Αναδρομή στο παρελθόν: οι κριτικές για το πρώτο iPhone

Αναδρομή στο παρελθόν: οι κριτικές για το πρώτο iPhone
ired.gr

Τι είχαν πει τα διάφορα περιοδικά και ιστότοποι τεχνολογίας όταν παρουσιάστηκε το πρώτο iPhone από την Apple;

Το να ονομάσουμε το iPhone μια επαναστατική συσκευή είναι λίγο. Αν καλοσκεφτούμε τις μυριάδες τρόπους που μας έδωσε το θρυλικό smartphone της Apple για να επικοινωνούμε με τον κόσμο γύρω μας, αλλά και πόσο άλλαξε τις ζωές μας και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τις κινητές συσκευές, τότε το iPhone είναι μια τόσο μοναδική εφεύρεση, που η επίδρασή της στον κόσμο της τεχνολογίας μπορεί και να μην επαναληφθεί ποτέ. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη ότι το περιοδικό ΤΙΜΕ στις αρχές του χρόνου, του απένειμε τον τίτλο του gadget με τη μεγαλύτερη επιρροή στη σύγχρονη ιστορία.

Ένας από τους λόγους που το iPhone είναι μια τέτοια καινοτομία, πάνω από κάθε άλλη, είναι ότι άλλαξε την πορεία της βιομηχανίας των κινητών (και όχι μόνο) ολοκληρωτικά. Όταν ο Steve Jobs πρωτοπαρουσίασε τη συσκευή, καυχήθηκε ότι βρισκόταν πέντε χρόνια μπροστά από οποιαδήποτε άλλη στην αγορά. Και, όπως αποδείχθηκε, πήρε τόσο περίπου στις συσκευές Android (που δεν υπήρχαν καν ακόμη) να φτάσουν σε ένα επίπεδο σχετικής “ισοτιμίας” με το iPhone.

Τα σημερινά smartphones - iOS ή Android - είναι στην ουσία μικροσκοπικά κέντρα ελέγχου που αγγίζουν πάμπολλες πτυχές της καθημερινής μας ζωής. Στη ροή της καθημερινής ρουτίνας του, ένας χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το smartphone του, πέρα από τα τηλέφωνα, για να στείλει μηνύματα, να τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο, να ακούσει μουσική, να σερφάρει στο Internet, να βρει το δρόμο του για να πάει κάπου, να παραγγείλει φαγητό, να κλείσει εισιτήρια, να δει τον καιρό και ο κατάλογος συνεχίζεται και είναι ατέλειωτος.

Και αντί να μιλάμε ατελείωτα για την επίδραση του iPhone στις ζωές μας, θεωρήσαμε καλύτερο να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και σ’ αυτή την ένατη επέτειο του iPhone, να σας παρουσιάσουμε το τι είπαν οι κριτικές για τη θρυλική συσκευή της Apple, όταν λανσαρίστηκε στις αγορές, στις 29 Ιουνίου του 2007.

Ars Technica

Μας αρέσει πολύ η ιδέα πίσω από το iPhone. Είναι εκπληκτικά άνετο στη χρήση και σχεδόν αυτο-αποκαλυπτόμενο. Το interface είναι πολύ καλύτερο από οποιουδήποτε άλλου τηλεφώνου - smartphone ή μη - που υπάρχει στην αγορά, και είναι μια απόλαυση να το χρησιμοποιείς. Σε έναν τέλειο κόσμο, το iPhone είναι ένα τέλειο «δεκάρι». Αλλά ούτε ο κόσμος ούτε το iPhone είναι τέλεια.

Και το πρώτο ξεκάθαρο παράδειγμα του ατελούς κόσμου μας είναι το κλείδωμα με την AT&T. Το να έχεις μόνο έναν πάροχο ως επιλογή, είναι αθλιότητα, ιδιαίτερα όταν αυτός ο πάροχος δεν είναι ο καλύτερος ούτε κατά φαντασία. Και ας είμαστε ειλικρινείς και όσον αφορά την τιμή: 600$ είναι πολλά για 8 GB και μεγάλο ρίσκο για κάποιον που σκέφτεται να αλλάξει δίκτυο. Σε αυτή την τιμή, έπρεπε να έχουμε περισσότερες επιλογές σε παρόχους.

....

Το iPhone σκότωσε επίσης τη συνολική ιδέα του «κινητού Web» κατά την άποψή μας, γιατί αν τα κινητά μπορούν πια να σερφάρουν σαν υπολογιστές, δεν έχουμε ανάγκη να στήνουμε «ανεμικές» ιστοσελίδες ειδικά για κινητές συσκευές. Αυτό που θέλει ο περισσότερος κόσμος είναι το Internet στο κινητό του και το iPhone το κάνει αυτό εκπληκτικά καλά.

first iphone 02

CNET

Σε μια σπάνια στιγμή όσον αφορά τις ειδήσεις μας για την Apple, οι περισσότερες συζητήσεις για το iPhone δεν είχαν να κάνουν με το γνωστό «θρησκευτικό» πόλεμο μεταξύ Apple και Microsoft. Είχαν να κάνουν με το τι πραγματικά θέλει ο κόσμος από ένα κινητό. Γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι μεγαλύτερο από την Apple. Ακόμη κι αν αποτύχει - κι ίσως περισσότερο αν αποτύχει - το iPhone θα αλλάξει τον τρόπο που τα κινητά σχεδιάζονται, είτε πλησιάζοντας περισσότερο στο όραμα της Apple, είτε απομακρυνόμενα από αυτό.

...

Το iPhone στ’ αλήθεια θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον των υπολογιστών. Είναι πολύ πιθανό ότι η 29η Ιουνίου του 2007, θα μνημονεύεται ως η ημέρα που ο μέσος καταναλωτής κατάλαβε επιτέλους τι σημαίνει κινητός υπολογιστής.

Δείτε ακόμη: Ένα μαγικό ταξίδι σε 10 ιστορικές στιγμές της εταιρείας Apple 

AnandTech

Το iPhone δεν είναι τέλειο, αυτό μπορούμε να το πούμε από τώρα (για περισσότερους λόγους από του ότι υποστηρίζει μόνο την EDGE*), όμως τελικά είναι ένα τεράστιο άλμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Την ίδια ώρα, είναι ένα καταπληκτικό προϊόν και, αν και όχι για τον καθένα, η επίδρασή του στη βιομηχανία θα είναι τεράστια.

Σημείωση: EDGE: μια τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε πριν από την έλευση του 3G στα κινητά και μόνο από την AT&Τ ως πάροχο, για ταχεία πρόσβαση στο Web μέσω τηλεφωνικών δικτύων. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό «κλείδωνε» το iPhone με την ΑΤ&Τ.

....

«Είναι η οθόνη τόσο καλή όσο φαίνεται στα διαφημιστικά;»

Η απάντηση είναι χωρίς δισταγμό «ναι!». Μάλιστα καθώς έπαιρνα φωτογραφίες γι’ αυτό το άρθρο, χρειάστηκε να επεξεργαστώ ξανά κάποιες γιατί η κάμερα έπιανε λεπτομέρειες στο LCD display που δεν ήταν ορατές με γυμνό μάτι. Το να συλλάβουμε σε φωτογραφία την ομορφιά της οθόνης του, είναι πολύ δύσκολο, αλλά στ’ αλήθεια είναι τόσο καλή όσο φαίνεται στα διαφημιστικά της Apple.

....

Υπάρχουν αρκετά παράπονα που μπορεί να πεις για το iPhone, είναι αργό, ακριβό, δεν μπορεί να κάνει το τάδε ή το δείνα, αλλά τελικά τα πλεονεκτήματα του είναι κατά πολύ μεγαλύτερα. Το iPhone τελειοποίησε το σύστημα γραπτών μηνυμάτων, έκανε το κινητό internet πραγματικότητα, συνένωσε το smartphone με το iPod, παρουσίασε ένα interface που επιτέλους έχει νόημα. Δεν υπάρχουν πολύπλοκα και δαιδαλώδη μενού, άσχημα γραφικά με ακόμη πιο άθλια διάδραση με το χρήστη. Το iPhone είναι ένας υπολογιστής, αλλά στην παλάμη του χεριού μας.

first iphone 03

New York Times

Όπως αποδεικνύεται αρκετή από τη «φασαρία» και κάποιες από τις κριτικές επιβεβαιώθηκαν. Το iPhone είναι επαναστατικό. Έχει ελαττώματα. Έχει ουσία. Έχει στιλ. Κάνει αυτά που κανένα τηλέφωνο δεν έχει ξανακάνει. Κι από την άλλη του λείπουν χαρακτηριστικά που υπάρχουν και στα πιο απλά τηλέφωνα.

....

Η συσκευή είναι τόσο λεπτή και κομψή που κάνει τα Treos και τα BlackBerrys να δείχνουν χοντρά και άκομψα. Το γυαλί λερώνει, αλλά με ένα μανίκι το καθαρίζεις και δεν χαράζει εύκολα. Κυκλοφορούσα με ένα iPhone στην τσέπη μου, γυμνό και απροστάτευτο (το iPhone όχι εγώ) για δυο βδομάδες. Δεν απέκτησε ούτε ένα σημάδι.

Αλλά το σπουδαιότερο είναι το λογισμικό. είναι γρήγορο, πανέμορφο, χωρίς μενού σχεδόν και παιδικά απλό στο χειρισμό του. Δεν μπορείς να χαθείς, γιατί το μοναδικό φυσικό πλήκτρο Home, στη μέση κάτω, σε πάει κατευθείαν στην αρχική σελίδα που έχει τα εικονίδια με τις 16 λειτουργίες του iPhone.

Δείτε ακόμη: Η μαγική ιστορία της Apple - Πως ξεκίνησαν όλα 

Macworld

Η απόρριψη του φυσικού πληκτρολογίου είναι πιθανόν και η μεγαλύτερη αντιπαράθεση που θα δημιουργήσει το iPhone, τουλάχιστον αρχικά. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνηθίσει κανείς το εικονικό πληκτρολόγιο του iPhone, ειδικά γι’ ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν το φυσικό πληκτρολόγιο των Blackberry, Treo κλπ.

Δε μπορώ να πω πως η εμπειρία πληκτρολόγησης που είχα με το προηγούμενο κινητό μου, ένα Palm Treo, ήταν και η καλύτερη. Τα βόλευα, αλλά ποτέ δεν πέτυχα μια αποδεκτή ταχύτητα πληκτρολόγησης. Σαν αποτέλεσμα, μου είναι δύσκολο να φανταστώ έναν χρήστη Blackberry που έχει εξασκήσει για καιρό τους αντίχειρές του ώστε να φτάσει σε επίπεδα μεγάλων ταχυτήτων. Αλλά πιστεύω ότι οι περισσότεροι χρήστες - ακόμη και οι «αντιχειράκηδες» που έχουν ανοιχτό μυαλό - θα βρουν το πληκτρολόγιο του iPhone εξαιρετικό.

TIME

Οι λειτουργίες email και πλοήγησης στο Web είναι απίστευτες. Το ίδιο και η καταπληκτική απόδοση στη μουσική και στην αναπαραγωγή βίντεο. Όλοι όσοι είδαν από κοντά το iPhone τόνισαν την καταπληκτική ποιότητα και καθαρότητα του ήχου. Για το iPhone, η Apple έχει φέρει στην αγορά μια επαναστατικά έξυπνη κι ευαίσθητη οθόνη αφής και δημιούργησε ένα νέο interface για να τη συμπληρώσει, όλα σε ένα, και τόσο καλά ενοποιημένα που η τρίχρονη κόρη μου - και ζητώ συγγνώμη για το παράδειγμα, αλλά είναι γεγονός που ξενίζει - δεν είχε πρόβλημα να το ξεκλειδώσει και να πάρει τηλέφωνο (παρόλο που νόμιζε ότι έπαιζε με ένα μουσικό όργανο).

SF Gate

Κοιτώντας πίσω, το iPhone θα μπορούσε να είναι το σημείο καμπής που θα ενθαρρύνει τις μάζες να αρχίσουν να βλέπουν το κινητό τους σαν κάτι περισσότερο από ένα απλό τηλέφωνο και θα οδηγήσει σε προφανείς αλλαγές σε όλο τον τρόπο ζωής μας. Θα μπορούσε - αν επιτύχει το iPhone - να οδηγήσει σε ένα νέο τρόπο ζωής.

Δείτε ακόμη: Η παράξενη ιστορία των Webdings 

USA Today

Το πιο αξιοσημείωτο με το iPhone είναι αυτό που λείπει: ένα φυσικό πληκτρολόγιο. Αντί αυτού, είτε ένα εικονικό αριθμητικό πληκτρολόγιο για τηλέφωνα εμφανίζεται, είτε ένα πλήρες πληκτρολόγιο για να γράψεις, ανάλογα με το τι κάνεις, τηλεφωνείς, σερφάρεις στο Web, στέλνεις email ή μηνύματα.

από Elichord