iPhone 7 - Πόσο κοστίζει στην Apple η κατασκευή του;

iPhone 7 - Πόσο κοστίζει στην Apple η κατασκευή του;
ired.gr

Θέλετε να μάθετε το αληθινό κόστος του iPhone 7 και το πραγματικό κέρδος της Apple;

Με την κυκλοφορία του iPhone 7, η εταιρεία έρευνας αγοράς IHS Markit πραγματοποίησε αποσυναρμολόγηση της συσκευής και συγκέντρωσε το κόστος των υλικών και των εξαρτημάτων για να καταλήξει σε ένα συνολικό νούμερο.

Η εταιρία υπολόγισε ότι το iPhone 7 κοστίζει 219.80 δολάρια σε υλικά και επιπλέον 5 δολάρια σε εργασία, δηλαδή συνολικό κόστος κατασκευής 224.80 δολάρια για κάθε συσκευή.

Άλλα νούμερα που πρέπει να λάβουμε υπόψιν:

  • Η πιο φθηνή έκδοση του iPhone 7 έχει λιανική τιμή από 649 δολάρια.
  • Το iPhone 6 είχε συνολικό κόστος κατασκευής από 200 έως 247 δολάρια, πέρυσι.

Σύμφωνα με την αποσυναρμολόγηση της HIS, το πιο ακριβό κομμάτι είναι η οθόνη, η οποία κοστίζει 43 δολάρια. Το σύστημα μετάδοσης σημάτων μέσω του δικτύου και ο επεξεργαστής A10 είναι το δεύτερο και το τρίτο πιο ακριβό εξάρτημα στο εσωτερικό του iPhone 7 και κοστίζουν 33,90 και 26,90 δολάρια αντίστοιχα. Οι μπαταρίες είναι το φθηνότερο υλικό με μέσο κόστος τα 2,5 δολάρια ανά τηλέφωνο.

Η αύξηση του κόστους κατασκευής είναι συνάρτηση των αναβαθμίσεων στις δυνατότητες του τηλεφώνου. Για παράδειγμα, ο επεξεργαστής Α9, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στο iPhone 6s, είχε κόστος 20 δολάρια.

iphone7 how mach 01

Ο επεξεργαστής Α10 είναι ταχύτερος και δίνει τη δυνατότητα για περισσότερο “παιχνίδι” στο iPhone και κοστίζει αρκετά παραπάνω. Ομοίως, το κόστος της κάμερας για το iPhone 6s Plus ήταν 12,5 δολάρια. Η διπλή κάμερα του iPhone 7 s ανέβασε την τιμή στα 19,90 δολάρια.

Το κόστος κατασκευής ενός κινητού τηλεφώνου είναι σημαντικό μόνο στο μέτρο που αυτό επηρεάζει τα περιθώρια κέρδους μια εταιρίας. Το πρώτο iPhone είχε περιθώριο κέρδους 55%. Όμως τα πράγματα, με τις πιο πρόσφατες συσκευές, δεν είναι τα ίδια. Το iPhone SE, το οποίο κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος, είχε ένα μικτό περιθώριο κέρδους 30-35% ενώ το iPhone 6 και 6s μεταξύ 40% και 45%.

Διαβάστε επίσης: iPhone 7 - 10 + 1 πράγματα που πρέπει να κάνετε μόλις το αποκτήσετε

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η κατασκευή ενός iPhone κοστίζει περίπου το 1/3 της τιμής που πωλείται. Κανείς δεν είπε φυσικά ότι πρόκειται για φθηνά smartphones, το θέμα που προκύπτει είναι αν είναι υπερτιμημένα.

Αλλά ας σκεφτούμε ότι στο κόστος συμπεριλαμβάνονται μόνο τα υλικά και έχει μείνει εκτός υπολογισμού κάτι πολύ σημαντικό: το iOS, το λειτουργικό σύστημα για το οποίο οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε τα iPhones. Στη λίστα, ίσως, πρέπει να προστεθεί επίσης και η έρευνα και ανάπτυξη, το μάρκετινγκ, η συσκευασία και τα παρελκόμενα.

Από mirelen