Εκτύπωση αυτής της σελίδας

iOS 10 - Η οθόνη κλειδώματος παίζει σημαντικό ρόλο στο νέο λειτουργικό

iOS 10 - Η οθόνη κλειδώματος παίζει σημαντικό ρόλο στο νέο λειτουργικό
ired.gr

Η Οθόνη Κλειδώματος στο λειτουργικό iOS 10 έχει δεχθεί τις περισσότερες αλλαγές. Δείτε τες αναλυτικά.

Η έκδοση iOS 10 του λειτουργικού συστήματος της Apple φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη αναβάθμιση που έχει δεχθεί ποτέ, το πιο προηγμένο mobile λογισμικό στον κόσμο. Η εφαρμογή Μηνύματα έχει σχεδιαστεί από την αρχή για να προσφέρει με εκφραστικό τρόπο επικοινωνία με την οικογένειά σας ή τους φίλους σας. Επιπλέον δυνατότητες από την νέα έκδοση, παρέχονται τόσο στις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές Χαρτών, Φωτογραφιών, Μουσικής, όσο και στην Οθόνη Κλειδώματος.

Την μεγαλύτερη αλλαγή στο λειτουργικό iOS 10 μπορείτε να την αντιληφθείτε μόλις κάνετε την εγκατάσταση της νέας έκδοσης. Η οθόνη κλειδώματος έχει δεχθεί την μεγαλύτερη αναθεώρηση κι επανεξέταση των λειτουργιών της κι αυτές τις αλλαγές θα σας επικοινωνήσουμε στις παρακάτω παραγράφους.

Πιο έντονη γραμματοσειρά

Μία από τις αλλαγές που συναντήσαμε περιεργαζόμενοι το λειτουργικό iOS 10 και είναι και η πρώτη που θα συναντήσετε κατά την εγκατάσταση της νέας ενημέρωσης, είναι οι έντονες γραμματοσειρές. Παρότι η Apple έχει μειώσει το πάχος της στις προηγούμενες εκδόσεις, σε αυτή την ενημέρωση θα δείτε πιο έντονη γραμματοσειρά στο ρολόι της οθόνης κλειδώματος, καθώς και στην ημερομηνία.

Σύρετε για ξεκλείδωμα, όχι πια

Η διάσημη λειτουργία “Σύρετε για να ξεκλειδώσετε”, την οποία ανακοίνωσε ο Steve Jobs το 2007, με την παρθενική εμφάνιση της συσκευής iPhone, δεν θα υφίσταται πια. Αντ’ αυτού το διάφανο εικονίδιο έχει αντικατασταθεί με τη φράση “Πατήστε το κουμπί Αφετηρίας”. Πατώντας το πλήκτρο Αφετηρίας, η συσκευή σας θα ξεκλειδώνει στο λειτουργικό iOS 10.

Εάν έχετε ενεργοποιημένη τη λειτουργία Touch ID, πατώντας το πλήκτρο Αφετηρίας με εισηγμένο δακτυλικό αποτύπωμα, θα ξεκλειδώνει απευθείας και η συσκευή. Αν δεν έχετε ορίσει δακτυλικό αποτύπωμα, πατώντας το πλήκτρο Αφετηρίας, θα εμφανίζεται η οθόνη εισαγωγής κωδικού πρόσβασης.

ios lockscreen 01

Στο πάνω μέρος και στη γραμμή κατάστασης της οθόνης κλειδώματος, θα παρατηρήσετε ένα εικονίδιο κλειδαριάς, το οποίο δηλώνει την τρέχουσα κατάσταση της συσκευής σας. Εάν το εικονίδιο κλειδώματος είναι ορατό, σημαίνει πως η συσκευή θα πρέπει να ξεκλειδωθεί πρώτα. Εάν δεν υπάρχει εμφανές το εικονίδιο της κλειδαριάς, δεν έχετε παρά να πατήσετε το πλήκτρο Αφετηρίας και να εισέλθετε στο μενού της Αρχικής οθόνης.

Το “Σύρετε για ξεκλείδωμα”, μπορεί να μην υπάρχει πλέον, αλλά οι λόγοι που θα αναλύσουμε στη συνέχεια δικαιολογούν την αφαίρεσή του.

Ανασηκώστε τη συσκευή σας για να την ξυπνήσετε

Αρκετά παράπονα έχουν γραφεί σε διάφορα φόρα για τον νέο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID, που φέρουν τα νεότερα iPhones 6s και iPhone 6s Plus. Το κυριότερο, είναι πως ανιχνεύει τον κάτοχο πολύ γρήγορα και με το παραμικρό άγγιγμα του πλήκτρου Αφετηρίας, προκαλεί το ξεκλείδωμα της συσκευής. Θα μου πείτε η ταχύτητα είναι πλεονέκτημα, αλλά με δεδομένο πως η οθόνη κλειδώματος περιέχει αδιάβαστες κοινοποιήσεις, το ξεκλείδωμα της συσκευής, θα προκαλέσει την εξαφάνισή τους.

Με το νέο λειτουργικό iOS 10 η Apple επιλύει τέτοιου είδους προβλήματα, με τη λειτουργία “Raise to wake”. Όπως δηλώνει ακριβώς ο τίτλος της, ανασηκώνοντας τη συσκευή iPhone, ενεργοποιείται η οθόνη της. Τυχόν κοινοποιήσεις ή ειδοποιήσεις σας θα εμφανιστούν, χωρίς την απαίτηση ξεκλειδώματος της συσκευής σας. Αυτό σημαίνει πως πλέον δεν είναι απαραίτητο να πατήσετε το πλήκτρο Αφετηρίας για να δείτε την ώρα ή τις ειδοποιήσεις σας.

Διαβάστε:  iOS 10 - “Raise to Wake”, Απλά ανασηκώστε τη συσκευή σας για να ξυπνήσει 

Συντόμευση ενεργοποίησης κάμερας

Στο νέο λειτουργικό σύστημα iOS 10 αντί να σύρετε προς τα επάνω το εικονίδιο της κάμερας στο δεξιό κάτω μέρος της οθόνης για να είστε σε θέση άμεσης λήψης, σύρετε απλά την οθόνη προς τα αριστερά. Για να την απενεργοποιήσετε, και να επανέλθετε στην Οθόνη Κλειδώματος, πατήστε το πλήκτρο Αφετηρίας. Τόσο απλά!

ios lockscreen 05

Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση για συνέχεια μιας εργασίας που ξεκίνησε σε άλλη συσκευή κι επιθυμείτε να τη συνεχίσετε στο iPhone. Η λειτουργία “Συνέχεια” παρέμεινε αμετάβλητη και στη νέα έκδοση, σύροντας από το αριστερό κάτω μέρος της οθόνης προς τα επάνω, το εικονίδιο της εν λόγω εφαρμογής.

Κέντρο Γνωστοποιήσεων

Εξακολουθείτε να έχετε πρόσβαση στο Κέντρο Γνωστοποιήσεων, απευθείας από την οθόνη κλειδώματος, σύροντας το δάχτυλό σας από το πάνω μέρος της οθόνης στη γραμμή κατάστασης, προς τα κάτω. Όπως θα δείτε έχει αφαιρεθεί η ενότητα “Σήμερα” κι εμφανίζονται μόνο οι κοινοποιήσεις από το Κέντρο Γνωστοποιήσεων. Τις μικρο-εφαρμογές (Widgets) μπορείτε να τις προσπελάσετε, σύροντας την Οθόνη κλειδώματος προς τα δεξιά.

Με την ενέργεια αυτή θα δείτε πραγματικά νέα αντικείμενα. Εάν θέλετε να έχετε ειδοποιήσεις από εφαρμογές οι οποίες δεν εμφανίζονται στις γνωστοποιήσεις, μπορείτε να έχετε πρόσβαση από εκεί. Θα πρέπει να επαληθεύσετε την κατοχή της συσκευής για να εμφανιστούν οι κρυφές ειδοποιήσεις, αυτόματα.

Μικρο-εφαρμογές Οθόνης Κλειδώματος

Στο επερχόμενο λειτουργικό iOS 10, οι μικρο-εφαρμογές παίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή πληροφοριών, μέσω των εικονιδίων των εφαρμογών (με τη χρήση 3D Touch συντομεύσεων) μέσω της οθόνης Αφετηρίας, του Κέντρου Γνωστοποιήσεων και της Οθόνης Κλειδώματος.

Όπως ακριβώς στην ενότητα “Σήμερα” του Κέντρου Γνωστοποιήσεων του τωρινού λειτουργικού ή παλαιότερων, είναι δυνατό να προσθέσετε μικρο-εφαρμογές στην Οθόνη Κλειδώματος, να αφαιρέσετε, να αναβαθμίσετε και σε ορισμένες περιπτώσεις να επεκτείνετε.

ios lockscreen 03

Η σελίδα μικρο-εφαρμογών στην Οθόνη Κλειδώματος διαθέτει επίσης ένα εύχρηστο πλαίσιο αναζήτησης Spotlight, το οποίο εμφανίζεται ακριβώς πάνω από την ώρα και την ημερομηνία. Είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία αφής 3D Touch στις προτάσεις που εμφανίζονται ή στα αποτελέσματα που προβάλλονται, ώστε να αλληλεπιδράσετε με τις αγαπημένες σας εφαρμογές από την Οθόνη Κλειδώματος.

Διαβάστε επίσης: iOS 10 - Όλες οι αλλαγές που θα δούμε στην εφαρμογή Μηνύματα 

Εικονικά Χειριστήρια Μουσικής

Τα χειριστήρια ελέγχου μουσικής, θα σας φανούν οικεία σε μεγάλο βαθμό, αν και υπάρχουν κάποιες ανεπαίσθητες αλλαγές που μόνο οι αετομάτηδες είναι σε θέση να παρατηρήσουν. Για αρχή αξίζει να αναφερθεί πως τα πλήκτρα είναι ελαφρώς μεγαλύτερα. Το κείμενο επίσης και τα ρυθμιστικά, διαθέτουν ευρύτερες περιοχές ελέγχου. Η μικρή κάθετη γραμμή που σχετίζεται με τον χρόνο έχει αντικατασταθεί από μία μικρή μπάλα, ενώ η μπάλα της έντασης της φωνής είναι ελαφρώς μεγαλύτερη.

ios lockscreen 04

Η παύση κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής έχει το ίδιο αποτέλεσμα για το εξώφυλλο του κομματιού όπως γίνεται και στην προεγκατεστημένη εφαρμογή μουσικής. Το εξώφυλλο μικραίνει ελαφρώς όταν γίνεται παύση μουσικής και αυξάνεται κι επανέρχεται στο κανονικό του μέγεθός, με τη συνέχειά της. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις των λειτουργικών iOS, το πάτημα του πλήκτρου Αφετηρίας θα εμφανίσει τα χειριστήρια μουσικής στην οθόνη κλειδώματος. Αυτό συμβαίνει καθώς το πλήκτρο Αφετηρίας είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ξεκλείδωμα της συσκευής σε αντίθεση με παλαιότερα.

Εν κατακλείδι

Οι βασικές ενέργειες έχουν αλλάξει στην οθόνη κλειδώματος και ίσως χρειαστείτε λίγο χρόνο - προερχόμενοι από το λειτουργικό iOS 9 - για να τις συνηθίσετε. Ωστόσο πιστεύουμε πως οι αλλαγές θα βελτιώσουν κατά πολύ τη συνολική λειτουργικότητα της Οθόνης Κλειδώματος και περιμένουμε να απολαμβάνετε την αλληλεπίδραση με τις ειδοποιήσεις σας, μόλις συνηθίσετε να τις χρησιμοποιείτε με τα νέα δεδομένα.

Καθημερινά ασχολούμαστε πλέον με το νέο λειτουργικό σύστημα και σας μεταφέρουμε ό,τι ανακαλύπτουμε. Το Σεπτέμβριο θέλουμε να πιστεύουμε πως με την κατάλληλη ενημέρωση, θα σας φαίνεται οικείο το νέο λειτουργικό σύστημα μόλις το εγκαταστήσετε στη συσκευή σας. Περιμένουμε τα σχόλιά σας.

από DINFUN

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status