iPhone 7 και iPhone 7 Plus - Επιστροφή στο μέλλον

iPhone 7 και iPhone 7 Plus - Επιστροφή στο μέλλον
ired.gr

Ότι κι αν έλεγαν οι διαρροές, το iPhone 7/7 Plus είχε κρυμμένους άσους στο μανίκι

Άλλη μια χρονιά, άλλη μια εκδήλωση της Apple κι άλλο ένα (ή μάλλον δύο) iPhone έρχεται να κοσμήσει τη ζωή μας και να οπλίσει με νέα βέλη τη φαρέτρα της Apple ενάντια στον ανταγωνισμό.

Και φέτος - όπως κάθε χρόνο τα τελευταία τρία χρόνια - η Apple παρουσίασε δύο εκδοχές του νέου της μοντέλου και σε αρκετές παραλλαγές για όλα σχεδόν τα γούστα κάνοντας αλλού ελάχιστες κι αλλού μεγάλες και τολμηρές αλλαγές και οδηγώντας - γι’ άλλη μια φορά - το δρόμο προς το μέλλον.

Πρώτες εντυπώσεις

Πώς μοιάζει; Όλοι ξέρουμε από τις διάφορες φωτογραφίες που διέρρεαν ότι το iPhone 7 δε θα διέφερε ιδιαίτερα από τα 6 και 6s μοντέλα της Apple και αυτός ήταν κι ένας λόγος που πολλοί ήδη γρίνιαζαν - μέχρι που είδαμε από κοντά το Jet Black. Εδώ που τα λέμε, η Apple ξεπέρασε τον εαυτό της για άλλη μια φορά παρουσιάζοντας μια Rolls Royce μεταξύ των κινητών κάθε είδους.

Μπορεί κάποια μοντέλα άλλων εταιριών να είναι κάτι σαν Ferrari στην ταχύτητα, αλλά στη σχεδίαση, το Jet Black είναι αναμφισβήτητα μια Bentley (αν δε θέλετε Rolls Royce). Κι όχι μόνο από σχεδίαση, αλλά και από ποιότητα - μια σταθερή αξία και σήμα κατατεθέν της Apple - αλλά και από καινοτομίες και τεχνολογία.

iphone7 08

Α, και παρεμπιπτόντως, ειδικά για το Jet Black, handle with care ... όπως λέει και ο ιστότοπος του προϊόντος. Μια αντίστοιχα καλή θήκη, θα προστατέψει το υπέροχο φινίρισμα. Θυμηθείτε Rolls Royce όχι SUV-4x4.
Το νέο iPhone λοιπόν είναι πιο λεπτό, πιο κομψό και σίγουρα ξεχωρίζει από τους προκατόχους του, ειδικά αν μιλάμε για το Plus με την υπέροχη διπλή κάμερα που είναι όλα τα λεφτά. Θα πάμε όμως κι εκεί.

Εξωτερικά βλέπουμε αμέσως την πολυθρύλητη έλλειψη της θύρας 3,5mm ακουστικών που λάμπει ... διά της απουσίας της και έχει αντικατασταθεί με τις τρυπούλες των ηχείων και την απουσία, και πάλι, των πλαστικών διαγραμμίσεων της κεραίας που είχαν τα προηγούμενα μοντέλα και όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό μιλάνε για το διαφορετικό μοντέλο χωρίς όμως και να ... φωνάζουν. Όπως και να ‘χει, ο καθένας μπορεί να δει ότι πρόκειται για ένα νέο μοντέλο όσο κι αν μοιάζει αρχικά με τα προηγούμενα.

Στα ενδότερα

Μπορεί να μην ενθουσιάστηκαν πολλοί με τις λίγες και μικρές αλλαγές του εξωτερικού του iPhone 7, αλλά όταν ήλθε η ώρα να ακούσουμε για τα χαρακτηριστικά του «κάτω από το καπό», όποιος πει ότι δεν έμεινε άναυδος θα λέει ψέματα.

Είχαμε σίγουρα ακούσει από διαρροές τι περίπου να περιμένουμε, αλλά αυτά που δεν είχαμε ακούσει ήταν τα ωραιότερα. Ο νέος επεξεργαστής Α 10 Fusion με επιδόσεις που κάνουν το iPhone 6s (το ταχύτερο ως τώρα κινητό της αγοράς) να μοιάζει με σαλιγκάρι και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, ακόμη κι αν δεν είχε μεγαλύτερη μπαταρία (που έχει χάρις στην έλλειψη της θύρας ακουστικών), και πάλι θα είχε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το 6s.

iphone7 03

Η αδιαβροχοποίηση τύπου ΙΡ67 μας δίνει για πρώτη φορά ένα iPhone προστατευμένο πλήρως από σκόνη και νερό. Με δεδομένο ότι τεστ που είχαν γίνει στο iPhone 6s, είχαν δείξει ότι άντεχε μέσα σε νερό για λίγα λεπτά χωρίς να πάθει τίποτε (χωρίς να είναι αδιάβροχο) καταλαβαίνουμε πια ότι, το επισήμως αδιάβροχο iPhone 7, θα αντέχει σε αρκετή κακομεταχείριση στο συγκεκριμένο τομέα - όχι ότι θα το πάρουμε και για καταδύσεις βέβαια.

Ο αποθηκευτικός χώρος αυξήθηκε επιτέλους κι αυτό ήταν σίγουρα ένα πολύ καλό νέο. Με τα 32GB σαν εισαγωγικό μέγεθος χώρου αποθήκευσης και φτάνοντας μέχρι και τα 256GB, έχουμε πια άπλετο χώρο για ό,τι θέλουμε στην κυριολεξία να κάνουμε, ακόμη κι αν αυτό είναι να τραβάμε συνεχώς 4Κ βίντεο. Το Jet Black μοντέλο θα διατίθεται μόνο στα 128 και 256GB κι όχι στο κατώτερο των 32 GB (είπαμε ... Bentley).

Δείτε ακόμη: iPhone 7 - Η αφαίρεση της θύρας ακουστικών ήταν σημαντική για την αδιαβροχοποίηση 

iphone7 02

Η (Οι) κάμερα (ες)

Ναι ξέρω ότι περιμένετε να πούμε για τις κάμερες (δεν είναι μία) και ανυπομονώ να μιλήσω γι’ αυτές. Ας ξεκινήσουμε με το «ταπεινό» iPhone 7 με την «απλή» κάμερα.

Τώρα πόσο απλή είναι μια κάμερα με φακό 1,8 διάφραγμα θα σας γελάσω, δεδομένου ότι οι καλύτεροι φακοί της αγοράς είναι 1,8 και κοστίζουν κάτι χιλιάρικα ο καθένας (βλέπε KARL ZEISS-SONY). Έχω ένα τέτοιο και πραγματικά τα νυχτερινά του είναι αχτύπητα. Οπότε, μη σας παραμυθιάζουν για τον «απλό» φακό του «απλού» iPhone 7. Μιλάμε για ένα μικροσκοπικό θηρίο 6 διαφορετικών στρώσεων κρυστάλλου που παράγει - σε συνδυασμό με το Α10 τσιπ - φωτογραφίες εκτυφλωτικές.

Τη στιγμή του απλού κλικ από μεριάς μας, ο Α10 κάνει έως εκατό δισεκατομμύρια (!) υπολογισμούς σε ταυτόχρονες διαφορετικές στιγμές-πόζες μέσα σε 25msec και αποφασίζει, αφού πάρει τα καλύτερα στοιχεία, φωτισμού, ευκρίνειας, χρώματος από όλες τις πόζες, να μας δώσει τον καλύτερο συνδυασμό τους. Ούτε οι πιο ακριβές κάμερες δεν κάνουν κάτι τέτοιο.

iphone7 01

Και πάμε στον περιβόητο πια διπλό φακό του iPhone 7 Plus. Εδώ η Apple χρησιμοποίησε έναν φακό ίδιο με του iPhone 7 που λειτουργεί σαν κανονικός και ευρυγώνιος, και έναν ακόμη με διάφραγμα 2,8 που λειτουργεί σαν τηλεφακός δίνοντάς μας «αληθινό» οπτικό ζουμ 2Χ και ψηφιακό που φτάνει μέχρι το 10Χ. Μπορούμε πια να τραβήξουμε «αληθινά» πορτρέτα με το γνωστό «θόλωμα υποβάθρου» (BOKEH) και την όξυνση του προσώπου που κάνουν οι DSLR.

Και οι δύο κάμερες των δύο αδελφών παραμένουν στα «φτωχά» 12 megapixel και όσοι είναι υποψιασμένοι πια, ξέρουν ότι στη φωτογραφία τα megapixel δεν σημαίνουν τίποτε ουσιαστικά.

Σε μια κάμερα, αυτό που μετράει είναι ο φακός και το CMOS chip δηλαδή ψηφιακή πλάτη-φιλμ που αντικατέστησε το γνωστό μας φιλμ των αναλογικών καμερών. Και όσον αφορά την «ψηφιακή πλάτη» του iPhone 7/Plus, και εδώ η Apple έκανε αλλαγές μεγαλώνοντας το μέγεθός του αισθητά κάτι που σημαίνει, φωτεινότερες, ευκρινέστερες και γενικά καλύτερες φωτογραφίες ακόμη και σε χαμηλό φωτισμό.

iPhone 7/Plus: το τηλέφωνο που απευθύνεται στον επαγγελματία φωτογράφο-εικονολήπτη. Χωρίς αστεία, το iPhone 7 Plus ειδικά, βάζει κάτω ακόμη και βιντεοκάμερες 4Κ άνω των 1500€. Για παράδειγμα, η καινούρια 4Κ βιντεοκάμερα της Sony με φακό KARL ZEISS Vario Sonar στα 1,8, κάνει πάνω από 1300€ κι αν προσθέσουμε μια κάρτα SD 128 GB, μιλάμε για άλλα 80-100€ ακόμη.

Όταν το iPhone 7 Plus των 256GB θα κοστίζει κοντά στα 1200€ και δεν είναι μόνο κάμερα, αλλά όλα τα άλλα μαζί, τι θα προτιμήσεις;

Και πάμε στην «φτωχή αδελφή» τη μπροστινή κάμερα. Κι αυτή αναβαθμίστηκε στα 7 megapixel και είναι πια ικανή να τραβάει πλήρες HD βίντεο στα 1080p και στα δύο μοντέλα.

Και το «κερασάκι στην τούρτα» λέγεται ΦΛΑΣ. Ένα καινούριο φλας με τέσσερα 50% (τουλάχιστον) ισχυρότερα LED, δύο «ψυχρά» λευκά και δύο πιο «ζεστά» λευκά που αναγνωρίζουν τις συνθήκες εξωτερικού φωτισμού και προσαρμόζουν το φλασάρισμα ανάλογα με την απαραίτητη ισορροπία λευκού για τη σκηνή αλλάζοντας «θερμοκρασία» χρώματος (έλεος καλή μου Apple, κυκλοφορούν κι εγκεφαλικά).

Δείτε ακόμη: iPhone 7 - Νέα ευρεσιτεχνία προσθέτει τεχνολογία 3D στη "διπλή κάμερα» 

Κι ο ήχος;

Πολύ φασαρία και πολύ γρίνια πια έγινε με την περιβόητη θύρα εισόδου ακουστικών και την αφαίρεση της. Έχουμε όμως πλέον ηχητικά αρχεία ποιότητας που δεν μπορούμε ν’ ακούσουμε από τα απλά ακουστικά όσο καλά κι αν είναι (ή μάλλον μπορούμε, αλλά πρέπει να «τα σκάσουμε χοντρά»).

Ας μην κοροϊδευόμαστε, υπάρχουν ήδη εξαιρετικά ΨΗΦΙΑΚΑ ακουστικά που είναι πολύ φθηνότερα από τα αντίστοιχά τους σε ποιότητα αναλογικά. Μια ματιά στη γκάμα των Bluetooth μοντέλων της αγοράς θα σας πείσει.

Ναι, η Apple έκανε καλά που ξεφορτώθηκε το δεινόσαυρο. Κάποιος έπρεπε να το κάνει και, ως συνήθως το τόλμησε η Apple. Θα γκρινιάξουν, θα μουρμουρίσουν, αλλά σύντομα θα την ευλογούν που το τόλμησε. Θα σας θυμίσω τον αντίστοιχο χαμό που έγινε όταν η Apple έβαλε για πρώτη φορά σκληρό δίσκο σε υπολογιστή.

Ή το πρώτο CD-ROM (πάλι η Apple πρωτοπόρησε). Το τι άκουσε δε λέγεται από τους «ειδήμονες». Τελικά όλοι αποδέχθηκαν ότι είχε δίκιο κι ο κόσμος έπρεπε να προχωρήσει. Και όταν η Apple αφαίρεσε τα DVD-ROM - πάλι πρώτη - και πάλι η γρίνια. Σήμερα κανείς δε δίνει σημασία αν υπάρχει πια DVD στον υπολογιστή του και σιγά-σιγά εκλείπουν.

Για να βοηθήσει στη μετάβαση, η Apple παρέχει, πέρα από τα ακουστικά με το βύσμα lightning πια, και ένα κομψότατο αντάπτορα από lightning σε 3,5mm για τους αμετανόητους που επιμένουν να συνδέσουν αναλογικά ακουστικά στο iPhone 7.

Και πέρα από όλα τα άλλα, το iPhone 7/7 Plus έχει πια στερεοφωνικό ήχο από την πάνω και κάτω πλευρά, καθώς το ακουστικό μετατρέπεται σε ηχείο όταν ακούμε μουσική.

Αλλά παρουσίασε και κάτι ακόμη σημαντικό για τον ήχο ...

Δείτε ακόμη: iPhone 7: το πρώτο iPhone χωρίς υποδοχή ακουστικών 

Τα AirPods

Αν θέλετε κάτι πραγματικά προχωρημένο, η Apple (ποιος άλλος) έκανε το βήμα να παρουσιάσει και τα ακουστικά του μέλλοντος μαζί.

Φήμες για τα AirPods είχαν ακουστεί, αλλά η παρουσίαση τις ξεπέρασε όλες. Αληθινά ασύρματα ακουστικά Wi-Fi κι όχι Bluetooth, που συνδέονται στο λογαριασμό σας κι αναγνωρίζουν οποιαδήποτε Apple συσκευή σας αυτόματα και συνεργάζονται μαζί της.

iphone7 05

Απλά, λιτά, κομψά, Apple, τα νέα AirPods αναγνωρίζουν μέσω υπέρυθρου αισθητήρα το πλησίασμα στο αυτί μας (έλεος) και τότε ενεργοποιούνται. Ήχος κρυστάλλινος υψηλής ποιότητας και πιστότητας, συμβατά με τη Siri δέχονται φωνητικές εντολές (π.χ., «Siri turn on the volume») με μια μικρή θήκη-φορτιστή όπου τα βάζετε όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Ένα για κάθε σας αυτί, χωρίς καλώδια μεταξύ τους. Τέρμα τα καλώδια.

Εικόνα 6

Μερικά ακόμη για το τέλος

Έχουμε ακόμη ταχύτερο - μέχρι 3Χ - LTE (δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και Wi-Fi) που φτάνει τα 450mbps και μέχρι 25 μπάντες.

Έχουμε πια απτική τεχνολογία και στο Home Button όπου - πέρα πια από την αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος - υπάρχει 3D Touch όπως και στην οθόνη της συσκευής και σύντομα θα δούμε αυτό να το εκμεταλλεύονται οι διάφοροι προγραμματιστές και ίσως και στα παιχνίδια να το μετατρέπουν σαν joystick. Από τη στιγμή που υπάρχει το hardware, το μόνο που χρειάζεται είναι το software.

Και τέλος, έχουμε το iOS 10 που θα εμφανιστεί πια επίσημα για κατέβασμα στις 13 Σεπτεμβρίου και θα συμπληρώσει το iPhone 7/7 Plus ειδικά (πέραν των παλαιότερων μοντέλων) κάνοντάς το ένα αχτύπητο κινητό τηλέφωνο που ο καθένας θα ήθελε να έχει.

Η αλήθεια είναι ότι, όσοι γρινιάζουν για το iPhone 7 που δεν έχει διαφορές από το το 6s, μάλλον υπερβάλουν. Μπορούν όμως να περιμένουν το iPhone 8 που θα έχει - όπως λέγεται - μεγάλες και θεαματικότερες αλλαγές. Θα έχει όμως τέτοια θεαματική βελτίωση στο hardware;

Δείτε ακόμη: iOS 10 - Γι' αυτούς που επιθυμούν να γνωρίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια 

από Elichord