Εκτύπωση αυτής της σελίδας

iOS 10 - Ευχάριστη έκπληξη κι ευεργετική επίδραση στις συσκευές iPhone 5 / 5C

iOS 10 - Ευχάριστη έκπληξη κι ευεργετική επίδραση στις συσκευές iPhone 5 / 5C
ired.gr

Το iPhone 5 είναι η τελευταία συσκευή που πήρε την αναβάθμιση iOS 10 αλλά, από ό,τι φαίνεται, τα πάει μια χαρά.

Τα προηγούμενα χρόνια, η απόδοση των νέων εκδόσεων iOS στις πιο «αργές» υποστηριζόμενες συσκευές δεν ήταν πάντα η καλύτερη δυνατή. Για παράδειγμα, το iOS 7 δεν είχε ταιριάξει καλά με το iPhone 4. Το iOS 8 και το iOS 9 ήταν ανεκτά από το iPhone 4s αλλά εμφάνισαν αρκετά σημάδια επιβράδυνσης σε σύγκριση με τα iOS 6 και 7.

Αυτή τη φορά, με την κυκλοφορία του iOS 10, ο τελευταίος των Μοϊκανών είναι το iPhone 5. Βέβαια, πρόκειται για μία συσκευή δυο φορές πιο γρήγορη από το 4s και με τη διπλάσια μνήμη RAM. Η οθόνη έχει το ίδιο μέγεθος και την ίδια ανάλυση με το φετινό iPhone SE, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στην Apple και τους προγραμματιστές να προσαρμόζουν τα apps και για το iPhone 5.

Πόσο ενθουσιώδεις πρέπει να είναι λοιπόν οι ιδιοκτήτες του iPhone 5 και του 5C σε σχέση με το iOS 10; Αντέχει την αναβάθμιση; Η προσωπική μου εμπειρία λέει πως ΝΑΙ!
Το iPhone 5 μου πήρε προαγωγή και μπήκε στα μεγάλα σαλόνια. Βέβαια, δεν μπορεί να επιτρέπεται το χαβιάρι και ο σολομός αλλά δεν πειράζει.

Τι «χάνει» το iPhone 5;

Κάθε νέα συσκευή iPhone που κυκλοφορεί κάνει ένα τουλάχιστον πράγμα παραπάνω από τις προηγούμενες. Μερικές φορές δεν είναι απλά ταχύτερη αλλά διαθέτει επιπρόσθετο ειδικό υλικό, όπως πχ. ένας αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων ή το NFC chip.

Στη λίστα που ακολουθεί βρίσκεται ένας συνδυασμός όλων των hardware και software χαρακτηριστικών που δεν διαθέτει το iPhone 5 σε σχέση με το iPhone 6s (εκτός από την απόδοση του επεξεργαστή και τις βελτιώσεις της κάμερας).

  • Touch ID και Apple Pay
  • 3D Touch
  • Εγγραφή τηλεφωνητή
  • Νέα χαρακτηριστικά στο app Φωτογραφίες όπως Memories,
  • Related, People και Scene Night Shift
  • Blockers περιεχομένου Safari
  • Λειτουργία Raise to wake
  • Παρακολούθηση περπατήματος χωρίς χρήση εξωτερικής συσκευής όπως το Apple Watch
  • Burst Photos και video 64 bit σε αργή κίνηση
  • Υποστήριξη Metal API

Δεν πρόκειται για μια ΠΟΛΥ σημαντική λίστα και επίσης είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη λίστα για το iPhone 4s με iOS 8 ή 9. Το iPhone 5 υποστηρίζει: Airdrop, Handoff, Apple Watch και το σύνολο των API’s του iOS 10 αλλά και τα βελτιστοποιημένα apps.

Μπαταρία και απόδοση

Ένας αξιόπιστος τρόπος για να μετρηθεί η σχετική απόδοση είναι ο χρόνος έναρξης μια εφαρμογής. Στην προκειμένη περίπτωση, η πλειοψηφία των εφαρμογών στο iPhone 5 με iOS 10 ανοίγουν όσο γρήγορα όσο και στο iOS 9, αφού τα δυο λειτουργικά συστήματα λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο.

Αλλά και η μπαταρία δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα, με την προϋπόθεση πάντα ότι οι εφαρμογές που διαθέτει το iPhone 5 είναι στην τελική τους έκδοση, βελτιστοποιημένες για το iOS 10. Βέβαια, το υλικό είναι παλαιότερο και ο επεξεργαστής εργάζεται πιο σκληρά, έτσι η ζωή της μπαταρίας θα είναι μικρότερη από ότι σε ένα νέο τηλέφωνο όπως το SE.

ios10 iphone5 01

Στην καθημερινότητα

Οι βασικές, καθημερινές λειτουργίες στο iPhone 5 αναβαθμίστηκαν. Η νέα οθόνη κλειδώματος, το κέντρο ειδοποιήσεων, το Κέντρο ελέγχου, το multitasking, όλα λειτουργούν ομαλά χωρίς να καθυστερούν ή να δημιουργούν προβλήματα. Τα νέα χαρακτηριστικά στο iMessage είναι εντυπωσιακά και η έξυπνη προσθήκη της Ώρας Ύπνου στο Ρολόι είναι ενδιαφέρουσα.

Συμπέρασμα

Ας είμαστε ρεαλιστές, πρόκειται για μία συσκευή που κρατάτε (κρατάω) στα χέρια σας (μου) εδώ και 2-4 χρόνια. Η φυσιολογική φθορά είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Αν μάλιστα η μπαταρία δεν έχει αλλαχθεί μέσα σε αυτό το διάστημα, θα έχει κάνει αρκετούς κύκλους φόρτισης και θα έχει χάσει σημαντικό ποσό της δυναμικότητάς της. Μια αντικατάσταση της μπαταρίας, ίσως, αλλάξει το σκηνικό ακόμη περισσότερο, πάντα προς το καλύτερο.

Όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι όλα αυτά αποτελούσαν σοβαρά προβλήματα απόδοσης στο iOS 9 ενώ το iOS 10 δεν δείχνει να δυσκολεύει την κατάσταση. Απλώς, πρόκειται για ένα iPhone του 2012 που τρέχει λογισμικό του 2016.

Μπορεί, τα νεότερα iPhones να είναι πιο γρήγορα και να μπορούν, φυσικά, να κάνουν περισσότερα πράγματα αλλά εάν διαθέτετε ένα iPhone 5 ή 5C, το iOS 10 θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη στην καθημερινή χρήση της συσκευής σας.

Διαβάστε επίσης: «Ξεκλείδωμα – Το πιο ενοχλητικό χαρακτηριστικό του iOS 10 και πώς να το αλλάξετε»

Από mirelen

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status