Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Swift Playgrounds: Παιδική χαρά για μικρούς προγραμματιστές

Swift Playgrounds: Παιδική χαρά για μικρούς προγραμματιστές
ired.gr

 Ένα νέο παιχνίδι για το iPad διδάσκει εκμάθηση κώδικα και ενθαρρύνει τους δημιουργικούς πειραματισμούς.

Η Apple ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, στο WWDC, τη δωρεάν κυκλοφορία του Swift Playgrounds app, ενός παιχνιδιού για το iPad που θα διδάσκει στα παιδιά τη γλώσσα προγραμματισμού Swift.

Στο παιχνίδι αυτό, οι παίκτες μπορούν να ελέγξουν έναν χαρακτήρα που ονομάζεται Byte με την χρήση του πραγματικού κώδικα Swift. Έννοιες όπως code fencing και loops εισάγονται στο παιχνίδι ως τρόποι επίλυσης γρίφων. Όσο αυξάνεται η πρόοδος των παικτών, τόσα περισσότερα μαθαίνουν, αφού τα παζλ απαιτούν όλο και πιο σύνθετες κινήσεις. Υπάρχει επίσης το sandbox mode, όπου ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του περιβάλλον με χρήση κώδικα.

To μεγαλύτερο ατού του Swift Playgrounds είναι ότι είναι προσιτό και διασκεδαστικό σε σύγκριση με τα βιβλία προγραμματισμού που μοιάζουν με βαρετά τεχνικά εγχειρίδια. Διαθέτει emoji και έχει τη μορφή παιχνιδιού, κάτι που το κάνει διαδραστικό και ενδιαφέρον.

Αλλά πάνω από όλα, το Swift Playgrounds ταιριάζει απόλυτα στις επιχειρηματικές προσπάθειες της Apple, δεδομένου ότι έχει συμφέρον να μάθουν τα παιδιά τη γλώσσα προγραμματισμού Swift, αφού οι εφαρμογές με Swift λειτουργούν μόνο σε συσκευές της εταιρείας. Μέσα από το app, θα γεννηθεί μια νέα γενιά από developers για το App Store. Βέβαια, επειδή το Swift είναι ανοικτού κώδικα, υπάρχει περίπτωση να υιοθετηθεί ευρύτερα σε Linux και Android συσκευές.

Διαβάστε επίσης: «Παιχνίδια προγραμματισμού»

Πότε θα είναι διαθέσιμο το app;

Μια έκδοση του Swift Playgrounds είναι διαθέσιμη για τα μέλη του Apple Developer Program, ως μέρος του iOS 10 developer preview και θα συμπεριλαμβάνεται και στην public beta του Ιουλίου. Η τελική έκδοση θα διατεθεί το φθινόπωρο, δωρεάν, από το App Store. Θα είναι συμβατή με τα iPad Air, iPad Pro και iPad mini 2 που θα τρέχουν το νέο λογισμικό iOS 10.

swift kids 01

Microsoft & Google

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Microsoft δοκιμάζει την εκπαιδευτική έκδοση του Minecraft σε σχολεία για να διδάξει τα πάντα: από μαθηματικά έως ιστορία της τέχνης, ενώ συγχρόνως δίνει κίνητρο στους μαθητές να διδαχθούν τις γλώσσες του προγραμματισμού. Παράλληλα, και η Google συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέττης σε μια νέα έκδοση του δημοφιλούς εργαλείου Scratch για την εισαγωγή στον προγραμματισμό.

Διαβάστε επίσης: «Swift: Ανεβαίνει στην κατάταξη της RedMonk»

Από mirelen

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status