Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Apple HomeKit - Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε

Apple HomeKit - Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε
ired.gr

Η Apple έχει μια ολόκληρη πλατφόρμα μέσα στο iOS που αφορά τις «έξυπνες συσκευές» του «Internet of Things».

Το Apple HomeKit είναι μια πλατφόρμα που επιτρέπει στο Internet of Things και στις συσκευές που το υποστηρίζουν να συνεργάζονται με συσκευές iOS (iPhone, iPad, iPod Touch). Είναι ένα framework που δίνει τη δυνατότητα στους κατασκευαστές έξυπνων συσκευών (ψυγεία, πλυντήρια, λαμπτήρες, θερμοστάτες, μουσικά συστήματα κλπ) να ενσωματώνουν τις απαραίτητες εντολές που θα κάνουν τις συσκευές τους να επικοινωνούν με iOS συσκευές και να ελέγχονται από αυτές.

Τι είναι το Internet of Things;

Το Internet of Things (ΙοΤ) είναι η ονομασία που δόθηκε σε μια κατηγορία συσκευών, που μέχρι πρότινος δεν είχαν ψηφιακή-δικτυακή επικοινωνία, ενώ τώρα, χάρη στην πλατφόρμα εντολών που ενσωματώθηκε, μπορούν να επικοινωνούν με το Internet και να ελέγχονται από smartphone και tablet. Εννοείται ότι οι υπολογιστές τα smartphones και τα tablets δεν θεωρούνται συσκευές ΙοΤ.

Μια άλλη ονομασία που δίνεται σε αυτές τις έξυπνες συσκευές είναι «οικιακός αυτοματισμός» ή συσκευές του «έξυπνου σπιτιού».

Σε αυτές περιλαμβάνονται θερμοστάτες, ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες, συστήματα φωτισμού, συναγερμοί, και μουσικά συστήματα και αρκετά υπάρχουν ήδη στην ελληνική αγορά. Για παράδειγμα, ο έξυπνος ψηφιακός θερμοστάτης SIEMENS REV 24 είναι μια συσκευή ΙοΤ. Αντικαθιστά τον παραδοσιακό θερμοστάτη που ξέρουμε σε ένα σύστημα οικιακής θέρμανσης και παρέχει λειτουργίες που με τον απλό θερμοστάτη δεν ήσαν δυνατές, ενώ ελέγχεται απομακρυσμένα μέσω Internet (συνδέεται σε modem). Μέσω ειδικής εφαρμογής μπορούμε να ελέγχουμε τη θερμοκρασία του χώρου με ακρίβεια, να έχουμε πληροφορίες κατανάλωσης, αυτόματη προσαρμογή στο χώρο μας για τη λιγότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμου (πετρελαίου ή φυσικού αερίου) κλπ.
Δεν αντικαθιστούν παλιές «χαζές» συσκευές όμως όλες οι αντίστοιχες ΙοΤ συσκευές. Για παράδειγμα, το ηχείο Amazon Echo - ένα έξυπνο ΙοΤ ηχείο που μπορεί να παρέχει πληροφορίες, να παίζει μουσική, να ελέγχει άλλες συσκευές και άλλα πολλά - είναι μια εντελώς διαφορετική κατηγορία που δεν αντικαθιστά κάτι υπάρχον, αλλά προσθέτει εντελώς νέες δυνατότητες που πριν δεν υπήρχαν.

Είναι απαραίτητο το HomeKit;

Όπως είπαμε, η Apple δημιούργησε το HomeKit ώστε να μπορούν οι κατασκευαστές να κάνουν τις έξυπνες συσκευές τους να επικοινωνούν με τις iOS συσκευές της εταιρίας. Κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητο, γιατί δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο στάνταρ για τις ΙοΤ συσκευές αυτή τη στιγμή προκειμένου να επικοινωνούν μεταξύ τους. Υπάρχουν διαφορετικές πλατφόρμες που ανταγωνίζονται η μία την άλλη - AllSeen, AllJoyn π.χ. - όμως χωρίς ένα μοναδικό στάνταρ θα ήταν δύσκολο για τους καταναλωτές να ξέρουν ποιες συσκευές είναι συμβατές με άλλες και ποιες όχι.

Με το HomeKit όμως, μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος ότι, όχι μόνο οι συσκευές του θα επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και ότι θα ελέγχονται από μια και μοναδική εφαρμογή - το HomeKit της Apple εν προκειμένω - χωρίς να χρειάζεται ειδική εφαρμογή του κατασκευαστή. Το μόνο που χρειάζεται, είναι η «έξυπνη συσκευή» να λέει κάπου ότι είναι συμβατή με το Apple HomeKit.

ios homekit 01

Για την ιστορία τώρα, το HomeKit πρωτο-παρουσιάστηκε με την έλευση του iOS 8 το Σεπτέμβριο του 2014.

Υπάρχουν ήδη πολλές συσκευές ΙοΤ που είναι συμβατές με το HomeKit. Οι περισσότερες δεν υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα, αλλά, αν σας ενδιαφέρει οπωσδήποτε, θα βρείτε πάμπολλες στο Amazon, από όπου μπορείτε και να τις αγοράσετε μέσω Internet.

Όπως είπαμε, οι συμβατές με HomeKit συσκευές έχουν ένα logo επάνω τους (στο πακέτο πάντα, αλλά ίσως και στην ίδια τη συσκευή) που γράφει «Works with Apple HomeKit» (συνεργάζεται με το Apple HomeKit). Ακόμη όμως κι αν δεν υπάρχει το logo, δεν σημαίνει ότι η συσκευή δεν δουλεύει. Αν σας ενδιαφέρει, καλό είναι να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του κατασκευαστή για ακριβείς πληροφορίες.

Η Apple, από την άλλη, έχει ένα τμήμα του online διαδικτυακού καταστήματός της αφιερωμένο σε συμβατές συσκευές με το HomeKit. Δεν είναι όλες όσες υπάρχουν, αλλά είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε να ψάχνετε. Μπορείτε να δείτε τις εδώ 

Δείτε ακόμη: Απαραίτητο το Apple TV, για χρήση HomeKit on-the-go

Πώς λειτουργεί το HomeKit;

Το HomeKit είναι ο ελεγκτής της Apple για τις συσκευές ΙοΤ. Μας επιτρέπει να ελέγχουμε όλες τις συμβατές με αυτό συσκευές μέσα από ένα ενιαίο περιβάλλον μιας εφαρμογής, αντί να έχουμε μια ξεχωριστή εφαρμογή για κάθε έξυπνη συσκευή μας.

Η εφαρμογή Home μας δίνει πρόσβαση σε κάθε ΙοΤ συσκευή μας, παρέχοντας απλές ή και προχωρημένες λειτουργίες ελέγχου αναλόγως τη συσκευή. Από απλό άναμμα-σβήσιμο φώτων, έλεγχο κλιματισμού, άνοιγμα κλείσιμο θυρών (όπως σε γκαράζ), πληροφορίες ειδήσεων, καιρού κλπ, μουσική ή οτιδήποτε άλλο έχουμε στον εξοπλισμό του «έξυπνου σπιτιού» μας.

Μπορούμε μάλιστα να φτιάξουμε διάφορα έτοιμα presets που αποκαλούνται Scenes. Για παράδειγμα έχουμε μια προκαθορισμένη «Σκηνή» για την ώρα που επιστρέφουμε από τη δουλειά όπου θέλουμε να ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται κάποιες συσκευές και μια άλλη «Σκηνή» για την ώρα που ξυπνάμε το πρωί και ετοιμαζόμαστε για τη δουλειά και θέλουμε κάποιες άλλες συσκευές να ενεργοποιούνται.

Το HomeKit θα το δούμε σε «πλήρη ανάπτυξη» με τον ερχομό και την επίσημη παρουσίαση του iOS 10 όπου είναι πλήρως ενσωματωμένο.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status