Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα μπορούσε να σημαίνει ένα smartphone από τη Google εν έτει 2016;

Τι θα μπορούσε να σημαίνει ένα smartphone από τη Google εν έτει 2016;
ired.gr

4 σημαντικά πράγματα που θα σήμαινε ένα τηλέφωνο της Google.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι οι φήμες αληθεύουν και η Google όντως θα παρουσιάσει ένα δικό της κινητό στα τέλη του 2016 - που δεν αργούν να έλθουν. Η κύρια ερώτηση λοιπόν, εφόσον όλα τα άλλα μπουν στη θέση τους, είναι ποια κατεύθυνση θα έπαιρνε η Google με μια τέτοια συσκευή στα χέρια της: μια «σούπερ, ντούπερ, γουάου» συσκευή που θα ερχόταν στα χέρια σαν ίσος προς ίσο με το iPhone της Apple, κάτι σαν τη σειρά Nexus (προς το καλύτερο), ή μια εντελώς πρωτότυπη σχεδίαση και προσέγγιση, ας πούμε μια συσκευή με το Tango, ή μια αρθρωτή-σπονδυλωτή κατασκευή τύπου Project Ara;

Όποιο δρόμο κι αν αποφασίσει να ακολουθήσει η Google (αν τελικά το κάνει), η εστίαση θα έπεφτε στο λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει ως ψηφιακό βοηθό, το Google Fi project (υψηλής ταχύτητας σύνδεση μέσω οπτικών ινών από τη Google) και το Google Daydream project (εικονική πραγματικότητα).

Νομίζω λοιπόν ότι υπάρχουν τέσσερις εντελώς διαφορετικές οδοί που μπορεί να ακολουθήσει. Και να θυμάστε, υποθέσεις κάνουμε εδώ.

1. Η Google εργάζεται πάνω στο δικό της iPhone killer

Κάποιες «πηγές» λένε ότι η Google εργάζεται πάνω στο δικό της υπέρ-τηλέφωνο που θα έχει στοιχεία από μια υπέρ-πολυτελή συσκευή, με την τελευταία τεχνολογία στα «σωθικά» της και ένα «καλογυαλισμένο» εξωτερικό που θα συμπληρώνει το «κουστούμι». Με άλλα λόγια, καλώς ήλθες Google-iPhone.

Όμως ένα υπέρ-πολυτελές τηλέφωνο θα μπορούσε να χαλάσει τις καλές σχέσεις και τη συνεργασία της «Μεγάλης G», με άλλους ισχυρούς παίκτες του χώρου της πολυτέλειας όπως η Samsung που με τις high-end Galaxy, Note και Edge σειρές της προωθεί το Android στα «ψηλά μπαλκόνια». Κι αν αληθεύουν οι φήμες ότι η Samsung σκέφτεται τελευταία το δικό της λειτουργικό, τίποτε άλλο δεν θα μπορούσε να τη σπρώξει περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.

2. Το δικό της Nexus

google phone 02

Η Google βοήθησε τους συνεργάτες της να δημιουργήσουν το hardware για το Nexus εδώ κι έξι χρόνια, οπότε ξέρει ένα δυο πράγματα για τη σχεδίαση μιας συσκευής που θα μπορούσε να υποστηρίξει το δικό της «αγνό» Android. Επίσης η Google σίγουρα έμαθε κι ένα δυο μυστικά κατά το σύντομο χρονικό διάστημα που διατέλεσε ως μητρική εταιρία της Motorola, όπου επέβλεψε την παρουσίαση στην αγορά πάνω από μιας ντουζίνας μοντέλων.

Τι θα γινόταν λοιπόν αν η Google σχεδίαζε το ολόδικό της Nexus;

Κανείς δε θα κατηγορούσε τη Google αν έπαιρνε τον εύκολο δρόμο της σχεδίασης κινητού παρόμοιου με ένα απλό χωρίς πολλά φρου-φρου κι αρώματα Nexus, που θα στοχεύει στον υψηλό δείκτη τιμής προς απόδοση όπως περίπου τα Nexus 6Ρ και 5Χ. Με λίγα λόγια, μια συσκευή που θα εστιάζεται περισσότερο στο software παρά στο φανταχτερό hardware.

Φαντάζομαι ένα λειτουργικό αλλά όχι ιδιαίτερο στην όψη σασί, μεσαία προς υψηλή κατηγορία χαρακτηριστικών και μια έκδοση του Android πιο καινούρια ακόμη κι από αυτές που «φοράει» το Nexus. Όπως και με τα Nexus του σήμερα, ένα Google-phone με τιμή χαμηλότερη αυτής του iPhone θα μπορούσε να τραβήξει τον κόσμο.

Δείτε ακόμη: iPhone 6s Plus vs Nexus 6P 

3. Το αρθρωτό Project Ara κινητό

google phone 03

Η Google θα μπορούσε πάλι να κινηθεί προς το άλλο άκρο και να δείξει στον κόσμο τι σημαίνει πραγματικά ένα αρθρωτού τύπου Project Ara κινητό. Ταλαιπωρημένη από «ερασιτέχνες» (όπως η Yezz, μια κατασκευάστρια κινητών από το Μαϊάμι που υποτίθεται πως θα κατασκεύαζε ένα δοκιμαστικό Project Ara κινητό στο Πουέρτο-Ρίκο), η Google πήρε πάλι στα χέρια της το Project Ara παρουσιάζοντας εξελίξεις στον τομέα τον περασμένο Μάιο στο Google Ι/Ο.

Η Google θα μπορούσε λοιπόν να ξεκινήσει με το δικό της Project Ara κινητό πριν προσκαλέσει κι άλλους κατασκευαστές, ιδιαίτερα τις Motorola και LG, που έχουν ήδη ανακοινώσει τέτοια αρθρωτά κινητά, όπως τα LG G5 και Moto Z. Είναι μια πιο ενδιαφέρουσα κατεύθυνση από αυτή του Nexus κλώνου και με δυνατότητες που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που κατασκευάζονται τα κινητά τηλέφωνα. Μεγάλα ρίσκα, μεγάλες αποδόσεις (ή και χασούρες).

Δείτε ακόμη: Project Ara: Ένα συναρμολογούμενο smartphone από τη Google 

4. Το Tango phone

google phone 04

Όχι δε μιλάμε για τηλέφωνο χορού αλλά για ένα κινητό βασισμένο στο ομολογουμένως επαναστατικό Project Tango της Google με τις κάμερες-αισθητήρες βάθους-απόστασης και την πολύ εξελιγμένη εσωτερική χαρτογράφηση χώρου, θα μπορούσε να είναι μια συσκευή που θα αφήσει το στίγμα της Google εισάγοντας τεχνολογίες του μέλλοντος.

Η Google συνεργάστηκε με τη Lenovo για τη δημιουργία του πρώτου (και μοναδικού) «Τανγκόφωνου», του τεράστιου Phab Pro2, που με κάνει να σκέπτομαι ότι είναι μια μάλλον πιο απίθανη κατεύθυνση για να την πάρει η Google. Αλλά και πάλι, επειδή είναι το πρώτο κινητό της Google, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι και το πρώτο που θα δείξει προς μια εντελώς νέα κατεύθυνση και να είναι κάτι μοναδικό.

Αλλά όπως και να ‘χει ένα Google Tango phone θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει τεράστια οθόνη (τουλάχιστον 6 ίντσες) για να βολέψει όλες αυτές τις κάμερες και τους αισθητήρες και η τιμή θα ήταν παρόμοια με αυτήν του μοντέλου της Lenovo - στα 500$ τουλάχιστον.

Δείτε ακόμη: Το πρώτο smartphone που ενσωματώνει την Augmented Reality του Google Tango 

Αυτή η μικρή αμφιβολία

Ένα εντελώς Google κινητό είναι το θέμα των συζητήσεων εδώ και χρόνια, ακόμη κι όταν η Google αρνήθηκε κάτι τέτοιο σε συνέντευξη στη CNET το Μάιο. Είτε είναι αλήθεια, είτε όχι, υπάρχουν μειονεκτήματα σε κάτι τέτοιο όπως η αποξένωσή της με τους κατασκευαστές συσκευών, με τους οποίους τώρα συνεργάζεται στενά. Από τη μεριά της, η Google επιμένει ότι είναι αφιερωμένη στο πρόγραμμα Nexus και στους συνεργάτες της στον τομέα του hardware.

Αλλά υπάρχουν αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα στη δημιουργία ενός δικού της κινητού. Το να αποκτήσει τη δική της συσκευή στον τομέα του hardware της δίνει μεγαλύτερο έλεγχο στο οικοσύστημα των κινητών, όπου μεγάλος μέρος του κόσμου βασίζεται για πολλές και διαφορετικές χρήσεις. Καθώς η Google επεκτείνεται όλο και περισσότερο μέσα στις ζωές μας, ένα μελλοντικό τηλέφωνο θα ήταν ένα ακόμη μεγάλο κομμάτι στο παζλ της εξάπλωσης της αυτοκρατορίας της.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status