Εκτύπωση αυτής της σελίδας

iOS 10 - Γι' αυτούς που επιθυμούν να γνωρίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια

iOS 10 - Γι' αυτούς που επιθυμούν να γνωρίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια
ired.gr

;Θέλετε να είστε πανέτοιμοι με την έλευση της νέας αναβάθμισης του λειτουργικού iOS 10 - O οδηγός αυτός είναι ο μόνος δρόμος - ο μόνος!

Ήλθε λοιπόν η μέρα της επίσημης παρουσίασης του iOS 10 μεταξύ άλλων και μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις ήταν η εμφάνιση του γνωστού μας Mario στο App Store. Ο δημιουργός του πασίγνωστου παιχνιδιού ήταν εκεί για να μας πει τα νέα σχέδια της επέκτασης του παιχνιδιού και στο iOS μετά από τόσες άλλες πλατφόρμες που έχει παρουσιαστεί.

Εντωμεταξύ τα κυριότερα χαρακτηριστικά της νέας αυτής μαζικής - της μαζικότερης ίσως - αναβάθμισης του iOS από γενέσεώς του, παραμένουν εν πολλοίς, όπως τα γνωρίζαμε ως τα τώρα μετά και από την πρώτη παρουσίασή του τον Ιούνιο στο WWDC 2016. Παρακάτω κάνουμε μια τελική παρουσίαση τον κυριότερων χαρακτηριστικών του νέου λειτουργικού των iPhone, iPad iPod Touch.

Χαρακτηριστικά του iOS 10 εν συντομία

Από πού να αρχίσει κανείς. Μιλάμε για ένα τεράστιο πλήθος νέων χαρακτηριστικών και λειτουργιών. Στα χαρακτηριστικά που ανακοινώθηκαν αξίζει να συμπεριλάβετε την ανασχεδιασμένη λειτουργία - Raise to Wake (λειτουργία αφύπνισης της συσκευής, μόλις τη σηκώσετε από τη θέση της), η οποία προσφέρει μια πρώτη επισκόπηση της ημέρας που ξεκίνησε.

Στα νέα χαρακτηριστικά της οθόνης κλειδώματος με την αξιοποίηση του 3D Touch χαρακτηριστικού των τελευταίων εκδόσεων iPhone, μπορείτε να προσθέσετε τις γρήγορες αντιδράσεις με τις διάφορες εφαρμογές και τις αναλυτικές σε περιεχόμενο ειδοποιήσεις.

ios10 guide 01

Η λειτουργία Raise to Wake που προαναφέραμε, είναι σε θέση να προσφέρει όλες τις γνωστοποιήσεις ή τις ενημερώσεις που σας αφορούν. Με την εμπλουτισμένη πλέον λειτουργία 3D Touch έχετε τη δυνατότητα να απαντήσετε ή να αντιδράσετε άμεσα, τόσο από την οθόνη κλειδώματος όσο και από τις μικροεφαρμογές (Widgets) που εμφανίζονται με το άγγιγμα των εικονιδίων της οθόνης κλειδώματος.

Ένα σημαντικό εγχείρημα που η Apple πραγματοποιεί για πρώτη φορά, είναι ένα μεγάλο άνοιγμα των υπηρεσιών της προς τους προγραμματιστές - βλέπετε Siri. Εδώ να αναφέρουμε πως οι πρώτες εφαρμογές που υποστηρίζουν την εικονική βοηθό, είναι έτοιμες. Για παράδειγμα εφαρμογές όπως WhatsApp, Runtastic, Uber, WeChat, Skype κλπ.

Βασισμένη στο πρωτόκολλο deep learning η εικονική βοηθός Siri, γίνεται πλέον πιο έξυπνη πραγματοποιώντας εντολές οι οποίες βασίζονται στην τοποθεσία, με βάση τις πληροφορίες από τις επαφές σας, το ημερολόγιό σας κ.λ.π..

Αλλαγές υιοθετούν πολλές προ-εγκατεστημένες εφαρμογές όπως οι Φωτογραφίες, με δυνατότητες αναγνώρισης σκηνών (βουνό - θάλασσα), αντικειμένων, προσώπων και αναζήτηση φωτογραφιών με το συνδυασμό αυτών και τη δυνατότητα να γίνεται αυτόματη τακτοποίηση σε διαφορετικά άλμπουμ ανάλογα με το περιεχόμενο. Έχει προστεθεί επίσης ένα νέο πλήκτρο Αναμνήσεων στο κάτω μέρος στη γραμμή εργαλείων της εφαρμογής.

Οι χάρτες αποκτούν μία πιο καθαρή διεπαφή με το χρήστη, κι επιπλέον η εφαρμογή είναι ικανή να προσφέρει προτάσεις εστίασης, κίνηση στους δρόμους, εναλλακτικές διαδρομές και πολλά ακόμη.

Αλλαγές έχει δεχθεί και η συνδρομητική υπηρεσία Apple Music η οποία έχει αποκτήσει νέα εμφάνιση αλλά και η εφαρμογή News (δεν διατίθεται προς το παρόν στη χώρα μας). Στην οθόνη αφετηρίας στην έκδοση iOS 10 θα δείτε μία επιπλέον εφαρμογή Home με την οποία μπορείτε να ελέγξετε όλες τις συμβατές συσκευές στο σπίτι.

Βελτίωση παρουσίασε και η προεγκατεστημένη εφαρμογή του τηλεφώνου, με αναγνώριση ενοχλητικών κλήσεων (Spam), καθώς και η εφαρμογή Μηνυμάτων με πολλές πολλές αλλαγές όπως κρυπτογράφηση συνομιλιών, πλήρους εμφάνισης video, μεγαλύτερα emoji icons (έως και τρεις φορές) και την αποστολή κρυφών μηνυμάτων.

Φυσικά δεν απουσιάζει η δυνατότητα smart clipboard, η οποία θα σας επιτρέψει να πραγματοποιήσετε αντιγραφή - επικόλληση μεταξύ υπολογιστών Mac και iOS συσκευών.

ios10 guide 02

Συμβατές συσκευές

Συμβατές συσκευές με το νέο iOS θα είναι:

  • iPhone: iPhone 5, 6, 6s, 7
  • iPad: iPad 4, iPad Air, Air 2, iPad Pro
  • iPad Mini: iPad mini 2, mini 3, mini 4
  • iPod Touch: 6ης γενιάς

Άλλα χαρακτηριστικά

Ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό, στη νέα έκδοση iOS 10 είναι, αυτό που προειδοποιεί τους χρήστες, εάν ανιχνευτεί υγρό στοιχείο στην περιοχή της βάσης φόρτισης Lightning της συσκευής. Πρόκειται για έναν σημαντικό δείκτη, ο οποίος θα προφυλάξει συσκευές iPhone από τη μη αναστρέψιμη βλάβη, όταν έρθουν σε επαφή με το νερό. Δυστυχώς όμως, δεν καλύπτει όλα τα μοντέλα, αλλά από το iPhone 6s και άνω.

ios10 guide 03

Η έκδοση των 16 GB μπορεί να μην υπάρξει σαν επιλογή στο επερχόμενο iPhone 7, αλλά υπάρχουν πολλοί χρήστες, όπως εγώ, που κρατάνε στα χέρια τους ένα iPhone με περιορισμένη χωρητικότητα. Υπάρχουν, φυσικά, πολλές λύσεις για τη βελτιστοποίηση της αποθήκευσης, όπως η μεταφορά των δεδομένων στο «σύννεφο» , η αγορά εξωτερικού σκληρού δίσκου και η καλύτερη διαχείριση των εγκαταστημένων εφαρμογών.

Αλλά από ό,τι φαίνεται η Apple είναι έτοιμη να βοηθήσει περισσότερο την κατάσταση, χάρη σε ένα ακόμη σπουδαίο χαρακτηριστικό που περιλαμβάνεται στο iOS 10. Το iOS 10 απελευθερώνει αποθηκευτικό χώρο στις συσκευές. Στο iOS 10, η Apple έχει βελτιστοποιήσει περισσότερο τη διαχείριση της αποθήκευσης. Σε ένα iPhone 16 GB, ο επιπλέον χώρος θα μπορούσε να είναι 1 GB, αν υποθέσουμε ότι η αναβάθμιση του iOS 10 θα απαιτεί λιγότερο χώρο από το iOS 9.

Με την πρώτη εντύπωση και χωρίς να εξετάσει κάποιος τις Γνωστοποιήσεις στο επερχόμενο λειτουργικό iOS 10, θα έλεγε πως είναι ακριβώς οι ίδιες. Ο τρόπος όμως που σας επιτρέπεται να προβάλλετε και να αλληλεπιδράσετε με τις γνωστοποιήσεις στο νέο λειτουργικό σύστημα της Apple, είναι πολύ διαφορετικός.

Όταν μία ειδοποίηση εμφανιστεί στην οθόνη κλειδώματος, είστε σε θέση να τη σύρετε προς τα αριστερά για να αποκαλύψετε περισσότερες επιλογές. Στις συσκευές οι οποίες είναι εξοπλισμένες με οθόνη τεχνολογίας 3D Touch, η επιλογή είναι ενιαία “Απόρριψη”, ενώ στις non 3D Touch συσκευές οι επιλογές είναι δύο: Προβολή / Απόρριψη. Σύρετε προς τα κάτω μία εισερχόμενη γνωστοποίηση κατά τη διάρκεια χρήσης της συσκευής σας, για προβάλλετε και να αλληλεπιδράσετε με τη αυτή.

Το “Κέντρο Γνωστοποιήσεων” είναι μία άλλη τοποθεσία όπου μπορείτε να ανοίξετε μία γνωστοποίηση μέσω λειτουργίας 3D Touch ή σύροντας την οθόνη προς τα αριστερά και επιλέγοντας “Προβολή”.

ios10 guide 04

Η δυνατότητα διαγραφής όλων των γνωστοποιήσεων ήταν ένα από πιο περιζήτητα χαρακτηριστικά. Η Apple πρόσθεσε τη λειτουργία αρχικά στο Apple Watch αλλά τώρα, η ενημερωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος για το iPhone, iPad και iPod touch θα διαθέτει έναν εύκολο τρόπο να καταργούνται όλες οι ειδοποιήσεις στο Κέντρο Γνωστοποιήσεων. Θα χρειάζεται, απλώς, ένα βαθύ πάτημα με 3D Touch στο Χ πάνω δεξιά.

Αρχικά, οι λειτουργίες 3D Touch των iPhone 6s και 6s Plus είχαν περιοριστεί στη γρήγορη προβολή του περιεχομένου, π.χ. σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και στην πρόσβαση σε συντομεύσεις στην Αρχική οθόνη ή σε άλλες εφαρμογές. Τώρα, με ένα βαθύ πάτημα σε μια εφαρμογή, υπάρχει πρόσβαση σε επιπλέον πληροφορίες, κάτι που είχαμε δει να συμβαίνει στο Glances με το Apple Watch.

Το app Υγεία έγινε πιο φιλικό προς τον χρήστη με πολύχρωμα γραφικά και προσθήκη βίντεο που εξηγούν κάθε μέτρηση.

Ο διακόπτης του φακού στο Κέντρο Ελέγχου έχει τώρα τρεις διαφορετικές διαβαθμίσεις και ενεργοποιείται με το 3D Touch. Υπάρχει ένα μενού με επιλογή από χαμηλή, μέτρια και υψηλή ένταση, γεγονός που θα επιτρέψει τη ρύθμιση της φωτεινότητας του φλας ανάλογα με το περιβάλλον.

Το Safari περιορίζεται, μέχρι σήμερα, σε έναν ορισμένο αριθμό καρτελών. Στην ενημερωμένη έκδοση του iOS 10, θα μπορείτε να έχετε ανοικτό από ένα tab έως ...πέντε εκατομμύρια.

Μια πολύ χρήσιμη νέα δυνατότητα, είναι το να κανονίζουμε την προτεραιότητα με την οποία θα γίνεται μια αναβάθμιση κάποιας εφαρμογής ανάμεσα σε άλλες. Έτσι, αν έχουμε κάμποσες εφαρμογές στο App Store που περιμένουν στη σειρά να αναβαθμιστούν (κάτι σύνηθες), μέσω του 3D Touch, θα μπορούμε να επιλέξουμε την προτεραιότητα με την οποία θα γίνονται οι αναβαθμίσεις, καθώς θα μπορούμε με ένα πάτημα να κανονίζουμε μέσω του αναδυόμενου μενού την προτεραιότητα μιας εφαρμογής έναντι των άλλων.

Όλοι όσοι έχουν προσπαθήσει να συλλάβουν μια φωτογραφία ή βίντεο ενόσω το iPhone τους αναπαράγει μουσική, θα έχουν προσέξει ότι αυτή σταματάει μόλις ενεργοποιηθεί η κάμερα. Για κάποιο λόγο, η Apple έχει κάνει τις εφαρμογές μουσικής και κάμερας ασύμβατες μεταξύ τους. Όμως στο iOS 10 αυτό σταματάει. Η ασυμβατότητα αυτή παύει να υπάρχει και τώρα πια όταν πάτε να τραβήξετε μια φωτογραφία η μουσική σας δεν θα διακόπτεται μέχρι να την ενεργοποιήσετε και πάλι αφού τελειώσετε με τις φωτογραφίες.

ios10 guide 05

Όταν η Siri πρωτοεμφανίστηκε το 2011, έμοιαζε αρκετά πρωτοποριακή. Από τότε όμως, έμεινε πίσω και έχασε έδαφος σε σχέση με τους ανταγωνιστές της όπως το Google Now, τη Microsoft Cortana, και την Alexa του Amazon. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει με την έλευση του iOS 10. Η Siri θα είναι πολύ πιο δυναμική και έξυπνη στο iOS 10, γνωρίζοντας την τοποθεσία μας, το ημερολόγιο, τις επαφές μας, τις πρόσφατες διευθύνσεις και τηλέφωνά μας και πολλά άλλα ακόμη. Έχοντας όλες αυτές τις πληροφορίες, μπορεί να μας βοηθήσει σε διάφορες εργασίες μας κάνοντας διάφορες προτάσεις ώστε να γίνονται πιο αποτελεσματικές.

Πριν την έλευση του iOS 10, το iMessage ήταν απλά η πλατφόρμα μηνυμάτων της Apple. Τώρα είναι μια πλατφόρμα με τις δικές της εφαρμογές και το δικό της App Store. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή. Το App Store του iMessage βρίσκεται μέσα στην ίδια την εφαρμογή και οι εφαρμογές του εγκαθίστανται και χρησιμοποιούνται μέσα από το iMessage. Παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών είναι το να κάνει κανείς πληρωμές μέσω του iMessage, να κάνει ομαδικές παραγγελίες φαγητού και άλλα πολλά. Ο τρόπος επικοινωνίας που δημιουργείται πια μέσω του iMessage είναι πολύ πιο σύνθετος και αποτελεσματικός.

Η εφαρμογή Μουσική και η εφαρμογή streaming Apple Music, έρχονται ανανεωμένες πια στο iOS 10. Ιδιαίτερα η Apple Music, παρόλο το μπερδεμένο interface της έχει φτάσει τους 17 εκατομμύρια χρήστες, παρουσιάζοντας αξιόλογη επιτυχία. Στο iOS 10 λοιπόν, αυτό το interface έρχεται ριζικά ανανεωμένο και ανασχεδιασμένο. Οι αλλαγές είναι αρκετές και έχουν απλοποιήσει και βελτιστοποιήσει ταυτόχρονα τα μενού και η εμπειρία με την εφαρμογή είναι επιτέλους καλή κι ευχάριστη.

Σίγουρα οι περισσότεροι δεν θα έχετε υπόψιν το HomeKit κι ας υπάρχει από την εποχή του iOS 8. Ο λόγος είναι γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε και σε πολλά προϊόντα - ως τώρα. Το HomeKit λοιπόν είναι η πλατφόρμα της Apple για το «έξυπνο σπίτι» και τις συσκευές του που ενσωματώνουν τη δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο μέσω του «Internet of things» και τον έλεγχό τους από μια εφαρμογή στο κινητό μας - εν προκειμένω στο iPhone ή iPad. Το HomeKit λοιπόν θα είναι η ενιαία πλατφόρμα για όλες αυτές τις συσκευές και, αν και δεν υπάρχουν πολλές ακόμη, αυτό πρόκειται να αλλάξει σύντομα, καθώς όλο και περισσότερες εμφανίζονται.

Τα widgets

Ο όρος «widget», όπως τον χρησιμοποιεί η Apple, μπορεί να μην ταιριάζει απόλυτα με αυτό που ξέρουμε από το Android για τα widget, αλλά τελικά, οι δύο αυτές διαφορετικές προσεγγίσεις στο ίδιο θέμα, εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό: την παροχή πληροφοριών με μια ματιά.

Όπως έχουμε ξαναπεί, η οθόνη κλειδώματος του iOS 10 έχει αλλάξει εντελώς. Πέρα από το νέο τρόπο ξεκλειδώματος, μπορούμε τώρα να σύρουμε προς τα αριστερά προκειμένου να δούμε τα widgets. Και με την ίδια αυτή χειρονομία, μπορούμε να δούμε τα widgets και αφού έχουμε ξεκλειδώσει τη συσκευή μας.

ios10 guide 06

Πέρα από την απόκρυψη των widgets του iOS 10 στο αριστερό μέρος της οθόνης, οι εφαρμογές που ενημερώθηκαν για το iOS 10 μπορούν τώρα να εμφανίζουν ένα widget όταν πατάμε με δύναμη (Force Touch) την εικόνα τους. Το πάτημα σε μια εφαρμογή με δύναμη θα εμφανίζει τα συνήθη μενού συν ένα widget, άσχετα αν εμείς το έχουμε προσθέσει ή όχι στο “Σήμερα”.

Τώρα που ξέρουμε πώς να έχουμε πρόσβαση στα widgets του iOS 10, ας μιλήσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά.

Καθώς κοιτάμε τα widgets θα παρατηρήσουμε ένα πλήκτρο στην άνω δεξιά γωνία που γράφει «Show more» (περισσότερα). Πατώντας το θα επεκταθεί το widget. Για κάποια, όπως το widget του Ημερολογίου θα δούμε λεπτομέρειες για ραντεβού κλπ, ενώ το widget του Καιρού θα μας δείξει τον καιρό για όλη την εβδομάδα μαζί με τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες.

Κατά την παρουσίαση του iOS 10, η Apple έδειξε μια εφαρμογή για σπορ προκειμένου να επιδείξει πώς μπορούμε να δούμε στατιστικές για ένα παιχνίδι μπάσκετ και τις καλύτερες στιγμές σε βίντεο μέσα από το ίδιο το widget. Αυτό είναι ένα κομμάτι του iOS 10, που προβλέπεται να εξελιχθεί περισσότερο μετά την εμφάνιση της τελικής του έκδοσης, οπότε οι προγραμματιστές θα μπορούν να παρουσιάσουν ενημερώσεις στις εφαρμογές τους για τη νέα έκδοση.

Η αναβάθμιση του iOS 10 θα διατεθεί από την Apple στις 13 του Σεπτέμβρη.

Αυτά προς το παρόν και να σκεφτείτε ότι δεν τα καλύψαμε όλα. Απλώς τα σημαντικότερα. Μιλάμε για πλήρη ανασχεδίαση του iOS. Θα σας κρατάμε ενήμερους για κάθε τι νεότερο όπως πάντα.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status