Ξυπνήστε τις συσκευές σας χωρίς τη χρήση φυσικών πλήκτρων

Ξυπνήστε τις συσκευές σας χωρίς τη χρήση φυσικών πλήκτρων
ired.gr

 Douple Tap, Raise To Wake, Φωνητική εντολή, οι εναλλακτικοί τρόποι να «ξυπνήσεις» ένα smartphone.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι κατασκευαστές smartphone έχουν ξεκινήσει να τοποθετούν το power button και τους αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων σε διάφορη σημεία στις συσκευές τους. Μερικές φορές, αυτή η εναλλακτική τοποθέτηση δυσκολεύει την πρόσβαση, σε περίπτωση που ο χρήστης απλώς θέλει να ρίξει μια ματιά στην κλειδωμένη οθόνη ή να κοιτάξει την ώρα.

Και, υπάρχει, άραγε τρόπος να «ξυπνήσουμε» μια συσκευή χωρίς να την αγγίξουμε;

Το όλο θέμα αφορά, σήμερα, μόνο μερικά μοντέλα smartphone, αλλά μπορεί να αποδειχθεί ένα ιδιαίτερο ζήτημα, αφού, από ό,τι φαίνεται, τα πλήκτρα θα εκλείψουν και οι μελλοντικές συσκευές θα ενσωματώνουν το home button και τους αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων στην ίδια την οθόνη. Προς το παρόν, οι κατασκευαστές έχουν καταλήξει σε αρκετές λύσεις που επιτρέπουν στους χρήστες να «ξυπνήσουν» τις συσκευές τους χωρίς να πατήσουν οποιοδήποτε κουμπί.

Μεταξύ αυτών, οι πιο δημοφιλείς είναι το Double Tap to Wake, το Camera Wave, το Raise to Wake και οι φωνητικές εντολές. Και ενώ οι ονομασίες αυτών των λειτουργιών ενδέχεται να διαφέρουν μεταξύ των συσκευών, στην ουσία ο τρόπος είναι ακριβώς ο ίδιος. Διαβάσετε παρακάτω για να γνωρίσετε μια προς μια την κάθε λειτουργία, μαθαίνοντας τα χαρακτηριστικά τους, τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά τους.

Double Tap

wake up 01

Αν διαθέτετε ένα smartphone- ναυαρχίδα της LG, της Sony ή της HTC, τότε γνωρίζετε ήδη τι είναι το Double Tap και πως λειτουργεί. Η LG ονομάζει αυτό το χαρακτηριστικό Knock On, η HTC το έχει ενσωματώσει στο σύστημα Motion Launch, ενώ η Sony το κατατάσσει στα γνωρίσματα ευκολίας χρήσης (Ease of Use).

Ανεξάρτητα από το όνομά του, το χαρακτηριστικό επιτρέπει στον χρήστη να «ξυπνήσει» τη συσκευή μέσα από ένα απλό διπλό πάτημα στη οθόνη.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, το digitizer της οθόνης παρακολουθεί συνεχώς τις κινήσεις του χρήστη. Αν αντιληφθεί δυο χτυπήματα σε γρήγορη διαδοχή και περίπου στην ίδια θέση, το σύστημα αφυπνίζει τη συσκευή.

Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του χαρακτηριστικού σε σύγκριση με τις εναλλακτικές λύσεις είναι η ευκολία χρήσης. Στα περισσότερα smartphones που υποστηρίζουν το διπλό άγγιγμα, μπορείτε να κάνετε ακριβώς το ίδιο για να θέσετε τη συσκευή σε sleep mode.

Όσο βολική κι αν είναι πάντως αυτή η μέθοδος «ξυπνήματος», υπάρχει πάντα η περίπτωση να ενεργοποιηθεί τυχαία, αν το τηλέφωνο βρίσκεται στην τσέπη. Αυτό συμβαίνει, συνήθως, όταν η ευαισθησία στην οθόνη αφής είναι πολύ υψηλή, όπως π.χ. στο Sony Xperia Z5. Αν υπάρχει συνθηματικό πρόσβασης, τότε δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Σε διαφορετική περίπτωση, όμως, μπορεί να αποσταλούν δυσανάγνωστα μηνύματα ή να πραγματοποιηθούν λανθασμένες κλήσεις.

Διαβάστε επίσης: «iPhone 7 vs iPhone SE – Ποιο iPhone του 2016 είναι το καλύτερο;»

Raise to Wake

wake up 02

Με το Android Lollipop, η Google παρουσίασε ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται Ambient Display. Σε αυτή την περίπτωση, το γυροσκόπιο και το επιταχυνσιόμετρο ανιχνεύουν ότι έχετε σηκώσει το τηλέφωνο και το «ξυπνούν» για να δείτε τις ειδοποιήσεις σας. Με το iOS 10 και η Apple εισήγατε παρόμοιο χαρακτηριστικό που ονομάζεται Raise to Wake.

Τα συστήματα αυτά μπορεί να έχουν φανταχτερά ονόματα αλλά η εφαρμογή είναι αρκετά απλή: οι χρήστες πρέπει απλώς να σηκώσουν τη συσκευή τους για να την ξυπνήσουν. Η λειτουργία είναι πολύ ακριβής και υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες τυχαίας ενεργοποίησης, επειδή οι χρήστες σπάνια σηκώνουν το τηλέφωνο αν δεν θέλουν να το ενεργοποιήσουν.

Σε γενικές γραμμές, ίσως, αυτός να είναι ο καλύτερος τρόπος για να «ξυπνήσετε» ένα τηλέφωνο, χωρίς να αγγίξετε οποιοδήποτε πλήκτρο. Πάντως, η λειτουργία δεν ισχύει όταν το τηλέφωνο είναι πάνω σε ένα τραπέζι. Επιπλέον, στα Android smartphones, το Ambient Display μπορεί να μειώσει τη stand by ζωή της μπαταρίας έως και 20%.

Wave to Wake

wake up 03

To Wave to Wake είναι μια αξιοπρεπής εναλλακτική λύση για να «ξυπνήσετε» ένα smartphone χωρίς να χρειαστεί να το σηκώσετε, ούτε καν να το αγγίξετε. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να «χαιρετήσετε» τον αισθητήρα εγγύτητας, ο οποίος, συνήθως, βρίσκεται πάνω από την οθόνη, κοντά στην κάμερα, στο μπροστινό μέρος.

Μεγάλο ρόλο κι εδώ παίζουν οι αισθητήρες. Το λογισμικό παρακολουθεί συνεχώς τα δεδομένα που προέρχονται από τον αισθητήρα εγγύτητας και θα «ξυπνήσει» τη συσκευή όταν ανιχνεύσει το χέρι πολύ κοντά στην οθόνη. Επιπλέον, δεν θα ενεργοποιήσει τη συσκευή, αν αυτή δεν είναι ακουμπισμένη σε μια επίπεδη επιφάνεια.

Διαβάστε επίσης: «iPhone – Γνωρίζετε τους αισθητήρες που διαθέτει και χρησιμοποιεί η συσκευή;»

Υπάρχουν πολλές φορές που τα χέρια σας δεν είναι καθαρά και δεν θέλετε να αγγίξετε το τηλέφωνό σας, αλλά θέλετε να δείτε την ώρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το Wave to Wake είναι πολύ χρήσιμο.

Το χαρακτηριστικό αυτό εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά από τη Samsung, στο Galaxy S5 και πλέον κι άλλες συσκευές, όπως το Galaxy Note 4, η σειρά Galaxy S6, το Galaxy Note 5 και η σειρά Galaxy S7 το διαθέτουν. Είτε αυτό λέγεται Air Wake Up ή Gesture Wake, η λειτουργία συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις συσκευές της Samsung.

Ok Google – Φωνητικές εντολές

wake up 04

Ορισμένες συσκευές μπορούν να «ξυπνήσουν» με μια φωνητική εντολή. Η πιο διάσημη φυσικά είναι το “Ok Google”. Στα περισσότερα τηλέφωνα Android, μπορείτε να επικαλεστείτε την φωνητική αναζήτηση Google Now, από οποιαδήποτε οθόνη, αφού ακολουθήσετε την αντίστοιχη διαδικασία εγκατάστασης.

Σε περιορισμένο αριθμό συσκευών, η εντολή “Ok Google” λειτουργεί και όταν η οθόνη είναι απενεργοποιημένη.
Η δυνατότητα αυτή εισήχθη για πρώτη φορά με το Motorola Moto X αλλά έκτοτε έχει γίνει διαθέσιμη σε συσκευές όπως το Nexus 9, το Nexus 5 και το Samsung Galaxy Note 4. Δυστυχώς, καμία τρέχουσα συσκευή δεν υποστηρίζει τη φωνητική ενεργοποίηση σε απενεργοποιημένη οθόνη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το «ξύπνημα» μέσω φωνητικής εντολής είναι η μπαταρία. Για να είναι σε θέση να ερμηνεύσει τις εντολές, όταν η οθόνη είναι κλειστή, η συσκευή πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς την κίνηση στο μικρόφωνο. Αυτό απαιτεί πολύ περισσότερους πόρους συγκριτικά με τις προηγούμενες εναλλακτικές λύσεις.

Ποια μέθοδο προτιμάτε;

Αν μπορούσατε να διαλέξετε, ποια μέθοδος αφύπνισης του κινητού σας χωρίς χρήση πλήκτρων θα διαλέγατε;

Διαβάστε επίσης: «iOS 10 – 6 χαρακτηριστικά που δεν είναι πλέον διαθέσιμα»

Από mirelen