Το iPhone σας παρακολουθεί ερήμην σας, σταματήστε το

Το iPhone σας παρακολουθεί ερήμην σας, σταματήστε το
ired.gr

iPhone και παρακολούθηση, μία εισαγωγή

Τι θα λέγατε αν μαθαίνατε ότι το iPhone σας, παρακολουθεί μυστικά την κάθε σας κίνηση σε κάθε σημείο που βρίσκεστε και μάλιστα χωρίς την έγκρισή σας; Λοιπόν, αυτή είναι η αλήθεια. Σας παρακολουθεί σε ό,τι κάνετε και μάλιστα εξ’ ορισμού μόλις βγαίνει απ’ το κουτί που το αγοράσατε - και μάλλον δεν έχετε ιδέα γι’ αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι, πίσω στο 2013, όταν η Apple έβγαλε το iOS 7, συμπεριέλαβε και ενεργοποίησε εξ’ ορισμού μια μικρή κρυφή ρύθμιση που λέγεται "Σημαντικές τοποθεσίες" και είναι θαμμένη στα βάθη των μενού και υπομενού του iOS, στο τμήμα Απόρρητο > Υπηρεσίες τοποθεσίας.

Αυτό που κάνει αυτή η λειτουργία, είναι το να επιτρέπει στις Υπηρεσίες Τοποθεσίας (Location Services) του iOS να παρακολουθούν και να καταγράφουν το πόσο συχνά βρίσκεστε σε κάποιο μέρος. Έτσι, για παράδειγμα, ακολουθώντας τα βήματά σας θα μπορείτε να δείτε μια πλήρη λίστα των τοποθεσιών που πρόσφατα βρεθήκατε, πόσες φορές πήγατε και πότε.

Διαβάστε επίσης: iOS 11: Αυτόματη απάντηση κλήσεων

Η Apple ορκίζεται ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από την εν λόγω υπηρεσία, δεν πηγαίνουν σε κανένα σέρβερ - δικό της ή άλλο - και ότι αποθηκεύονται εσωτερικά στο iPhone του χρήστη και και πως κατ' επέκταση είναι ΜΟΝΟ στη δική του αποκλειστική διάθεση.

Μάλιστα προσθέτει ότι τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την εμπειρία του χρήστη με το iOS και να εμπλουτίσουν τις πληροφορίες που χρησιμοποιούνται από το Κέντρο Ενημερώσεων και το "Σήμερα" στα widgets.

Πώς να απαλλαγείτε από τον κατάσκοπο iPhone

Βέβαια, είναι απόλυτα κατανοητό, πως κάποιοι δεν ενθουσιάζονται και τόσο από την ιδέα ότι το iPhone τους, τους παρακολουθεί τόσο στενά, οπότε σκοπεύουμε να σας δείξουμε πώς να απενεργοποιήσετε αυτή την υπηρεσία.

Πηγαίνετε πρώτα-πρώτα στο μενού Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Υπηρεσίες Τοποθεσίας, σύρετε προς τα κάτω μέχρι να βρείτε τις "Υπηρεσίες συστήματος" και από το νέο παράθυρο σύρετε πάλι προς τα κάτω, μέχρι να βρείτε τις "Σημαντικές τοποθεσίες". Επιλέγοντας τη συγκεκριμένη ενότητα, θα μεταφερθείτε στο μενού που επιτρέπει την ενεργοποίηση-απενεργοποίηση της εν λόγω υπηρεσίας μέσω του διακόπτη στο πάνω μέρος.

2 iphone tracking

3 iphone location tracking

4 iphone location tracking

Πιο κάτω, στο ίδιο παράθυρο, θα δείτε το ιστορικό των τοποθεσιών που επισκεφθήκατε πρόσφατα και όλες τις πληροφορίες τους.

Όσοι από εσάς θα νιώσουν ξαφνικά ανατριχίλες από τις πληροφορίες που θα δουν να έχουν αποθηκευτεί και το πόσα το iPhone τους γνωρίζει για αυτούς, μπορούν να απενεργοποιήσουν την υπηρεσία μια και καλή πατώντας το πράσινο πλήκτρο στο πάνω μέρος ώστε να γίνει άσπρο και η υπηρεσία να απενεργοποιηθεί μια και καλή.

Αν λοιπόν το θέμα της ασφάλειας και του απορρήτου της ιδιωτικής σας ζωής είναι κάτι που σας απασχολεί, μάλλον σας βοηθήσαμε να κάνετε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τη διασφάλισή του.

Διαβάστε επίσης: Πώς να προστατέψετε την ανωνυμία σας στα Windows 10

Πέρα από τις "Σημαντικές τοποθεσίες", μέσα στο ίδιο υπομενού - το "Υπηρεσίες συστήματος" - θα δείτε ένα κατεβατό από άλλες ρυθμίσεις που αφορούν επίσης το απόρρητο και την ιδιωτικότητά σας και που ίσως θέλετε επίσης να απενεργοποιήσετε, είτε κάποιες από αυτές, είτε όλες. Ρίξτε τους μια καλή ματιά.

από Elichord