iPhone 7 - Ποιες φήμες τελικά επικράτησαν και ποιες όχι;

iPhone 7 - Ποιες φήμες τελικά επικράτησαν και ποιες όχι;
ired.gr

«Κατόπιν εορτής» ας δούμε τελικά ποιες φήμες βγήκαν αληθινές και ποιες ... ευσεβείς πόθοι.

Για όσους διαβάζουν το blog μας, η εκδήλωση της Apple την περασμένη βδομάδα αποδείχθηκε χωρίς μεγάλες εκπλήξεις μιας και ξέρατε πάνω-κάτω τι να περιμένετε από το iPhone 7.

Εδώ θα κάνουμε μια αναδρομή στο ποιες πηγές αποδείχθηκαν αξιόπιστες για να τις έχουμε υπόψη μας και στο μέλλον.

Οι φήμες για την Apple συνήθως ακολουθούν συγκεκριμένο μοτίβο

Για όσους από σας δεν είναι εξοικειωμένοι με το σύστημα φημολογιών των προϊόντων της Apple, να πώς λειτουργεί:
Μερικά χρόνια πριν την επίσημη εμφάνιση ενός προϊόντος, αρχίσουν να διαρρέουν σκίτσα. Αυτά συνήθως βασίζονται σε δημοφιλή βιομηχανικά προϊόντα ή προσπάθειες να ερμηνευθούν διάφορες ευρεσιτεχνίες που κατοχυρώνει η Apple, ή αγορές εταιριών από μέρους της.

Περίπου ένα χρόνο πριν την επίσημη εμφάνιση του προϊόντος, η εικόνα πια ξεκαθαρίζει και γίνεται πιο ακριβής. Υπάρχουν ακόμη «θόρυβοι στο σήμα» και παραπληροφόρηση, αλλά οι περισσότερες αναφορές συμφωνούν στα βασικά σημεία τους.

Διάφορα τμήματα του νέου προϊόντος αρχίσουν να διαρρέουν τους μήνες που προηγούνται της εμφάνισής του - στην αρχή αραιά αλλά, καθώς πλησιάζουμε στην τελική ημερομηνία, όλο και πιο συχνά. Τους τελευταίους μήνες πριν την εμφάνιση ενός iPhone, το σχέδιό του σχεδόν επιβεβαιώνεται.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Αν και ο CEO της Apple, Tim Cook, ορκίστηκε να διπλασιάσει την ασφάλεια, η αλυσίδα παραγωγής της Apple είναι τόσο γιγάντια και ο αριθμός των εξαρτημάτων που παράγονται, τόσο τεράστιος, που οι διαρροές δεν γίνεται να αποφευχθούν.

Δεν υπάρχει τρόπος η Apple να παράγει τελικά 75 εκατομμύρια iPhone προς κατανάλωση στις αγορές μέσα σε ένα τρίμηνο, χωρίς να έχει τη βοήθεια κάθε είδους προμηθευτών και συνεργατών.

Αυτός τελικά είναι και ο λόγος που το μεγάλο γεγονός της εκδήλωσης της 7ης Σεπτεμβρίου δεν είχε μεγάλες εκπλήξεις, για όσους μας διάβαζαν, όσον αφορά το iPhone 7. Παρακάτω θα απαριθμήσουμε τις διάφορες πηγές και τις «επιτυχίες τους».

Δείτε ακόμη: iPhone 7 - Μήπως πρέπει να αποκτήσετε τη νέα συσκευή; 

Διάνα: Ming-Chi Kuo

iphone7 rumors 02

Τι πέτυχε: Το σύστημα της διπλής κάμερας, βασισμένης στην τεχνολογία της LinX και το ότι θα ήταν αποκλειστικότητα του μεγαλύτερου iPhone 7 Plus. Επίσης το ότι το iPhone 7 Plus θα είχε 3 GB RAM, ενώ το iPhone 7 2 GB. Το ότι η νέα σειρά θα είχε νέα χρώματα και αποθηκευτικούς χώρους από 32 GB ως 256 GB. Επίσης, όσον αφορά το Apple Watch Series 2 ότι θα ήταν αναβαθμισμένο εσωτερικά χωρίς να διαφέρει εξωτερικά από το προηγούμενο μοντέλο.

Πότε το πέτυχε: Οι αναφορές του είχαν ακρίβεια όσον αφορά τον επεξεργαστή του iPhone 7 Α10 το Νοέμβριο του 2015. Στη συνέχεια ήλθαν οι λεπτομέρειες για τη διπλή κάμερα του iPhone 7 Plus τον Ιανουάριο του 2016. Επίσης πέτυχε και τις πληροφορίες για το Apple Watch Series 2 τον Απρίλιο του 2016, ενώ οι ακριβείς πληροφορίες για τους αποθηκευτικούς χώρους ήλθαν στις αρχές του μήνα.

Διάνα: Macotakara

iphone7 rumors 03

Τι πέτυχε: Την αφαίρεση της εισόδου αναλογικών ακουστικών για τα iPhone 7 και 7 Plus και την υιοθέτηση του νέου ευαίσθητου στην πίεση home button που δεν έκανε «κλικ». Επίσης τα νέα δύο μαύρα μοντέλα για το κινητό.

Πότε το πέτυχε: Η πρώτη του αναφορά ήταν το Νοέμβριο του 2015. Επίσης αποκάλυψε το ευαίσθητο στην πίεση home button τον Ιούλιο του 2016 και τα νέα χρώματα τον Αύγουστο του 2016.

Διάνα: Mark Gurman

iphone7 rumors 04

Τι πέτυχε: Την παρουσίαση από την Apple των νέων εντελώς ασύρματων ξεχωριστών ακουστικών της Apple, των AirPods.
Πότε το πέτυχε: Η αναφορά του ήλθε για τα AirPods τον Ιανουάριο του 2016. Επίσης επιβεβαίωσε ότι η Apple δεν θα έκανε ανανέωση των MacBook Pro τον Αύγουστο. Τα νέα Mac θα παρουσιαστούν αργότερα το φθινόπωρο.

Διάνα: Η ίδια η Apple

Τι πέτυχε: Μερικές φορές η ίδια η Apple είναι πηγή διαρροών. Προϊόντα όπως τα AirPods, το iPhone 7, ο επεξεργαστής Α10 Fusion, και το τελικό όνομα του iPhone 7, αποκαλύφθηκαν αθέλητα από καταθέσεις ευρεσιτεχνιών, ενώ ένα email προώθησης των ακουστικών Beats απεστάλη κατά λάθος επιβεβαιώνοντας την παρουσίασή τους στις 7 Σεπτέμβρη.

Πότε το πέτυχε: Το όνομα των AirPods ανακαλύφθηκε τον Ιούλιο του 2016, ενώ άλλα σήματα και εμπορικές ονομασίες και τα νέα προϊόντα των ακουστικών Beats, αποκαλύφθηκαν μερικές μέρες πριν την εκδήλωση. Και μετά, τη μέρα της εκδήλωσης, ο λογαριασμός Twitter της Apple αποκάλυψε όλα τα χαρακτηριστικά του iPhone 7 πριν αυτή αρχίσει, μαζί με φωτογραφίες.

Δείτε ακόμη: iPhone 7 - Ποια παρελκόμενα θα βρείτε ανοίγοντας τη συσκευασία του

Μερικές άλλες πετυχημένες διαρροές

Ο πρώτος που ανέφερε το διπλασιασμό της χωρητικότητας του iPhone 7 σε 32 GB, ήταν η εφημερίδα The Wall Street Journal τον Ιούλιο. Η «μια μέσα, μια έξω» Commercial Times της Ταϊβάν είχε ανακοινώσει πρώτη τον Δεκέμβριο του 2015 ότι το iPhone 7 θα είναι αδιάβροχο και θα έχει νέα σχεδίαση στις κεραίες.

Η μεγάλη αστοχία: Το iPhone 7 δεν έχει τελικά Smart Connector

iphone7 rumors 05

Αν και κανείς συγκεκριμένα δεν είχε ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι το iPhone 7 θα είχε Smart Connector, ένας αριθμός διαρροών από την Ασία δήλωναν περί του αντιθέτου και ειδικότερα στο μεγαλύτερο μοντέλο των 5,5 ιντσών.

Το αν οι αναφορές αυτές ήταν αληθινές και παρουσίαζαν σχέδια που μετά εγκαταλείφθηκαν ή ήταν απλά «μαϊμούδες», δεν θα το μάθουμε ποτέ μάλλον. Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι το iPhone 7 Plus δεν έχει Smart Connector.

Άλλες αστοχίες

Όπως καταλαβαίνετε, οι φήμες για τα προϊόντα της Apple είναι ένα τυχερό παιχνίδι. Η γνωστή μυστικοπάθεια της εταιρίας μπορεί να οδηγήσει σε τερατωδίες - όσον αφορά τις «πληροφορίες» - ενώ η ίδια η Apple πολλές φορές «αλλάζει ρότα» κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός προϊόντος.

Ακόμη και το AppleInsider μόλις που «πήρε μυρωδιά» το Νοέμβριο του 2015 όταν μια αξιόπιστη πηγή ανέφερε την παρουσίαση ενός νέου μοντέλου του iPhone νωρίτερα. Κι ενώ το iPhone 7 παρουσιάστηκε το Σεπτέμβριο, το Μάρτιο η Apple παρουσίασε το νέο της μοντέλο «entry-level», το iPhone SE.

Τελικά τίποτε δεν ήταν απόλυτα ξεκάθαρο.
Άλλη μια αστοχία ήλθε από το MacRumors που ανέφερε το Φεβρουάριο του 2016 ότι το iPhone 7 θα είχε επίπεδη (που δεν θα εξείχε) κάμερα με φλας. Τώρα ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν αληθεύει.

iphone7 rumors 06

Δείτε ακόμη: Apple watch Series 2 - Τέλος το χρυσό, στη θέση του το κεραμικό 

Αλλά και οι αξιόπιστες πηγές κάνουν λάθη. Ο Kuo π.χ., είχε πει το Σεπτέμβριο του 2015, ότι το iPhone 7 θα είναι τόσο λεπτό όσο το νέο iPod Touch ή το iPad Air 2, κάτι που τελικά δεν ισχύει.

Επίσης, ενώ πέτυχε τα χαρακτηριστικά των AirPods, είχε δηλώσει ότι η τιμή τους θα είναι ανώτερη από αυτήν των Beats. Όπως αποδείχθηκε από τα μοντέλα που αποκαλύφθηκαν στην εκδήλωση, μόνο ένα είχε λίγο μικρότερη τιμή ($149, Beats X), ενώ τα υπόλοιπα δύο κόστιζαν 199$ (Powerbeats 3 Wireless) και 299$ (Beats Solo 3 Wireless) αντίστοιχα.

Επίσης ο Macotakara, αν και είχε καλές επιδόσεις ακριβείας, έσφαλλε στην δήλωσή του για το σκούρο μπλε χρώμα του νέου iPhone 7 τον Ιούνιο. Μετά όμως διόρθωσε και πέτυχε όλα τα πέντε χρώματα που θα παρουσιάζονταν.
Ο Gurman επίσης έσφαλλε όταν ανέφερε «πλήρη επανασχεδίαση» του Apple Watch Series 2. Όπως είδαμε οι διάφορες μεταξύ των δύο σειρών είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες.

Από αυτά μαθαίνουμε ότι ακόμη και οι πιο αξιόπιστες πηγές μπορούν να κάνουν λάθη. Όμως οι συνολικές προσπάθειες όλων μαζί, μπορούν να μας ξεκαθαρίσουν την τελική εικόνα ως προς το τι να περιμένουμε.

Κι ο κύκλος συνεχίζεται: οι φήμες για το iPhone του 2017 είναι ήδη άφθονες

Για τους φανατικούς της Apple (και ευτυχώς και για μας), οι φήμες για το επόμενο μοντέλο του iPhone και άλλα προϊόντα της Apple δεν σταματούν.

Οι φήμες μιλάνε για ολική ανασχεδίαση του iPhone του χρόνου, με μια πλήρως γυάλινη επιφάνεια κάλυψης και οθόνη OLED που θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και την εμπρόσθια - FaceTime - κάμερα, το ακουστικό, και το πλήκτρο αφετηρίας (Home Button) πίσω της. Και σύμφωνα με κάποιους ισχυρισμούς, οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν κυρίως στο μεγαλύτερο - Plus - μοντέλο.

Και καθώς θα πλησιάζει το φθινόπωρο του 2017, οι φήμες θα αρχίσουν πια να συμφωνούν μεταξύ τους και θα είναι ακριβείς καθώς η Apple θα ετοιμάζεται να εκπλήξει τον κόσμο (άραγε επιτυχώς;) με το νέο της μοντέλο.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πάρα πολλά γρανάζια στον τροχό του μηχανισμού παραγωγής των προϊόντων της Apple και, ως εκ τούτου, είναι αδύνατον να σταματήσουν οι διαρροές.

από Elichord