να έχω μέρος της ίδιας εμπειρίας.»

Δείτε ακόμη: Τα πάντα για τα τηλεφωνικά κέντρα VoIP

3. Γιατί οι προγραμματιστές προτιμούν το Mac OS X: ο αχτύπητος συνδυασμός του UNIX και των εμπορικών εφαρμογών

mac os x 04

Ένας άλλος προγραμματιστής, ο Christopher Reiss, συμφωνεί.

«Σαν προγραμματιστής αυτός είναι ο στόχος σου. Η γραμμή εντολής του UNIX, οπότε τι θα χρησιμοποιήσεις; Ένα Mac. Ώστε να μπορείς να περάσεις άμεσα στη γραμμή εντολής του UNIX και να μπορείς, έτσι, να προσομοιώσεις το περιβάλλον του σέρβερ-στόχου. Αν όμως έχεις ένα μηχάνημα Windows, θα πρέπει να εγκαταστήσεις και το Linux και να φτιάξεις ένα «πλήρη καθρέφτη» του σέρβερ χάνοντας όμως κάποια εργαλεία όπως το GoTo meeting.»

Αυτός ο τέλειος συνδυασμός μεταξύ γραμμής εντολής UNIX και ενός εμπορικού μηχανήματος που κάνει και για πολλά άλλα φαίνεται να έχει κερδίσει την καρδιά των προγραμματιστών. «Γιατί η Adobe δεν βγάζει το λογισμικό της Creative Suite για το Linux;» ρωτάει ένας μηχανικός λογισμικού, ο Tharaka Manawardhana.

«Σχεδόν όλοι οι παραγωγοί εμπορικού λογισμικού έχουν Mac εκδόσεις για τα προϊόντα τους.»

4. Γιατί οι προγραμματιστές προτιμούν το Mac OS X: το Mac έχει ποιότητα

Η ποιότητα των μηχανημάτων της Apple παίζει κι αυτή το ρόλο της. Οι προγραμματιστές περνούν πολύ χρόνο με τους υπολογιστές τους και όλοι τους έχουν συγκεκριμένα στάνταρ που ακολουθούν.

«Η ποιότητα κατασκευής τους είναι άριστη», λέει ο προγραμματιστής Christopher Miles, «και πρέπει να χρησιμοποιήσεις hardware της Apple για να φτιάξεις αποτελεσματικά μια εφαρμογή για το iPhone και το iPad εκτός των άλλων.»

«Τα Mac δεν χρειάζονται συντήρηση», λέει ο χάκερ Roy Williams. «Δούλευα για τη Microsoft, οπότε με λυπεί που το λέω αυτό, αλλά είναι κόπος να συντηρήσεις ένα PC, ακόμη και σαν προγραμματιστής. Κάποια πράγματα σαν τη κόλαση των DLL (βιβλιοθήκες των Windows) μπορεί να οδηγήσουν σε ώρες κοπιαστικής εργασίας προκειμένου να βρεις γιατί φορτώνεται η λάθος βιβλιοθήκη.»

Δείτε ακόμη: Apple Swift Playgrounds - Έχετε βλέψεις να ασχοληθείτε με προγραμματισμό;

5. Γιατί οι προγραμματιστές προτιμούν το Mac OS X: το OS X έχει καλύτερη διαπλατφορμική συμβατότητα

Αν έχεις ένα Mac, μπορείς εύκολα να τρέξεις οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα - μέσα στο Mac - κάτι που είναι άκρως σημαντικό για προγραμματιστές. Είναι ουσιαστικά αδύνατο να τρέξεις το λειτουργικό του Mac σε PC - χωρίς χακεριές - ή σε Linux.

Αντίθετα - μέσω προγραμμάτων εικονικής μηχανής - μπορείς άνετα να έχεις τα Windows, το Linux, το Android, και οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό τραβάει η ψυχή σου, σε ένα Mac, να τρέχουν δίπλα-δίπλα σε διαφορετικά παράθυρα.

Αν μάλιστα επιθυμείς να φτιάξεις εφαρμογές για το iOS ή το OS X, τότε πρέπει οπωσδήποτε να έχεις Mac. Αν έχεις Mac όμως, μπορείς να δοκιμάσεις άνετα και εφαρμογές για Windows, Linux, UNIX, Android, ή ό,τι άλλο θέλεις.

Αυτά περίπου ήταν το λόγια της προγραμματίστριας Jae Alexis Lee. Ο Piaw Na, συγγραφέας του «Ο οδηγός ενός μηχανικού για τις εταιρίες που ξεκινούν στη Silicon Valley», λέει:

«Ας πούμε ότι φτιάχνεις εφαρμογές για iOS και Android. Λοιπόν, δεν μπορείς να φτιάξεις εφαρμογές για iOS, σε άλλο λειτουργικό από το OS X των Mac, άρα θες Mac. Από την άλλη, μπορείς να φτιάξεις εφαρμογές για Android στο OS X, οπότε, πάλι θες Mac».

Από την άλλη, ο Mark Nelson, μηχανικός στη Cisco Systems, λέει: «Το καλύτερο PC είναι αυτό που καλύπτει σωστά τις ανάγκες σου. Μερικές «σχολές» μπορεί να είναι πιο προς το PC, και θα δεις ότι το Mac δεν υποστηρίζεται και πολύ σε περιβάλλοντα VPN (Virtual Private Networks), οπότε, πας με το ρεύμα».

Δείτε ακόμη: Πώς να φτιάξετε ένα VPN δίκτυο

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status