Εκτύπωση αυτής της σελίδας

iPhone 7, Jet Black: το νέο “φινίρισμα” της Apple που προκαλεί χαμό, αλλά και προβληματισμό

iPhone 7, Jet Black: το νέο “φινίρισμα” της Apple που προκαλεί χαμό, αλλά και προβληματισμό
ired.gr

Είναι “κουκλί” αλλά και επιρρεπές στις γρατζουνιές. Αξίζει η αγορά του;

Έχει περάσει σχεδόν μία εβδομάδα από το ετήσιο event της Apple και κάποιες “λεπτομέρειες” της εκδήλωσης συζητιούνται ακόμα έντονα στα διεθνή fora αλλά και μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών. Ένα από αυτά είναι και το νέο “φινίρισμα” (η Apple για λόγους marketing αλλά και ουσίας έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη, αντί των κλασικών “Απόχρωση”, “Χρώμα” κλπ), που ονομάζεται “Jet Black”. “Γυαλιστερό μαύρο” ελληνιστί.

Jet Black - Γιατί ξεχωρίζει;

jet black 01

Ας αρχίσουμε από τα κλασικά: είναι “κουκλί”. Αποπνέει μία αίσθηση πολυτέλειας, κάτι που ταιριάζει “γάντι” με τη φήμη της Apple αλλά και με τις αγοραστικές συνήθειες των φίλων της εταιρείας. Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για “μία ακόμα” απόχρωση. Για την παραγωγή του, η Apple χρησιμοποιεί ειδικές τεχνοτροπίες και διαδικασίες, οι οποίες είναι χρονοβόρες (κάτι που θα το δούμε εν καιρώ, καθώς δεν θα προλαβαίνει να καλύψει τη ζήτηση), αλλά και κοστοβόρες.

Από την άλλη, η εταιρία φροντίζει να παρέχει για μία ακόμη φορά κάτι διαφορετικό, όμορφο και ξεχωριστό. “Στοιχεία” από το DNA της δηλαδή...

Διαβάστε επίσης: iPhone 7 - το γυαλιστερό μαύρο κινδυνεύει από γρατζουνιές κατά παραδοχή της Apple 

jet black 02

Ενώ στη βιομηχανία επικρατούν τεχνικές χημικού ή ηλεκτροχημικού “καθαρισμού”, η Apple επέλεξε μία διαδικασία εννέα βημάτων (οι χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες που αναφέραμε), μέρος της οποίας αποτελεί το “rotational 3D polishing”. Το αλουμινένιο περίβλημα αναμιγνύεται με κυκλικές - τριών διαστάσεων - κινήσεις σε μία ειδική πούδρα και κατ’ αυτόν τον τρόπο απομακρύνονται οι ατέλειες από αυτό, ενώ παράλληλα δημιουργείται η οπτική αίσθηση του “καθρέπτη”, στοιχείο που δείχνει ήδη να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.

jet black 03

Η σύνθετη διαδικασία των εννέα βημάτων, εκτός από την τελειοποίηση του φινιρίσματος του περιβλήματος, με προσεκτικά σχεδιασμένα εργαλεία και διαδικασίες, “αποσκοπεί” επίσης στη δημιουργία μίας όμορφης γυαλιστερής επιφάνειας αλλά και στην τέλεια απορρόφηση του χρώματος, κάνοντας τις συσκευές με την Jet Black απόχρωση, απλά μοναδικές.

jet black 04

Η προειδοποίηση της Apple

Η Apple, η οποία μας δείχνει πως έχει αρχίσει να μαθαίνει από τα λάθη της, μέσα στην ιστοσελίδα της προειδοποιεί τους καταναλωτές που θα επιλέξουν αυτό το φινίρισμα:

"Its surface is equally as hard as other anodized Apple products; however, its high shine may show fine micro-abrasions with use. If you are concerned about this, we suggest you use one of the many cases available to protect your iPhone.”

Ενώ λοιπόν η επιφάνεια είναι αντιστοίχως “σκληρή” με τα άλλα προϊόντα της εταιρείας, λόγω του έντονου γυαλιστερού περιβλήματος, είναι πιθανό να εμφανιστούν εκδορές σε αυτό και προτείνεται η χρήση θηκών. Βέβαια, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω σε τι βαθμό αυτό συμβαίνει και αν η Apple είναι υπερβολική, μόνο και μόνο για να είναι οι ιθύνοντες “καλυμμένοι”, όταν θα εμφανιστούν τα πρώτα παράπονα. Αυτό μένει να φανεί.

H Apple προειδοποιεί, οι χρήστες όμως το “αποθεώνουν”

Από την εικόνα που έχουμε μέσω της διαδικασίας των προ-παραγγελιών, οι χρήστες τίμησαν την Jet Black απόχρωση και με το παραπάνω. Όπως όλα δείχνουν θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η απόκτησή της, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες της κυκλοφορίας της συσκευής. Ήδη, η διαθεσιμότητα της απόχρωσης αυτής στην Αμερική ξεπερνά τους δύο μήνες αναμονής!

Συμπληρωματικά, με βάση το ιστορικό στη χώρα μας, μάλλον η απόκτηση του Jet Black iPhone 7 θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη. Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά Jet Black θα ψάχνουμε και... Silver θα βρίσκουμε... Τα ζήσαμε και με το “χρυσό” iPhone άλλωστε!

Ok, είναι κουκλί, αλλά τι να το κάνω με θήκη;

jet black 05

Και τώρα περνάμε στο ερώτημα του ενός εκατομμύριου δολαρίων. Πρώτα απ’ όλα να αναφέρουμε πως όσοι προγραμματίζουν την αγορά του iPhone 7 στα 32GB, δεν έχουν τέτοιο δίλημμα, καθώς το φινίρισμα αυτό διατίθεται μόνο στις εκδόσεις των 128 και 256GB.

Προτείνω λοιπόν την αγορά του Jet Black iPhone 7 σε όσους:

  • Σκοπεύουν να το τοποθετήσουν σε μία λεπτή, διάφανη θήκη σιλικόνης. Δεν πρόκειται να χαρούν την απόχρωση αυτή σε όλο το “μεγαλείο” της, αλλά σίγουρα το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αισθητικώς, όμορφο. Ωραίο οπτικό αποτέλεσμα, με ταυτόχρονη προστασία του χλιδάτου μαύρου iPhone μας.
  • Σκοπεύουν να μην χρησιμοποιήσουν θήκη. Μη σας φαίνεται τρελό, δεν είναι. Προσωπικά, τις περισσότερες συσκευές μου τις είχα χωρίς θήκη και όταν χρησιμοποίησα, προμηθεύτηκα λεπτές, σιλικονάτες. Δεν είναι κάτι το δύσκολο, απλά χρειάζεται προσοχή κατά την τοποθέτηση της συσκευής σε τσάντες και σακίδια. Δεν το τοποθετούμε ποτέ μαζί με πορτοφόλι και κλειδιά. Κατά τα άλλα, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συνήθη χρήση, κανένα iPhone δεν γρατζουνίστηκε επειδή το ακουμπήσαμε στο τραπεζάκι της καφετέριας, ή επειδή έπεσε από το κάθισμα του αυτοκινήτου, στο πάτωμα. Αυτή η λύση είναι και η καλύτερη, αλλά είναι για τολμηρούς.

Δεν προτείνω την αγορά σε όσους:

  • Δεν σκοπεύουν να βάλουν θήκη στη συσκευή τους, αλλά σκοπεύουν να της “φερθούν” σαν ένα smartphone της σειράς. Χωρίς προσοχή, απλά θα κλάψουν τα λεφτά τους γιατί μεταξύ άλλων, η συσκευή θα απολέσει μεγάλο μέρος της αξίας μεταπώλησής της. Δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε το πόσο “πονάει” η εικόνα ενός γρατζουνισμένου iPhone...
  • Σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν μία “χοντρή” - μη διάφανη θήκη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένετε για μήνες, προκειμένου να αποκτήσετε μια συσκευή που θα απολαμβάνετε το special χρώμα της μόνο στο σπίτι, βγάζοντάς τη από τη θήκη της. Καλύτερα επιλέξτε μία απόχρωση με άμεση διαθεσιμότητα.

Κλείνοντας

Πριν την παρουσίαση της Apple και κατά τον σχολιασμό των σχετικών “διαρροών”, είχα ακούσει διάφορους χαρακτηρισμούς από φίλους. Θυμάμαι πως είχα ξεχωρίσει τον χαρακτηρισμό “φερετρί”! Σχετικά εύστοχος, όσο μακάβριος και αν ακούγεται (διαβάζεται).

Όμως, όταν είδαμε υπό σωστό φωτισμό το νέο αυτό φινίρισμα, τα σχόλια ήσαν διαφορετικά. Εντελώς όμως. “Κουκλί”, “Χλιδάτο”, “η Ρολς Ρόις των smartphones” και άλλα πολλά πικάντικα. Ίσως βέβαια έπαιξε ρόλο και η θέαση στο keynote της διαδικασίας της κατασκευής της νέας συσκευής, μέσω του σχετικού video που πρόβαλλε η Apple.

Προσπαθήσαμε να σας παραθέσουμε όλα τα δεδομένα σχετικά με το νέο, iPhone 7 Jet Black, όπως επίσης και τη γνώμη μας, ως προς το ζήτημα των εκδορών που αναμένεται να παρουσιάσει το περίβλημά του, λόγω της γυαλιστερής του επιφάνειας. Σε κάθε περίπτωση, μία τέτοια απόφαση είναι “ένα ζήτημα”, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με συσκευές του “χιλιάρικου”.

Εσείς θα προβείτε στην αγορά του; Με θήκη, ή χωρίς;

από Kostthem

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status