Apple 1 - Ένα σπάνιος "υπολογιστής" σε δημοπρασία

Apple 1 -  Ένα σπάνιος "υπολογιστής" σε δημοπρασία
ired.gr

Ο πρώτος υπολογιστής της Apple πωλείται για ένα αστρονομικό ποσό. Ποιος τυχερός fanboy θα τον αποκτήσει;

Κατά καιρούς, μπορεί να βρείτε στο ebay «ευκαιρίες» παλαιών συλλεκτικών Mac που υποτίθεται ότι βγήκαν κατευθείαν από το παλιό γκαράζ του Steve Jobs. Πολλές από αυτές μπορεί να είναι απάτες, κάτι όμως που δεν φαίνεται να είναι αλήθεια για ένα μικρό θησαυρό που ανέβηκε σε δημοπρασία πρόσφατα.

Δείτε λεπτομέρειες στο site της δημοπρασίας εδώ 

Apple 1 01

Πρόκειται για ένα μουσειακό κομμάτι, το Apple 1 που τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο έχει ως τιμή κτήσης τα 510.000 δολάρια, ενώ η δημοπρασία στο site Charitybuzz λήγει σε δυο ημέρες. Είναι πολύ πιθανό, τελικά, το αναμφισβήτητα σημαντικό για την ιστορία της Apple κομμάτια, να πουληθεί γύρω στο 1 εκατομμύριο δολάρια, όπου εκτιμάται και η αξία του. Παρόμοιοι vintage υπολογιστές της Apple έχουν πουληθεί στο παρελθόν για περισσότερο από 600.000 δολάρια.

Η συγκεκριμένη έκδοση φαίνεται να είναι η “Celebration”, η οποία κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό, χωρίς να είναι διαθέσιμη για αγορά στο κοινό. Δεν έχει γίνει γνωστό ποιος ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης αλλά ο τωρινός αγόρασε αυτή τη συσκευή το 2000, για 18.000 δολάρια, μια τιμή που ναι μεν δεν είναι ευκαταφρόνητη αλλά καμία σχέση δεν έχει με την εκτιμώμενη αξία 16 χρόνια μετά. Μάλιστα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει συναρμολογηθεί από τα χέρια του ίδιου του Steve Jobs, ο οποίος συνήθιζε να κάνει κάτι τέτοιο τα πρώτα χρόνια της Apple.

Όποιος τυχερός (και πλούσιος) το αποκτήσει θα πάρει μαζί του και ένα εγχειρίδιο του Apple 1 από το 1976 καθώς και κάποιες πανάρχαιες κασέτες Star Trek και Blackjack. Μέρος των εσόδων από τη δημοπρασία θα δοθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Σε λίγες ημέρες, κάποιος τυχερός θα έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο μηχάνημα που κατασκεύασε η Apple. Θα πρόκειται για έναν αυθεντικό Fanboy ή FanGirl.

Διαβάστε επίσης: «Ευκαιρίες στο Ebay: Σπάνιο χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης για 99$»

Από mirelen