H Apple μας προετοιμάζει για συγχώνευση λειτουργικών iOS / macOS;

H Apple μας προετοιμάζει για συγχώνευση λειτουργικών iOS / macOS;
ired.gr

Οι ενδιαφέρουσες διαδρομές των δύο λειτουργικών συστημάτων, ίσως συναντηθούν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Το να υπάρχουν τεράστια smartphones και μικροσκοπικά laptops ενώ το iOS και το OS X (macOS) παραμένουν δύο διαφορετικές πλατφόρμες, έχει όλο και λιγότερο νόημα. Ακόμη κι αν τα smartphones έχουν οθόνη αφής ενώ οι υπολογιστές όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι τα λειτουργικά συστήματα θα πρέπει να είναι διαφορετικά.

Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι τα δύο συστήματα πρέπει σταδιακά να ενοποιηθούν, όμως, υπάρχουν κι άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο Tim Cook που πιστεύουν το αντίθετο.

Βέβαια, κάποια κοινά στοιχεία των δύο λειτουργικών έρχονται να ενισχύσουν μια τάση για ενοποίηση. Π.χ. στο παρελθόν, έχουμε δει χαρακτηριστικά του iOS, όπως το LaunchPad και το Κέντρο Γνωστοποιήσεων, να περνάνε και στο OS X. Επίσης, εφαρμογές όπως το Mail, το Ημερολόγιο και τα Μηνύματα έχουν ταυτόχρονη παρουσία και ενημέρωση και στα δύο λειτουργικά συστήματα.

ios macos 01

Κάποια ακόμη χαρακτηριστικά φέρνουν τα δύο συστήματα πιο κοντά από ποτέ.

Ένα πληκτρολόγιο στην οθόνη που θυμίζει trackpad

Στο iOS 9, η Apple προσέθεσε κάποιες νέες χειρονομίες στο πληκτρολόγιο: κρατώντας τα δυο δάκτυλα πατημένα οπουδήποτε, το πληκτρολόγιο μετατρέπεται σε ένα εικονικό trackpad που σας επιτρέπει να ελέγχετε τον κέρσορα.

Εφαρμογές σε πλήρη οθόνη

Τα iOS apps τρέχουν σε πλήρη οθόνη ενώ από προεπιλογή οι Mac εφαρμογές ανακατεύονται και στοιβάζονται σαν χαρτιά στην επιφάνεια εργασίας. Φυσικά και είναι δυνατό να ανοίξουν σε πλήρη οθόνη και αυτές οι εφαρμογές, αλλά ποτέ δεν δόθηκε έμφαση σε αυτό. Υπάρχουν όμως κάποιες κινήσεις που παρακινούν τους χρήστες να ανοίξουν τις εφαρμογές full screen. Χτυπώντας με τα τρία δάκτυλα πραγματοποιείται zoom out και εμφανίζονται όλες οι ανοικτές εφαρμογές ώστε ο χρήστης να επιλέξει ποια θέλει να ανοίξει σε πλήρη οθόνη.

Split Screen mode

Τόσο οι συσκευές iOS όσο και τα Mac διαθέτουν λειτουργία split-screen. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να βλέπουν δύο εφαρμογές, δίπλα δίπλα.

Ομοιότητες και στο macOS Sierra

Το πιο αξιοσημείωτο στο macOS Sierra είναι ότι τα περισσότερα από τα μεγάλα χαρακτηριστικά του είναι επίσης χαρακτηριστικά του iOS 10 ή συνδέονται με υπηρεσίες που χρησιμοποιεί το iOS. Επιπλέον, αυτή είναι η πρώτη έκδοση desktop OS με προχωρημένες δυνατότητες στις υπηρεσίες. Η Siri, το Universal Clipboard, τα iCloud Documents και η βελτιστοποιημένη αποθήκευση, είναι στοιχεία που θα προσελκύσουν τους χρήστες να χρησιμοποιούν με πιο ουσιαστικό τρόπο τις υπηρεσίες της Apple.

Διαβάστε επίσης: iOS 10 - Μόνο με την άδεια του χρήστη, η παραχώρηση των προσωπικών δεδομένων

Από mirelen