iPhone 7 - Στα ενδότερα της συσκευής: Απτική μηχανή

iPhone 7 - Στα ενδότερα της συσκευής: Απτική μηχανή
ired.gr

Μια πιο ενδελεχής ματιά στην περίφημη απτική μηχανή της Apple.

Η Apple μετέφερε την απτική μηχανή της και σε επόμενη συσκευή της - στο iPhone 7/7 Plus. Η νέα τεχνολογία αντικαθιστά τον παλιότερο γραμμικό ενεργοποιητή (linear actuator στο εξής, λόγω μη ακριβούς μετάφρασης του τεχνικού όρου) και τελικά θα φέρει τον κόσμο της απτικής ανάδρασης σε όλο και περισσότερους χρήστες, καθώς οι δημιουργοί λογισμικού θα την προσθέτουν στις εφαρμογές τους.

Η Απτική Μηχανή είναι ο τρόπος υλοποίησης της Apple για την επικοινωνία μεταξύ χρήστη και συσκευής.

Χρησιμοποιώντας ένα νεότερο linear actuator, οι συσκευές σαν το iPhone 7 μπορούν να αναπαράγουν την αίσθηση της κίνησης ή να αναπαράγουν ξεκάθαρες και ξεχωριστές απτικές εμπειρίες.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο ήχος από τα μεγάφωνα συμπληρώνει την εμπειρία και αυξάνει την αληθοφάνειά της.
Η Apple εφάρμοσε την τεχνολογία της Απτικής Μηχανής και στο γνωστό μας home button - αντικαθιστώντας το στην ουσία - με σκοπό να αναπαράγει την αίσθηση της πίεσης που κάναμε στο παλιό μηχανικό πλήκτρο και επίσης την πρόσθεσε στις γνωστοποιήσεις του συστήματος και ενίσχυσε με αυτήν και τις ηχητικές ειδοποιήσεις.

Η τεχνολογία δεν δίνει την αίσθηση του υπερβολικού και ψεύτικου - αντίθετα οι αντιδράσεις του συστήματος δείχνουν φυσικές και σε πλήρη συγχρονισμό με ό,τι βλέπουμε στην οθόνη και ακούμε με τ’ αυτιά μας.

Το iPhone δεν είναι η πρώτη συσκευή όπου χρησιμοποιήθηκε αυτή η τεχνολογία. Το Apple Watch είναι το πρώτο που την εισήγαγε για την επικοινωνία με το χρήστη, ιδιαίτερα όταν ο χρήστης έφτανε πέρα από το όριο κύλισης μιας αναζήτησης ή της συμπλήρωσης ενός πεδίου, προκειμένου να δώσει μια αίσθηση «γκελ» όπως γίνεται με μια λαστιχένια επιφάνεια.

Και είναι πολύ γνωστή επίσης γιατί χρησιμοποιείται για να στείλει ένα «καρδιοχτύπημα» σε έναν άλλο χρήστη του Apple Watch.

Δείτε ακόμη: Η τεχνολογία Force touch της Apple αλλάζει τον τρόπο που αλληλεπιδρούσατε με το iPhone ή iPad έως τώρα 

Αληθινή δυναμική ανάδραση κι όχι απλά δόνηση

Το iPhone παλιότερα χρησιμοποιούσε το linear actuator για το σύστημα δόνησης - αλλά τώρα πέρασε στο πολύ πιο σύνθετο σύστημα της δυναμικής-απτικής ανάδρασης στο iPhone 7. Ακόμη και μέσα από μια θήκη, η Απτική Μηχανή έχει τόσο ισχυρή ανάδραση, που γίνεται άνετα αισθητή και εμφανώς διαφέρει από κάθε άλλη τεχνολογία.

Με τη βοήθεια του iOS 10, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν νέους κραδασμούς για χρήση και σε συσκευές (6S) με το παλαιότερο linear actuator, αλλά και στην πιο καινούρια Απτική Μηχανή του iPhone 7. Η σύγκριση μιας «ίδιου τύπου» δόνησης-ανάδρασης δίνει δυνατότερη και πιο ξεκάθαρη αίσθηση στο iPhone 7 απ’ ό,τι στο 6S.

Επεκτείνοντας την ευρύτερη χρήση της τεχνολογίας, η Apple έκανε διαθέσιμη τη χρήση της λειτουργίας και σε τρίτους προγραμματιστές μέσω του νέου της Taptic API

Κλειδωμένη μέχρι τώρα στα ενδότερα του οικοσυστήματος της Apple και μόνο για δικές της εφαρμογές, η Απτική Μηχανή έγινε τώρα διαθέσιμη και σε τρίτους προγραμματιστές προκειμένου να την ενσωματώσουν στις εφαρμογές τους, όπως π.χ., σαν σύστημα ανάδρασης και απόκρισης σε παιχνίδια.

taptic 01

Όχι απλά ένα «πακέτο δονήσεων»

Αν έχετε ένα iPhone 7, γνωρίζετε ότι κάθε «τσίμπημα» για μεγέθυνση, περιλαμβάνει και ένα «λαστιχένιο γκελ» όταν φτάνετε στα όρια της λειτουργίας. Και η ενεργοποίηση ενός διακόπτη στον πίνακα ελέγχου θα προσθέσει και μια δόνηση επιπλέον αν το θέλετε.

Ενώ το παλιό linear actuator ήταν καλό για την αναπαραγωγή των δονήσεων στα κλασικά κινητά, η Απτική Μηχανή είναι πολύ πιο ακριβής και δίνει πολύ καλύτερη και διαφοροποιημένη ανταπόκριση, ανάλογα με τις ενέργειές μας. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της χρήσης της Απτικής Μηχανής, είναι η λειτουργία της με τα «ροδάκια» ρύθμισης στην ημερομηνία και ώρα στις «Ρυθμίσεις».

Όταν αλλάζετε τη ρύθμιση της ώρας (π.χ.) σε ένα iPhone 7, ένα ηχητικό απαλό «κλικ» ακούγεται, μαζί με μια ελαφριά αναπήδηση όπως όταν γυρίζουμε ένα μηχανικό τροχό. Το όλο εφέ, είναι ανεπαίσθητο, αλλά υπαρκτό με μια ξεκάθαρη αίσθηση απόλυτα αληθινή καθώς περνάμε με τον τροχό από το ένα νούμερο στο άλλο.

Δείτε ακόμη: Με αυτό το λογισμικό μπορεί κάθε smartphone να έχει 3D Touch 

Και τα καλύτερα έπονται

Η ενσωμάτωση της Απτικής Μηχανής της Apple είναι πραγματικά έξοχη και ξετινάζει όλο τον ανταγωνισμό και τις «ιδέες» του. Επιπλέον αυτού, οι μηχανικοί της Apple έχουν ένα τεράστιο προβάδισμα στον τομέα.

Η Apple δεν «έσπαγε τις σφραγίδες» του ΑΡΙ μέχρι να εμφανιστεί το iOS 10, μη δίνοντας έτσι σε τρίτους τη δυνατότητα να προηγηθούν πάνω στις δυνατότητες της μηχανής. Σαν αποτέλεσμα όμως, οι εφαρμογές που υποστηρίζουν τις δυνατότητές της είναι λίγες και αραιά διασκορπισμένες στον κυκεώνα του App Store.

«Μια νέα Απτική μηχανή σε beta έκδοση θα παρουσιαστεί σύντομα», είπε η προγραμματίστρια Rosyna Keller στο AppleInsider. «Η Apple το απεχθάνεται αυτό, καθώς συνηθίζει να τα κρύβει αυτά από κοινή θέα μέχρι να εμφανιστεί η επόμενη μεγάλη αναβάθμιση.»

Τώρα μόλις αρχίζουν κι εμφανίζονται εφαρμογές στο App Store που να κάνουν χρήση της Απτικής Μηχανής και οι λίγες που δοκίμασε το AppleInsider, δεν το κάνουν και πολύ καλά - ακόμη. Καθώς όμως, οι προγραμματιστές θα εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με την τεχνολογία, η ενσωμάτωση της μηχανής σε εφαρμογές τρίτων θα γίνεται όλο και πιο ραφιναρισμένη.

από Elichord