Ο πυρήνας του iOS 10 δεν είναι κρυπτογραφημένος, ξέρετε γιατί;

Ο πυρήνας του iOS 10 δεν είναι κρυπτογραφημένος, ξέρετε γιατί;
ired.gr

Ο πυρήνας (kernel) του iOS 10 είναι ανοιχτός και μη κρυπτογραφημένος και η Apple εξηγεί το γιατί.

Η developer preview του iOS 10 της Apple, είναι διαθέσιμη εδώ και πάνω από μία βδομάδα και υπάρχει μια πολύ μεγάλη αλλαγή που πρόσφατα έγινε αντιληπτή - ο κώδικας του πυρήνα (kernel) είναι ελεύθερος και μη κρυπτογραφημένος.

Ως γνωστόν - για όσους ασχολούνται με αυτά - το kernel είναι η καρδιά του λειτουργικού συστήματος - ελέγχει τα πάντα όσον αφορά τις αιτήσεις εφαρμογών προς το hardware της συσκευής. Ως εκ τούτου, το kernel του iOS ήταν πάντα κρυπτογραφημένο σε προηγούμενες εκδόσεις. Στην συγκεκριμένη όμως έκδοση προεπισκόπησης δεν είναι. Αυτό άναψε φωτιές στο χώρο των ερευνητών του τεχνολογικού χώρου και του τομέα της ασφάλειας και έγειρε ουκ ολίγες συζητήσεις ως προς το τι μπορεί να σημαίνει.

Είναι μια απρόσμενη κίνηση από μεριάς Apple και είναι πολύ ευκολότερο τώρα κάποιος να ψάξει το εσωτερικό του πυρήνα του iOS 10 και να βρει αδυναμίες, οπότε η απορία για το αν έγινε επίτηδες ή τυχαία, παραμένει. Βέβαια, από την Apple δεν συνηθίζονται τέτοιας μεγάλης εμβέλειας γκάφες, οπότε και μάθαμε μετά βεβαιότητος ότι η κίνηση αυτή έγινε σκόπιμα, όπως επιβεβαίωσε και η ίδια η εταιρία του Cupertino.

Η λογική πίσω από αυτή την κίνηση είναι ότι «η μνήμη (cache) του πυρήνα δεν περιλαμβάνει οποιουδήποτε είδους προσωπικές πληροφορίες του χρήστη και, με την μη-κρυπτογράφηση του κώδικά του, μπορέσαμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα του συστήματος χωρίς να συμβιβαστούμε στο θέμα της ασφάλειας».

Δείτε ακόμη: Κρυπτογραφήστε τα email 

Η κρυπτογράφηση και η Apple πήγαιναν πάντα χεράκι-χεράκι και μάλιστα το 2016 υπήρξαν αρκετές περιπέτειες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Ως γνωστόν, η κόντρα Apple-FBI (σημειώσατε 1, όπως έλεγαν στο ΠΡΟ-ΠΟ κάποτε), όσον αφορά το «σπάσιμο» του iPhone 5C του τρομοκράτη του San Bernardino, τράβηξε αρκετό καιρό, ακριβώς εξαιτίας της άρνησης της Apple να βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση της εν λόγω συσκευής. Πολύ σωστά η Apple είχε δηλώσει ότι, αν δημιουργούσε μια τέτοια τεχνολογία, αυτή - σίγουρα - θα έπεφτε κάποια στιγμή σε λάθος χέρια και μετά κανείς δεν θα ήταν πια ασφαλής.

Το όλο θέμα οδήγησε και άλλες εταιρίες να αυξήσουν το επίπεδο κρυπτογράφησης στις υπηρεσίες τους, πέρα από την Apple, με αποκορύφωμα την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, που κρυπτογράφησε το μέχρι πρότινος ανοιχτό περιβάλλον που παρείχε στους χρήστες της.

Δείτε ακόμη: Η Google έχει πρόσβαση στο 74% των συσκευών Android 

Η δημιουργία ενός μη-κρυπτογραφημένου πυρήνα για το iOS 10 λοιπόν, σημαίνει ότι η Apple ενθαρρύνει τους χρήστες (που έχουν γνώσεις) και τους μηχανικούς λογισμικού, να ψάξουν και να αναφέρουν τυχόν αδυναμίες και κενά ασφαλείας στο λογισμικό της. Και, ακόμη περισσότερο, να προτείνουν λύσεις για την καλύτερη και πιο εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του. Κάτι τέτοιο ποτέ δεν είναι κακό.

από Elichord