iOS - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το iMessage

iOS - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το iMessage
ired.gr

Ένας πλήρης οδηγός για τη σπουδαία εφαρμογή μηνυμάτων του iOS.

Οι εφαρμογές μηνυμάτων κειμένου είναι οι πιο πολυ-χρησιμοποιούμενες εφαρμογές κινητών παγκοσμίως - και γίνονται όλο και πιο δυνατές και πολύπλοκες με το πέρασμα του χρόνου. Και, τώρα πια, μπορούμε να στέλνουμε φωτογραφίες, βίντεο, μουσική και άλλα πολλά πέρα από κείμενο με αυτές. Η πλατφόρμα αποστολής μηνυμάτων της Apple στο iOS είναι το γνωστό μας iMessage.

Η αποστολή μηνυμάτων με το iMessage, είναι κάτι το απλό και εύκολο, αλλά το ξεκλείδωμα όλων των δυνατοτήτων του απαιτεί περισσότερες γνώσεις. Διαβάστε λοιπόν παρακάτω για απαντήσεις σε μερικά από τα πιο συνήθη - και όχι μόνο - ερωτήματα που μπορεί να έχετε όσον αφορά την εφαρμογή.

Δείτε ακόμη: Πώς να κρυφοκοιτάξετε ένα iMessage χωρίς να το ανοίξετε 

Τα βασικά στο iMessage

Ποιες είναι λοιπόν οι διαφορές του iMessage με τις άλλες εφαρμογές μηνυμάτων; Κατ’ αρχήν το iMessage έρχεται προεγκατεστημένο με το πακέτο των εφαρμογών της Apple που είναι μαζί με το iOS σε κάθε iPhone, iPad ή iPod Touch. Και μάλιστα είναι ενσωματωμένο στον πυρήνα του λειτουργικού και λειτουργεί σαν υπηρεσία για αποστολή μηνυμάτων και μέσα από άλλες εφαρμογές κι όχι μόνο σαν ξεχωριστή εφαρμογή. Βεβαίως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι άλλες εφαρμογές για αποστολή μηνυμάτων, αλλά το iMessage παρέχει καλύτερη ενσωμάτωση και ολοκλήρωση σε πολλές περιπτώσεις, μιας και είναι χτισμένο μέσα στο iOS από την ίδια την Apple.

Και όπως είπαμε, το iMessage έρχεται προεγκατεστημένο με το iOS - από την έκδοση 5 και άνω - άρα δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι για να το βρείτε και να το εγκαταστήσετε, σε περίπτωση που είχατε απορία. Πρόκειται για τη γνωστή εφαρμογή Μηνύματα (Messages).

Ουσιαστικά είναι ενσωματωμένο στην εφαρμογή αυτή και απλά πατάτε το πράσινο εικονίδιο με το «μπαλονάκι κειμένου» και έχετε εκκινήσει την υπηρεσία με όλες τις δυνατότητές της.

Πρέπει να το ενεργοποιήσουμε; Το iMessage είναι εξ’ ορισμού ενεργοποιημένο, αλλά μπορούμε να το απενεργοποιήσουμε. Κάντε τα παρακάτω:

  • Πατήστε τις Ρυθμίσεις,
  • Πατήστε Μηνύματα,
  • Μετακινήστε το διακόπτη του iMessage από ενεργό σε ανενεργό (πράσινο/άσπρο).

Και μάλιστα το iMessage δεν είναι μόνο για το iPhone και τις άλλες iOS συσκευές. Είναι επίσης ενσωματωμένο και στο macOS στην αντίστοιχη εφαρμογή Μηνύματα παρέχοντας τις ίδιες υπηρεσίες και λειτουργικότητα με την αντίστοιχη του iOS, αλλά και παρέχοντας μεγαλύτερη ολοκλήρωση μεταξύ όλων των συσκευών της Apple και δίνοντας τη δυνατότητα να ανταλλάσσουμε μηνύματα με άλλους και από το Mac μας.

Τι γίνεται τώρα με αυτούς που δεν έχουν iOS συσκευή ή Mac; Μπορώ ή δεν μπορώ να ανταλλάσσω μηνύματα μαζί τους; Και βέβαια μπορούμε να ανταλλάσσουμε μηνύματα με τους πάντες ακόμη κι αν δεν έχουν το iMessage. Απλά αυτοί οι χρήστες δεν θα έχουν τις επιπλέον λειτουργίες του iMessage και μηνύματα που ενσωματώνουν τέτοιες δυνατότητες, όπως τα animations, δεν θα λειτουργούν σε αυτούς και δεν θα λαμβάνουν τέτοια μηνύματα αν τους τα στείλουμε.

message app 02

Υπάρχουν κάποιες διαφορές που μας βοηθούν να ξεχωρίζουμε τι γίνεται ακριβώς.

Στην εφαρμογή Μηνύματα, ένα μήνυμα που απευθύνεται σε χρήστη με δυνατότητα να δει το iMessage (άρα ανήκει στο οικοσύστημα της Apple), θα είναι μπλε χρώμα και στο «μπαλονάκι» του μηνύματος και στο πλήκτρο «Αποστολή» και στο εισαγωγικό πεδίο κειμένου θα δείτε να γράφει iMessage πριν αρχίσετε να γράφετε. Και ανάλογα με τις ρυθμίσεις που έχετε κάνει για να βλέπετε αν έφτασε ένα κείμενο (Read Receipt settings), θα βλέπετε και τη λεζάντα Επιδόθηκε (Delivered) από κάτω.

Από την άλλη, ένα μήνυμα που αποστέλλεται σε χρήστη που δεν μπορεί να δει το iMessage και άρα βλέπει μόνο τα κλασικά μηνύματα, θα είναι πράσινο στο μπαλονάκι, πράσινο στο πλήκτρο Αποστολή και στο πεδίο μηνύματος θα γράφει απλά «Text Message» πριν αρχίσουμε να γράφουμε.

Δείτε ακόμη: Μπλε και πράσινα μηνύματα στο iPhone: ποια είναι η διαφορά και γιατί να σε ενδιαφέρει. 

Όσον αφορά το κόστος του iMessage, αυτό βέβαια είναι μηδενικό, αν μιλάμε για χρήστες που έχουν δυνατότητα να δουν τα iMessages - και άρα έχουν συσκευές Apple. Τα απλά μηνύματα βέβαια έχουν κόστος ανάλογα με το πακέτο που έχετε από τον πάροχό σας.

Στην ερώτηση αν το iMessage λειτουργεί σε άλλες πλατφόρμες όπως το Android ή τα Windows (αν μιλάμε για PC), η απάντηση - εξυπακούεται από όσα είπαμε - είναι ΟΧΙ. Το iMessage είναι ενσωματωμένο μόνο στα λειτουργικά της Apple και λειτουργεί μόνο με τις συσκευές της όπως είπαμε και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να το παρακάμψουμε αυτό.

Παρόλα αυτά, είχαν ακουστεί φήμες πρόσφατα ότι η Apple επρόκειτο να φέρει το iMessage και στο Android - όπως έκανε με την Apple Music - και περιμέναμε μια τέτοια ανακοίνωση με την παρουσίαση του iOS 10, που όμως τελικά δεν υπήρξε. Ίσως όμως αργότερα να επιβεβαιωθούν αυτές οι φήμες και να δούμε το iMessage και σε άλλες πλατφόρμες, κάτι που θα προσέθετε μεγάλη ευκολία και λειτουργικότητα σε όλους μας.

Βασικές δυνατότητες του iMessage

message app 03

Κατ’ αρχήν τι είδους πολυμεσικό περιεχόμενο μπορώ να στείλω με το iMessage; Κάθε είδους που μπορώ να στείλω και με τις κλασικές υπηρεσίες SMS-MMS: φωτογραφίες, βίντεο, ήχο.

Στο iOS 10 και μετά όμως, θα υπάρξουν και επιπλέον χαρακτηριστικά που θα κάνουν την αποστολή πολυμέσων με το iMessage ακόμη πιο χρηστική. Για παράδειγμα, αν στέλνουμε ένα βίντεο ή ένα σύνδεσμο στο YouTube μέσω iMessage, ο παραλήπτης θα μπορεί να το δει κατευθείαν μέσα στο iMessage χωρίς να χρειάζεται να φορτωθεί άλλη εφαρμογή. Οι σύνδεσμοι θα ανοίγουν μέσα στο iMessage και δε θα χρειάζεται να φορτώσει το Safari. Ένα τραγούδι που στάλθηκε από το Apple Music, θα μπορεί να το κάνει streaming ο αποδέκτης μέσα από το iMessage.

Δείτε ακόμη: Συνομιλία σε ομάδα στο iMessages 

Το σπουδαίο βέβαια είναι ότι το iMessage συγχρονίζεται διαμέσου όλων των Apple συσκευών που έχετε στο λογαριασμό σας κι έτσι μπορείτε να δείτε τα μηνύματά σας και να συνεχίσετε μια συζήτηση από τη μία στην άλλη.

Για να γίνει αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον αριθμό του τηλεφώνου σας στο iPhone μαζί με το email σας (οι άλλες συσκευές δεν έχουν τηλέφωνο, αλλά έχουν email).

  • Πατήστε Ρυθμίσεις,
  • Πατήστε Μηνύματα,
  • Πατήστε Αποστολή/Λήψη,

Βεβαιωθείτε ότι όλες οι συσκευές σας έχουν την ίδια διεύθυνση email (καλύτερα να χρησιμοποιήσετε το email της Apple ID σας).

Τώρα όσον αφορά την ασφάλεια που προσφέρει το iMessage. Το iMessage μας παρέχει πλήρη κρυπτογράφηση αμφίδρομα (από και προς). Αυτό σημαίνει ότι το κάθε βήμα που περνάει ένα iMessage, η συσκευή σας, οι σέρβερ της Apple, η συσκευή του παραλήπτη, είναι κρυπτογραφημένα και ασφαλή. Η κρυπτογράφηση είναι τόσο ισχυρή, που ούτε η ίδια η Apple δεν μπορεί να την σπάσει.

Δείτε ακόμη: Αναφορά παράδοσης iPhone - Γιατί δεν μου έρχεται αναφορά παράδοσης όταν στέλνω SMS; 

Και αν θέλετε να είστε βέβαιοι ότι ένα μήνυμά σας παραλήφθηκε και διαβάστηκε, τότε ενεργοποιήστε τα αποδεικτικά ανάγνωσης.

  • Πατήστε Ρυθμίσεις,
  • Πατήστε το Μηνύματα,
  • Ενεργοποιείστε το διακόπτη Αποδεικτικά ανάγνωσης από άσπρο σε πράσινο.

Άλλες δυνατότητες του iMessage

message app 04

Το iMessage υποστηρίζει επίσης Emoji και μάλιστα εξ’ ορισμού χωρίς να χρειάζεται να γίνει κάποια ρύθμιση. Στο iOS 10 μάλιστα, θα υπάρξουν και κάποια νέα χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με τα Emoji, όπως μεγαλύτερο μέγεθος (τριπλάσιο) για παράδειγμα. Το iMessage μάλιστα μπορεί να προτείνει λέξεις που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με Emoji ώστε ένα κείμενο να γίνει πιο χαρούμενο.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που μπορούμε να έχουμε στο iMessage είναι τα μηνύματα με «ημερομηνία λήξεως» όπως γίνεται στο Snapchat.

  • Πατήστε Ρυθμίσεις,
  • Πατήστε Μηνύματα,
  • Πατήστε Λήξη στο πεδίο Ηχητικά μηνύματα ή Μηνύματα βίντεο.

Από εδώ και στο εξής, αυτά τα μηνύματα θα λήγουν και θα σβήνονται αυτόματα μετά από δύο λεπτά.

Στο iOS 10 θα προστεθούν και άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Θα υπάρχουν εργαλεία chat-app όπως τα stickers που μπορούμε να προσθέσουμε σε ένα μήνυμα και τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε πάνω σε μια φωτογραφία πριν τη στείλουμε. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα να γράφουμε με το χέρι (handwriting) και να προσθέτουμε animations όπως τα μπαλονάκια κειμένου σαν τα κόμικς. Θα μπορούμε να φτιάξουμε το μπαλονάκι όπως το θέλουμε και ακόμη και να χρησιμοποιήσουμε «αόρατο μελάνι» που θα εμφανίζεται όταν ο αποδέκτης πατάει επάνω στο μήνυμα.

Δείτε ακόμη: Ηχητικά μηνύματα και videos στο iMessage με ημερομηνία λήξης 

Εφαρμογές iMessage (iMessage Apps)

message app 05

Ξέρατε ότι υπάρχουν εφαρμογές ειδικά για το iMessage, όπως υπάρχουν εφαρμογές για το iPhone; Οι εφαρμογές αυτές ενσωματώνονται στο iMessage και δίνουν επιπλέον δυνατότητες σε αυτό. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι απόλυτα διαθέσιμες ακόμη καθώς χρειάζεται το iOS 10 για να ενεργοποιηθεί αυτή η δυνατότητα. Μέσω εφαρμογών όπως η Square Cash app θα μπορεί κάποιος να στέλνει χρήματα σε κάποιον άλλο μέσω iMessage. Ή θα μπορεί να δημιουργεί ένα γκρουπ φίλων που θέλουν να κάνουν παραγγελίες και μετά να αποστέλλει μια και μοναδική παραγγελία για όλο το γκρουπ.

Αν λοιπόν τρέχετε ήδη τη beta του iOS 10, υπάρχει ένα ολόκληρο App Store ειδικά για το iMessage χτισμένο μέσα στο iMessage. Απλά σύρετε το συρτάρι στο κάτω μέρος και θα δείτε τι εφαρμογές υπάρχουν για εγκατάσταση. Οι υπόλοιποι περιμένουμε την επίσημη διάθεση του iOS 10.

Δείτε ακόμη: iOS 10 - Όλες οι αλλαγές που θα δούμε στην εφαρμογή Μηνύματα 

από Elichord