iOS 10 - Οι μικρο-εφαρμογές (widgets) γίνονται εξαιρετικά εργαλεία

iOS 10 - Οι μικρο-εφαρμογές (widgets) γίνονται εξαιρετικά εργαλεία
ired.gr

Το iOS 10 αλλάζει εντελώς τη lock screen με τα widgets - Δείτε πώς.

Ο όρος «widget», όπως τον χρησιμοποιεί η Apple, μπορεί να μην ταιριάζει απόλυτα με αυτό που ξέρουμε από το Android για τα widget, αλλά τελικά, οι δύο αυτές διαφορετικές προσεγγίσεις στο ίδιο θέμα, εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό: την παροχή πληροφοριών με μια ματιά.

Στο iOS 10 λοιπόν, τα widgets εξακολουθούν να εμφανίζονται στην προβολή του «Σήμερα» (Today) και μπορούν να εμφανιστούν με σύρσιμο προς τα κάτω και μετά προς τα αριστερά.

Ωστόσο, τώρα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε widget σε περισσότερα σημεία και έτσι να κάνουμε περισσότερες εργασίες εύκολα.

Περισσότερο από απλές γνωστοποιήσεις στην οθόνη κλειδώματος

ios10 widgets 02

Όπως έχουμε ξαναπεί, η οθόνη κλειδώματος του iOS 10 έχει αλλάξει εντελώς. Πέρα από το νέο τρόπο ξεκλειδώματος, μπορούμε τώρα να σύρουμε προς τα αριστερά προκειμένου να δούμε τα widgets. Και με την ίδια αυτή χειρονομία, μπορούμε να δούμε τα widgets και αφού έχουμε ξεκλειδώσει τη συσκευή μας.

Σε ένα iPhone (ή iPod Touch) εμφανίζεται μια στήλη ενώ στα iPad, εμφανίζονται δύο στήλες. Μπορούμε να επεξεργαστούμε την αριστερή και δεξιά στήλη (iPad ή τη μονή στήλη στο iPhone) σύροντας προς τα κάτω και πατώντας Επεξεργασία. Επιλέγουμε το πράσινο «+» για να προσθέσουμε και το κόκκινο «-» για να αφαιρέσουμε widget. Πατάμε και κρατάμε στην εικόνα με τις τρεις γραμμές για να ανακατατάξουμε τα widgetσ με τη σειρά που θέλουμε.

Αν προσπαθήσουμε να δούμε πληροφορίες από ένα widget που έχει προσωπικά στοιχεία - όπως το Δραστηριότητα (Activity) - τότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το Touch ID ή το να συμπληρώσουμε το συνθηματικό μας για να ξεκλειδώσουμε τη συσκευή. Έτσι θα εμφανιστούν οι πληροφορίες που ζητάμε από το συγκεκριμένο widget.

Δείτε ακόμη: iOS 10 - Η νέα εμφάνιση της οθόνης κλειδώματος θα σας καταπλήξει 

3D Touch

ios10 widgets 03

Πέρα από την απόκρυψη των widgets του iOS 10 στο αριστερό μέρος της οθόνης, οι εφαρμογές που ενημερώθηκαν για το iOS 10 μπορούν τώρα να εμφανίζουν ένα widget όταν πατάμε με δύναμη (Force Touch) την εικόνα τους.

Το πάτημα σε μια εφαρμογή με δύναμη θα εμφανίζει τα συνήθη μενού συν ένα widget, άσχετα αν εμείς το έχουμε προσθέσει ή όχι στο Σήμερα.

Αν δεν έχουμε προσθέσει το widget, αλλά το θέλουμε, μπορούμε να πατήσουμε στο πλήκτρο Add widget που θα εμφανιστεί.

Streaming video, διάδραση και άλλα

Τώρα που ξέρουμε πώς να έχουμε πρόσβαση στα widgets του iOS 10, ας μιλήσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά.

Καθώς κοιτάμε τα widgets θα παρατηρήσουμε ένα πλήκτρο στην άνω δεξιά γωνία που γράφει «Show more» (περισσότερα). Πατώντας το θα επεκταθεί το widget. Για κάποια, όπως το widget του Ημερολογίου θα δούμε λεπτομέρειες για ραντεβού κλπ, ενώ το widget του Καιρού θα μας δείξει τον καιρό για όλη την εβδομάδα μαζί με τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες.

Κατά την παρουσίαση του iOS 10, η Apple έδειξε μια εφαρμογή για σπορ προκειμένου να επιδείξει πώς μπορούσαμε να δούμε στατιστικές για ένα παιχνίδι μπάσκετ και τις καλύτερες στιγμές σε βίντεο μέσα από το ίδιο το widget. Αυτό είναι ένα κομμάτι του iOS 10, που προβλέπεται να εξελιχθεί περισσότερο μετά την εμφάνιση της τελικής του έκδοσης, οπότε οι προγραμματιστές θα μπορούν να παρουσιάσουν ενημερώσεις για τη νέα έκδοση.

Σίγουρα θα παρακολουθούμε για το πώς θα εκμεταλλευτούν αυτή τη νέα και πολλά υποσχόμενη δυνατότητα των widgets οι προγραμματιστές τρίτων εφαρμογών.

Δείτε ακόμη: iOS 10 - 3 καλά κρυμμένα χαρακτηριστικά που η Apple δεν ανέφερε 

από Elichord