iPhone 7 - Τι πιθανότητες υπάρχουν να εκραγεί η συσκευή σας;

iPhone 7 - Τι πιθανότητες υπάρχουν να εκραγεί η συσκευή σας;
ired.gr

 Δεν χρειάζεται να κρατάτε το κινητό σας με ...γάντια φούρνου, αν ακολουθήσετε τις συμβουλές μας.

Μετά το φιάσκο του Galaxy Note 7, δικαίως αναρωτιέστε «υπάρχει περίπτωση να εκραγεί και το δικό μου τηλέφωνο;». Η ανησυχία σας δεν είναι παράλογη αφού αφορά την ασφάλειά σας. Για το λόγο αυτό, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για το πώς μπορείτε να αποφύγετε την έκρηξη της μπαταρίας του smartphone και το «ολοκαύτωμα» στη συνέχεια.

To κινητό «φωτιά»

Αποκλείεται να μην έχετε ακούσει ή διαβάσει ότι η Samsung διέκοψε την κυκλοφορία του Note 7, λόγω της «εκρηκτικής» μπαταρίας του, όταν ακόμη και οι συσκευές αντικατάστασης έπιασαν φωτιά.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν απαγορεύσει την είσοδο του συγκεκριμένου τηλεφώνου στις πτήσεις τους και υπάρχει οδηγία προς τους χρήστες για την πλήρη απενεργοποίησή του. Η καταστροφή έχει γίνει πρωτοσέλιδο παγκοσμίως, κάτι που κάνει και τους υπόλοιπους κατόχους smartphone να φοβούνται ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και σε αυτούς.

Και ενώ δεν είναι μόνο το Note 7 που έχει παρουσιάσει εκρήξεις (iPhone, BlackBerrys και άλλες συσκευές έχουν κάνει το ίδιο κατά καιρούς), δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο σε τέτοια μεγάλη κλίμακα ποτέ ξανά στο παρελθόν. Όποιο κι αν είναι το τηλέφωνο, το tablet ή ο φορητός υπολογιστής σας, διαβάστε παρακάτω για να ενημερωθείτε για το πώς θα μείνετε ασφαλείς και θα αποφύγετε κάθε έκρηξη της μπαταρίας.

iphone explode 01

Διαβάστε επίσης: «Πώς να αποφύγετε την υπερθέρμανση του iPhone»

Γιατί οι μπαταρίες των τηλεφώνων πιάνουν φωτιά ή εκρήγνυνται;

Η απάντηση δεν θα είναι σύντομη. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια μπαταρία ενός τηλεφώνου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Μερικές φορές, πρόκειται για ένα πολύ μεμονωμένο περιστατικό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως με το Note 7, πρόκειται για ένα θεμελιώδες ελάττωμα. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, η Samsung δεν έχει δώσει ακόμη επαρκείς εξηγήσεις για το τι προκάλεσε τις μαζικές εκρήξεις.

Υπάρχουν δυο κύριες αιτίες για να πάει κάτι στραβά με τις μπαταρίες λιθίου-ιόντων. Η πρώτη έχει να κάνει με τον τραυματισμό της συσκευής, μετά από ένα χτύπημα ή μια πτώση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα σοβαρό βραχυκύκλωμα, το οποίο μπορεί να επεκταθεί και ενδεχομένως η συσκευή να εκραγεί.

Η θερμότητα είναι η άλλη κύρια αιτία της εμφάνισης φωτιάς στην μπαταρία. Συνήθως σχετίζεται με τη διαδικασία της φόρτισης όταν πρόκειται για τηλέφωνα. Η φόρτιση της μπαταρίας μπορεί να οδηγήσει σε κάποια επιπλέον θερμότητα και αν η θερμοκρασία γίνει πολύ υψηλή, τότε μπορεί να προκληθεί ένα εσωτερικό βραχυκύκλωμα.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, απαραίτητα ότι η μπαταρία είναι ελαττωματική. Αν η μπαταρία δεν κρυώσει αρκετά γρήγορα, μπορεί να συμβεί μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα επιταχύνει την αύξηση της θερμοκρασίας και θα οδηγήσει στην καταστροφή.

Τα τελευταία χρόνια, η νέα τεχνολογία, με τη γρήγορη φόρτιση και τους ταχύτερους επεξεργαστές, επιφέρει περισσότερη θερμότητα στα σημερινά τηλέφωνα από ό,τι στο παρελθόν. Ο ίδιος ο σχεδιασμός ενός τηλεφώνου μπορεί, επίσης, να είναι επιβλαβής.

Όταν π.χ. κάποιος προσπαθεί να χωρέσει μια μεγάλη μπαταρία σε μια λεπτή συσκευή, χωρίς να διασφαλίσει ότι η θερμότητα διαχέεται σωστά ή τα εξαρτήματα δεν βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους, τότε, ίσως, δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: «Η Samsung κάνει ανάκληση παγκοσμίως όλα τα Galaxy Note 7»

Πώς να προλάβετε ενδεχόμενη έκρηξη του τηλεφώνου σας
Η συμβουλή μας για όσους κατέχουν ήδη το Samsung Galaxy Note 7 είναι να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν εντελώς και να το επιστρέψουν στην εταιρεία ώστε να πάρουν τα χρήματά τους πίσω ή να παραλάβουν ένα νέο smartphone. Ακόμη κι αν όλα φαίνεται ότι λειτουργούν καλά, δεν υπάρχει λόγος για ρίσκο.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιοδήποτε τηλέφωνο, αλλά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές (όπως tablet, laptop), για την αποφυγή αστοχιών, εκρήξεων, πυρκαγιών και άλλων δαιμονίων.

  • Χρησιμοποιήσετε τον σωστό φορτιστή. Ιδανικά, τον φορτιστή που ήρθε ως παρελκόμενο στη συσκευασία.
  • Αποσυνδέστε τη συσκευή όταν έχει ολοκληρωθεί η φόρτιση, έτσι ώστε να αποφευχθεί η άσκοπη συσσώρευση θερμότητας. Βέβαια, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σταματά αυτόματα όταν η μπαταρία φτάσει στο 100% αλλά, με αυτά που βλέπουν τα μάτια μας, δεν υπάρχει λόγος να το ρισκάρετε.
  • Φορτίστε σε ασφαλές μέρος. Μην αφήνετε το φορτιστή κάτω από το μαξιλάρι σας όλη τη νύχτα, για παράδειγμα.
    Αφαιρέστε τη θήκη όταν φορτίζετε τη συσκευή για να μην περιοριστεί η απαγωγή της θερμότητας.
  • Αποφύγετε την άμεση ηλιακή ακτινοβολία και μην αφήνετε τη συσκευή στο ταμπλό του αυτοκινήτου, ειδικά κατά τη διάρκεια της φόρτισης.
  • Αφήστε τη συσκευή να κρυώσει, μετά από έντονη δραστηριότητα, π.χ. παιχνίδια.
  • Αποφύγετε την πίεση πάνω στη συσκευή. Μην τη βάζετε στην πίσω τσέπη του παντελονιού σας όταν κάθεστε και μην επιτρέψετε μεγάλο βάρος να ακουμπήσει στην επιφάνειά της γιατί θα ασκηθεί υπερβολική πίεση.

Διαβάστε επίσης: «Οι εκρήξεις του Galaxy Note 7 στρέφουν το αγοραστικό κοινό στο iPhone 7»

Από mirelen