iOS 10 vs iOS 9 - CRASH TEST που κόβει την ανάσα!

iOS 10 vs iOS 9 - CRASH TEST που κόβει την ανάσα!
ired.gr
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ iOS 10 και iOS 9 και ποιο είναι το καλύτερο για τις ανάγκες σας;

Το iOS 10 βρίσκεται καθ’ οδόν. Έχει ήδη ανακοινωθεί στο WWDC 2106 και η επίσημη έκδοσή του θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, αντικαθιστώντας το τρέχον λογισμικό iOS 9. Ποια όμως είναι η καλύτερη επιλογή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας; Θα πρέπει να ενημερώσετε τη συσκευή σας στο iOS 10 ή ακόμη και νωρίτερα ως beta tester; Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ iOS 10 και iOS 9, ποιες αλλαγές έχουν γίνει στον σχεδιασμό, ποια νέα χαρακτηριστικά έχουν προστεθεί και ποιες συσκευές είναι σε θέση να τρέξουν το iOS 10;

Στο κείμενο που ακολουθεί συγκρίνουμε το τρέχον και το μελλοντικό λειτουργικό σύστημα της Apple για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε εάν θα πρέπει να κάνετε την αναβάθμιση.

iOS 10 vs iOS 9: Σχεδιασμός

Με την πρώτη ματιά θα είναι δύσκολο να εντοπίσετε τις διαφορές αλλά αυτό εξαρτάται κυρίως από το πιο σημείο του OS κοιτάτε. Η Apple έχει επανασχεδιάσει την οθόνη κλειδώματος, το κέντρο γνωστοποιήσεων, την αναζήτηση. Αν εξαιρέσεις αυτά τα σημεία, όλα τα υπόλοιπα φαίνονται το ίδιο. Σε οριζόντιο προσανατολισμό, η οθόνη κλειδώματος εμφανίζει την ώρα και την ημερομηνία στα αριστερά και όχι στο κέντρο. Όταν η συσκευή φορτίζει, στη θέση της ημερομηνίας για ένα λεπτό εμφανίζεται ένα εικονίδιο της μπαταρίας ενώ το κλασικό εικονίδιο παραμένει πάνω δεξιά στην οθόνη.

ios defferents 01

Θα πρέπει επίσης να προσέξετε ότι το συνηθισμένο Slide to unlock (σύρατε για ξεκλείδωμα) έχει αντικατασταθεί από το Press Home. Μάλιστα και ο τρόπος που «ξυπνάει» η συσκευή έχει αλλάξει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ «iOS 10 – Αποχαιρετήστε τη λειτουργία ‘Σύρατε για ξεκλείδωμα’» 

Το μικρό εικονίδιο της κάμερας, που στο iOS 9 βρισκόταν κάτω δεξιά, μετακινήθηκε και τώρα είναι ακόμη πιο μικροσκοπικό, στο κάτω μέρος αλλά στη μέση. Για να την ενεργοποιήσετε δεν χρειάζεται να σύρετε προς τα πάνω αλλά προς τα αριστερά.

Σε κατακόρυφο προσανατολισμό, η οθόνη κλειδώματος του iOS 10 είναι πιο οικεία στον χρήστη του iOS 9. Το κείμενο είναι κεντραρισμένο αλλά οι διαφορές στο λειτουργικό παραμένουν.

ios defferents 02

Περισσότερες οπτικές διαφορές εντοπίζονται όταν σύρετε προς τα δεξιά την οθόνη κλειδώματος ή την οθόνη αφετηρίας. Θα εμφανιστούν όλα τα widgets με διαφορετικό τρόπο παρουσίασης ενώ με πέρασμα του δακτύλου προς τα κάτω παρουσιάζονται οι «χαμένες» ειδοποιήσεις. Χάρη στο 3D Touch, οι ειδοποιήσεις έχουν γίνει πιο εύκολες στη χρήση αφού μπορείτε να ρίξετε μια γρήγορη ματιά στο περιεχόμενο χωρίς να ανοίξετε καμία εφαρμογή.

Να θυμίσουμε ότι το iOS 10 είναι ακόμη σε developer preview beta version, γεγονός που σημαίνει ότι η τελική εκδοχή μπορεί να εξελιχθεί με τρόπους που δεν γνωρίζουμε ακόμη.

iOS 9 vs iOS 10: Χαρακτηριστικά

Η νέα έκδοση του iOS θα εγκαινιάσει αρκετά νέα χαρακτηριστικά, τα περισσότερα από τα οποία μπορείτε να αγνοήσετε, αν δεν σας αρέσουν. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι το Raise to Wake, η αναβάθμιση των Χαρτών, τα Μηνύματα, το app Home, η δυνατότητα να διαγράφουμε αποκρύπτουμε προ-εγκατεστημένες εφαρμογές, οι καλύτερες προβλέψεις στην πληκτρολόγηση, το άνοιγμα προς εφαρμογές τρίτων στη Siri και στα Μηνύματα.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε τα σχετικά κείμενά του blog:

«iOS 10 – Raise to Wake, απλά ανασηκώστε τη συσκευή σας για να ξυπνήσει»

«iOS 10 – Η εφαρμογή Χάρτες θα «θυμάται» που έχετε σταθμεύσει το αυτοκίνητό σας»

«iOS 10 – Μπορείτε να αποκρύψετε προ-εγκατεστημένες εφαρμογές αλλά όχι να τις διαγράψετε»

«iOS 10 – Όλες οι αλλαγές που θα δούμε στην εφαρμογή Μηνύματα»

iOS 10 vs iOS 9: Συμβατά iPads & iPhones

ios defferents 03

Το iOS 10 είναι το πιο απαιτητικό λειτουργικό σύστημα της Apple έως σήμερα. Κάποιοι από εσάς θα ανακαλύψετε ότι το iPhone, το iPad ή το iPod Touch σας δεν έχει αξιολογηθεί ως συμβατό με το iOS 10. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνετε στο iOS 9 ούτως ή άλλως ή να αναβαθμίσετε σε νεότερη συσκευή για να έχετε πρόσβαση και στο iOS 10.

Σε δυνητικά χειρότερη θέση όμως βρίσκονται οι χρήστες με παλαιότερες συσκευές που έχουν το δικαίωμα να κάνουν την αναβάθμιση του iOS 10. Ίσως, όταν κάνουν την ενημέρωση να αισθανθούν μια επιβράδυνση και να αναγκαστούν να επαναφέρουν τη συσκευή τους στο iOS 9. Στο παρελθόν, η Apple έχει υπάρξει υπερβολικά γενναιόδωρη στις λίστες συμβατότητας, επιτρέποντας την αναβάθμιση σε συσκευές που δεν ήταν πραγματικά ικανές να «αντέξουν» το νέο λογισμικό.

Αν, λοιπόν, έχετε ένα iPad 4, iPad mini 2 ή το iPhone 5 ή 5s, θα πρέπει να δείξετε λίγη προσοχή. Περιμένετε μέχρι την επίσημη κυκλοφορία του λογισμικού και επιβεβαιώστε από μια αξιόπιστη πηγή – έναν φίλο, ένα συνάδελφο ή τη σελίδα μας - ότι η ενημέρωση σε μια παρόμοια συσκευή με τη δική σας πέτυχε, χωρίς να προκαλέσει απώλεια στην απόδοση.

Διαβάστε εδώ: «iOS 10 – Αυτές είναι οι συσκευές iPhone και iPad που θα το υποστηρίζουν»

Η ετυμηγορία

Το iOS 9 είναι καλό αλλά το iOS 10 είναι καλύτερο. Και αν η συσκευή σας μπορεί να το τρέξει, θα πρέπει να κάνετε την ενημέρωση τον Σεπτέμβριο, όταν κυκλοφορήσει η επίσημη έκδοση για το κοινό. Είναι γεμάτο νέα αλλά μικρά χαρακτηριστικά, καινούριες εφαρμογές, ενδιαφέρουσες λειτουργίες και διασκεδαστικές προσθήκες. Η εικόνα θα είναι ολοκληρωμένη σε λίγους μήνες αφού πρόκειται μόνο για μια developer version ακόμη. Όμως η πρώτη αίσθηση είναι ενθαρρυντική και ελπιδοφόρα.

Από mirelen