Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Τεχνητή Νοημοσύνη Magenta της Google συνθέτει μουσική

Η Τεχνητή Νοημοσύνη Magenta της Google συνθέτει μουσική
ired.gr

Η Magenta Α.Ι της Google συνέθεσε το πρώτο της μουσικό κομμάτι

Την περασμένη Τετάρτη, η ομάδα Google Brain παρουσίασε ένα μουσικό θέμα που δημιουργήθηκε από Τεχνητή Νοημοσύνη (Τ.Ν).

Ακούστε το εδώ

 

Η απλή αυτή σύνθεση αποτελεί τμήμα του Project Magenta, που σκοπό του έχει να ενισχύσει την αντιληπτική ικανότητα μιας Τ.Ν στο να δημιουργεί τέχνη όπως είναι π.χ., η σύνθεση μουσικής. Το πρότζεκτ Ματζέντα επιθυμεί επίσης να δημιουργήσει μια κοινότητα καλλιτεχνών, προγραμματιστών και ερευνητών πάνω στην εκμάθηση των μηχανών.

Δείτε ακόμη: Ρομποτικό Ροκ Συγκρότημα ψάχνει τραγουδιστή 

Περί του μουσικού θέματος Ματζέντα

Ο μηχανικός λογισμικού της Google, Elliot Waite, δημιούργησε το πρώτο μουσικό θέμα της Ματζέντα με τη βοήθεια ενός νευρωνικού δικτύου τύπου LSTM (long short-term memory - μακράς διάρκειας βραχείας μνήμης), εκπαιδευμένου να χρησιμοποιεί κάποιες εντελώς καινούριες τεχνικές, είπε ο ανταποκριτής της εταιρίας Jason Friedenfelds.

Τα δίκτυα LSTM είναι τα πιο κατάλληλα για να μαθαίνουν από εμπειρία, να κατηγοριοποιούν διαδικασίες και να προβλέπουν χρονικές ακολουθίες όταν υπάρχουν πολύ μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις μεταξύ γεγονότων.

«Το σημαντικό εδώ είναι η μνήμη και η προσοχή», είπε ο Friedenfelds. «Το νευρωνικό δίκτυο πρέπει να είναι ικανό να ελέγξει μια μακρά χρονική διάρκεια και να έχει την αντίληψη του τι είναι σημαντικό ώστε να εστιαστεί σε αυτό, προκειμένου να το επαναλάβει, ή να το αλλάξει. Γι’ αυτό το λόγο φαίνεται να έχει δομή και επαναλαμβανόμενα στοιχεία το τελικό αποτέλεσμα.»

Ο μουσικός σκοπός του Ματζέντα, που αποτελείται από μια μελωδία στο πιάνο και ένα απλό ρυθμό στα ντραμς, «είναι εντελώς αυτοσχέδιος μετά από μελέτη μιας μεγάλης συλλογής από κομμάτια της ΡΟΡ σε μορφή MIDI», πρόσθεσε ο Friedenfelds.

Δημιουργήθηκε από τη χρήση τεσσάρων μόνο νοτών - Ντο, Ντο, Σολ, Σολ - και «προσθέσαμε ένα απλό drum beat για να το συνοδεύει, όμως η μελωδία είναι εξ’ ολοκλήρου μηχανικής έμπνευσης και εκτέλεσης», είπε. «Δεν του δώσαμε κανόνες μουσικής, ούτε κάποιους άλλους κανόνες για να βοηθήσουμε τη δημιουργία κάποιας όμορφης μελωδίας, όπως κάναμε σε παλιότερες μηχανικές δημιουργίες μουσικής.»

Δείτε ακόμη: Η Sharp παρουσίασε ένα Robot-smartphone: Tο ονομάζει RoBoHon 

Τι έπεται για τη Ματζέντα

google magenta 02

Μια μικρή ομάδα ερευνητών από την ομάδα Google Brain φτιάχνουν μια ανοιχτή δομή γύρω από το TensorFlow (έναν νέο επεξεργαστή που φτιάχνει η Google), και θα παρέχει προγραμματιστικά εργαλεία, έτοιμα μοντέλα και τεχνικές οδηγίες στη σελίδα της Ματζέντα στο GitHub. Επίσης θα παρουσιάσουν διάφορα demo εκπαιδευτικά αρχεία και σύντομα θα αρχίσουν να δέχονται συνδρομές σε κώδικα.

Οι ερευνητές θα ξεκινήσουν με εργαλεία για βίντεο και ήχο προκειμένου να μπορούν να δουλέψουν σε φορμά αρχείων όπως το MIDI και πλατφόρμες που θα βοηθούν τους καλλιτέχνες να συνδέονται με μοντέλα εκμάθησης της μηχανής.

Η «alpha version» του κώδικα βρίσκεται ήδη στη σελίδα της Ματζέντα στο GitHub. Η ομάδα θα δεχτεί συνεισφορές σε κώδικα από άλλους προγραμματιστές όταν θα έχει έτοιμο ένα σετ από εργαλεία και μοντέλα που είναι σταθερά.

«Αν έχεις την επεξεργαστική ισχύ να μπορείς να αναλύσεις χρώματα και νότες, θα καταλήξεις να έχεις υλικό που θα είναι μοναδικό και θα ενδιαφέρει μια μεγάλη γκάμα ανθρώπων», είπε ο Jim McGregor, ιδρυτής και κύριος αναλυτής της Tirias Research.

«Τότε πια μπορείς να πάρεις την τέχνη ή τη μουσική που θα παραχθεί και να βοηθήσεις το σύστημα να μάθει από κομμάτια του Web ή από υποδείξεις ανθρώπων - ή να δεις τι τραβάει περισσότερο κόσμο», πρόσθεσε. «Για παράδειγμα είναι ο ρυθμός της μουσικής ή η εναλλαγή χρωμάτων που τραβάνε περισσότερο ένα χρήστη.»

Δείτε ακόμη: Το πρώτο ρομπότ που πέρασε το τεστ αυτο-συνείδησης 

Είναι όμως αυτό Τέχνη;

google magenta 03

Η τέχνη της εικόνας εκτείνεται από έργα των Μικελάντζελο, Πικάσο και Ρούμπενς, μέχρι τους καλλιτέχνες της pop όπως ο Άντυ Γουόρχολ και της αφηρημένης τέχνης όπως ο Τζάκσον Πόλλοκ, για να αναφέρουμε λίγους. Κάποιοι ακόμη θα συμπεριλάμβαναν και ζωγραφιές από ζώα.

Στο χώρο της μουσικής, μια σονάτα του Μπετόβεν μπορεί να απέχει έτη φωτός από ένα μοντέρνο κομμάτι της τέκνο ή ένα τραγούδι της Lady Gaga και τα γένη μουσικής είναι σχεδόν αναρίθμητα, όμως όλα θεωρούνται μουσική.

Άραγε μπορούμε να συμπεριλάβουμε στους ορισμούς της τέχνης γενικότερα και της μουσικής ειδικότερα δημιουργήματα μιας Τεχνητής Νοημοσύνης;

Όταν θέλουμε να ορίσουμε το τι είναι τέχνη «υπάρχουν δύο οπτικές γωνίες», είπε ο Michael Jude, ένας διευθυντής έρευνας λογισμικού στην Frost & Sullivan. «Πρώτον, ότι η τέχνη εξαρτάται από αυτόν που τη δέχεται ως τέτοια - και δεύτερον, ότι είναι μια αισθηματική έκφραση του δημιουργού της».

Η πρώτη οπτική θα μπορούσε να συμπεριλάβει και τα «μηχανικά» δημιουργήματα στον ορισμό της τέχνης, η δεύτερη όμως δεν μπορεί να τα αποδεχτεί ως τέτοια.

«Θα έλεγα ότι μια Τ.Ν κατάλληλα εκπαιδευμένη μπορεί να παράγει τέχνη, αλλά το αν αυτή αξίζει, είναι κάτι που το κοινό - ως τελικός αποδέκτης - πρέπει να αποφασίσει. Και ίσως τελικά να μπορούν και οι μηχανές να παράγουν κάποιου είδους τέχνη.»

Δείτε ακόμη: LegoRobot λειτουργεί με το μυαλό ενός σκουληκιού 

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status