Μετατρέψτε τον υπολογιστή σας σε ένα αυτοσχέδιο smartphone

Μετατρέψτε τον υπολογιστή σας σε ένα αυτοσχέδιο smartphone
ired.gr

 Γνωρίζετε ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε το κινητό σας τηλέφωνο με τον υπολογιστή σας; Ακολουθήστε τον οδηγό μας και αποφύγετε την εναλλαγή συσκευών ενώ εργάζεστε.

Φαντάζομαι ότι ξεκινάτε να διαβάζετε με ένα ίχνος καχυποψίας. Όλοι μιλούν για το πώς τα smartphone είναι πλέον σε θέση να αντικαταστήσουν έναν υπολογιστή κι εμείς θέλουμε να σας δείξουμε το αντίθετο;

Μα γιατί να ΜΗ θέλετε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο; Γιατί να το αντικαταστήσετε με τον υπολογιστή σας; Και όλες αυτές τις ωραίες εφαρμογές που σας προτείνουμε τι θα τις κάνετε; Γιατί να μην τσεκάρετε ανά πάσα στιγμή για μηνύματα, γιατί να μην κάνετε scroll down στο app του Facebook, γιατί να μην χαζεύετε τι ποστάρουν οι φίλοι σας στο Instagram;

Για να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, την κατάσταση, αυτό το ποστ αφορά όσους εργάζονται αρκετές ώρες σε έναν υπολογιστή και παράλληλα κρυφοκοιτάζουν συνεχώς το κινητό τους, είτε από μόνοι τους, είτε επειδή έρχονται συνεχώς ειδοποιήσεις στην κλειδωμένη οθόνη. Μερικές φορές, η εναλλαγή από το κινητό στον υπολογιστή για ανταπόκριση σε κλήσεις, SMS, chats κλπ είναι μια συνήθεια που αποσυντονίζει. Για να μην μιλήσουμε για το πόση μπαταρία καταναλώνει η συσκευή σας.

Η πρότασή μας είναι η εξής: μετατρέψετε τον υπολογιστή σας σε ένα αυτοσχέδιο smartphone. Με αυτόν τον τρόπο, τα πάντα θα εμφανίζονται στην οθόνη σας, με δεδομένο ότι χρειάζεται να βρίσκεστε μπροστά της για αρκετές ώρες.
Προσοχή: το όλο θέμα δεν είναι να μειώσετε τον «εθισμό» σας στο smartphone, αλλά το να έχετε μια λιγότερη συσκευή για να ασχολείστε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Ξεκινάμε.

replace smart 01

Κάντε μια λίστα

Για να μπορέσετε να μεταφέρετε τις δραστηριότητές σας στον υπολογιστή σας από το smartphone, θα πρέπει να κάνετε μια λίστα. Τηλεφωνήματα, SMS, chat services, email είναι σίγουρα οι βασικές λειτουργίες. Μπορείτε να προσθέσετε όμως κι άλλες: μετακίνηση αρχείων, προβολή φωτογραφιών, παρακολούθηση timeline σε social media, μουσική, βίντεο κλπ.

Email & Chat όλα μαζί σε ένα

Τόσο στο τηλέφωνό σας, όσο και στον υπολογιστή σας, διαθέτετε ένα email client και μια εφαρμογή μηνυμάτων. Ευτυχώς υπάρχει μια έξυπνη εφαρμογή «όλα σε ένα» που μπορεί να συγκεντρώσει email και chat σε ένα σημείο: το Franz.

replace smart 02

Το Franz ενσωματώνει στο ίδιο interface σχεδόν τα πάντα. Μόλις το εγκαταστήσετε, θα πρέπει να συνδέσετε εκεί τους λογαριασμούς που σας ενδιαφέρουν. Μάλιστα, υποστηρίζει πολλαπλούς λογαριασμούς για την ίδια υπηρεσία, π.χ. προσωπικό email και εταιρικό.

Το καλύτερο είναι ότι μπορείτε να κάνετε σίγαση όποιων ειδοποιήσεων θέλετε, ώστε να συνεχίσετε απερίσπαστοι την εργασία σας για όσο διάστημα θέλετε.

Εναλλακτική λύση είναι και το Rambox που υποστηρίζει ακόμη περισσότερες υπηρεσίες

Κλήσεις και μηνύματα στον υπολογιστή

Αν είστε χρήστης Android, θα αγαπήσετε το MightyText, το οποίο σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε τα μηνύματά σας από την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας. Εγκαταστήστε την εφαρμογή στο κινητό σας και το αντίστοιχο πρόγραμμα ή την επέκταση στον browser στον υπολογιστή. Στη συνέχεια, θα είστε σε θέση να διαβάζετε και να στέλνετε μηνύματα από τον υπολογιστή, με τεράστια ευκολία στην πληκτρολόγηση.

Αν χρησιμοποιήσετε το MeetFranz που αναφέραμε πιο πάνω, μπορείτε να προσθέσετε το MightyText, ώστε και τα μηνύματά σας να έρχονται εκεί.

replace smart 03

Αν, οι περισσότερες επαφές σας χρησιμοποιούν επί το πλείστον συσκευές της Apple, το να χρησιμοποιείτε το FaceTime και το iMessage μέσω του Mac υπολογιστή σας είναι πανεύκολο. Χάρη στη λειτουργία Continuity που εισήχθη στο Yosemite, μπορείτε να διαχειριστείτε τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα που φτάνουν στο iPhone σας από το Mac.

Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι και οι δυο συσκευές θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες στο ίδιο ασύρματο δίκτυο και εγγεγραμμένες στον ίδιο λογαριασμό iCloud.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ «Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση της προώθησης κλήσεων σε iPad ή Mac»

Το να χρησιμοποιείτε εφαρμογές και συσκευές που ανήκουν στο ίδιο οικοσύστημα κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα, αλλά δεν συμβαίνει πάντα. Για παράδειγμα, όσοι έχουν Mac δεν έχουν πάντα iPhone και όσοι έχουν iPhone, συχνά έχουν PC.

Αν η συσκευή σας είναι Android και έχετε Mac (ή και PC), μπορείτε να εγκαταστήσετε το AirDroid desktop client. Πρόκειται (περίπου) για ένα remote control για το τηλέφωνό σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ανταποκριθείτε στις τηλεφωνικές κλήσεις και στα SMS, στη μεταφορά αρχείων, στην αναπαραγωγή μουσικής, ενώ ταυτόχρονα η Android συσκευή σας θα βρίσκεται στην οθόνη του υπολογιστή σας.

replace smart 04

Είναι πολύ βολικό να μπορείτε να χειρίζεστε τις τηλεφωνικές κλήσεις από τον υπολογιστή σας, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με το ποιες εφαρμογές και ιστοσελίδες έχουν πρόσβαση στο μικρόφωνό σας αλλά και στην κάμερά σας.

Διαβάστε σχετικά εδώ: «Μάθετε γιατί πρέπει να καλύψετε την κάμερα του υπολογιστή σας άμεσα»

Push Notifications

Το Pushbullet ήταν μια από τις καλύτερες δωρεάν υπηρεσίες προώθησης των ειδοποιήσεων από το τηλέφωνό σας στον υπολογιστή. Όμως, μετά από αρκετό καιρό, κάποιες δυνατότητες έπαψαν να είναι δωρεάν. Έτσι, ο κόσμος στράφηκε σε εναλλακτικές. Παρόλαυτα, η υπηρεσία προσφέρει μια δωρεάν έκδοση.

replace smart 05

Αν χρησιμοποιείτε το AirDroid που προαναφέραμε, δεν χρειάζεστε το Pushbullet.

Μουσική

Αν έχετε το Spotify στο κινητό σας, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις playlists σας από το αντίστοιχο πρόγραμμα για τον υπολογιστή. Εναλλακτικά, αν έχετε iPhone και έχετε κάνει λογαριασμό στο Apple Music, έχετε τη δυνατότητα πρόσβασης από όλες τις συσκευές σας, όπως Mac ή PC.

Social media

Όλα τα αγαπημένα σας social media, όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter κ.α. έχουν τη δική τους σελίδα στο web, από όπου μπορείτε να ενημερώνεστε, χωρίς να χρειάζεστε το κινητό σας. Και το YouTube έχει τη δική του σελίδα φυσικά, οπότε αν έχετε λογαριασμό, μπορείτε να αποθηκεύετε τα βίντεο και να τα παρακολουθείτε αργότερα από το κινητό σας τηλέφωνο.

Ενεργοποιήστε το Do not Disturb Mode

Αν αποφασίσετε να μετακινήσετε όλη την επικοινωνία σας στον υπολογιστή σας, θα απαλλαγείτε από το πρόβλημα του συνεχούς ελέγχου του smartphone σας. Όμως, όλη η «φασαρία» θα μεταφερθεί στον υπολογιστή. Αν θέλετε λίγη ησυχία και εκεί, η λύση είναι απλή. Ενεργοποιήστε τη λειτουργία «Μην ενοχλείτε».

replace smart 06

Για το Mac, πατήστε στο Κέντρο Ειδοποιήσεων και απενεργοποιήστε τον εικονικό διακόπτη του Do Not Disturb. Στα Windows 10, πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις> Ειδοποιήσεις και ενέργειες για να απενεργοποιήσετε όποιες εφαρμογές δεν θέλετε να εμφανίζουν ειδοποιήσεις.

Μπορείτε, επίσης, να ενεργοποιήσετε την «Αναστολή ειδοποιήσεων», έτσι ώστε να μην ενοχλήστε από ειδοποιήσεις μεταξύ 12 π.μ. και 6 π.μ. Δυστυχώς, το χρονικό διάστημα δεν μπορεί να ρυθμιστεί κατά βούληση.

Τι θα συμβεί στο smartphone;

Φυσικά, όπως είπαμε, δεν θέλουμε να «ξεχάσουμε» εντελώς τη συσκευή smartphone. Η προσέγγιση αυτή διασφαλίζει μόνο τη μείωση του «πήγαινε - έλα», από τον υπολογιστή στο τηλέφωνο και της δημιουργίας ενός σημείου συγκέντρωσης όλων των υπηρεσιών, για συγκεκριμένες ώρες.

replace smart 07

Μπορείτε π.χ. να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας ως προσωρινό αποδέκτη των κλήσεών σας, να βάλετε στο αθόρυβο το smartphone, να ενεργοποιήσετε το Do not Disturb στον υπολογιστή και να επικεντρωθείτε στη δουλειά σας. Όταν η εργάσιμη ημέρα σας τελειώσει, δεν θα έχετε χάσει τίποτα και μπορείτε να επιστρέψετε στο αγαπημένο σας τηλέφωνο.

Από mirelen