Τι είναι και τι δεν είναι το USB Type C

Τι είναι και τι δεν είναι το USB Type C
ired.gr
Μια ματιά στα ενδότερα του νέου πρωτοκόλλου και η επεξήγηση των λειτουργιών του.

Βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας τεχνολογίας εδώ κι ένα χρόνο. Τα καλώδια και οι θύρες σύνδεσης είναι κάτι το πολύ σοβαρό για τις συσκευές μας. Άσχετα αν χρησιμοποιούμε iOS, Android, Mac ή Windows σε κινητό, τάμπλετ, λάπτοπ ή σταθερό υπολογιστή, σίγουρα έχουμε (τουλάχιστον) μία συσκευή που συνδέεται μέσω micro-USB θύρας. Το micro-USB έχει γίνει πια ένα στάνταρ έχοντας εκτοπίσει σχεδόν εντελώς το USB και εντελώς το mini-USB, αλλά τελικά κι αυτό ήλθε ώρα να εξελιχθεί στο επόμενο στάδιο.

Έτσι λοιπόν, το νέο στάνταρ είναι το USB Type C και ήδη βρίσκεται εγκατεστημένο σε κάποιες συσκευές. Τα πρόσφατα Nexus phones, HTC 10, LG G5, OnePlus, και Lumia 950, καθώς και το Apple MacBook έχουν μια τέτοια θύρα εγκατεστημένη. Τι είναι λοιπόν αυτό το USB Type C και πώς δουλεύει; Είναι καλύτερο και πόσο; Ας ρίξουμε μια ματιά σ’ αυτό το «επόμενης γενιάς» hardware στάνταρ.

Πώς μοιάζει το USB Type C;

Κατ’ αρχήν η θύρα του USB Type C έχει τη μορφή που βλέπετε στην επόμενη εικόνα.

type usb c 02

Από άποψη μεγέθους, είναι μόλις λίγο μεγαλύτερο σε μήκος από το κλασικό micro-USB. Ένας σημαντικός στόχος των σχεδιαστών ήταν να κατασκευαστεί μια θύρα συμμετρική που δε θα χρειαζόταν να βρει ο χρήστης τη «σωστή φορά» για να τη συνδέσει.

Αυτό λύνει ένα από τα προβλήματα του USB όλων των τύπων μέχρι τώρα. Όπως ξέρουμε, στα μέχρι τώρα USB, έπρεπε να βρούμε τη σωστή φορά σύνδεσης του καλωδίου στη θύρα. Αυτό το πρόβλημα λύνει πρώτα απ’ όλα το USB Type C: δεν χρειάζεται πια να ψάχνουμε τη σωστή φορά καθώς το καλώδιο συνδέεται όπως και να το βάλουμε στη θύρα.

type usb c 03

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι θα αντικαταστήσει όλα τα είδη USB που μέχρι τώρα έχουμε. Κανονικό, τετράγωνο, mini, micro, όλα θα αντικατασταθούν από ένα και μοναδικό σε μέγεθος μοντέλο. Κινητά, τάμπλετ, λάπτοπ και επιτραπέζια μηχανήματα θα έχουν όλα την ίδια θύρα και τα αντίστοιχα καλώδια θα είναι ίδια και από τις δύο μεριές.

Δείτε ακόμη: USB Type-C: τι είναι και γιατί πρέπει να σε ενδιαφέρει; 

Τι μπορεί να κάνει το USB Type C;

Παρόλο που το σχήμα άλλαξε, ο ρυθμός διαμεταγωγής δεδομένων παραμένει ο ίδιος με αυτόν του USB 3.1. Θα έχετε σίγουρα δει αυτές τις μπλε USB θύρες σε κάποια νέα PC, desktop και laptop (σχεδόν σε όλα πια). Οι ταχύτητες που «πιάνει» το USB 3.1 φτάνουν μέχρι και τα 10Gbps σε μια θύρα USB 3.1. Μια σύνδεση λοιπόν μέσω USB Type C είναι αρκετά ευρείας ζώνης ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε HDMI σήματα βίντεο, κάνοντάς το έτσι άριστο για τη σύνδεση ακόμη και οθονών.

type usb c 04

Ίσως ακόμη πιο επιβλητική ακούγεται η μεταφορά ισχύος που μπορεί να κάνει το νέο πρωτόκολλο καθώς έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει πολύ περισσότερο ρεύμα από τους προκατόχους του. Αυτό σημαίνει ταχύτερη φόρτιση για κινητά και τάμπλετ και ακόμη και λάπτοπ που δε θα χρειάζονται πια μια ξεχωριστή θύρα φόρτισης. Η Apple έχει ήδη κάνει χρήση του χαρακτηριστικού αυτού στα νέα της MacBook που έχουν μόνο μια θύρα USB Type C για όλες τις δουλειές - φόρτιση, αλλά και σύνδεση περιφερειακών.

type usb c 05

Οι θύρες αυτές είναι αμφίδρομες εξ’ ορισμού, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν και να στείλουν και να λάβουν ρεύμα και άρα μια συσκευή μπορεί και να φορτίζεται, αλλά και φορτίζει άλλες που είναι συνδεδεμένες σε αυτήν.

Δείτε ακόμη: Thunderbolt 3 - το νέο USB; - το νέο USB; 

Τι δεν μπορεί να κάνει το USB Type C;

Για την ώρα, το νέο στάνταρ είναι ακόμη υπό εξέλιξη. Το ότι ένα κινητό έχει μια τέτοια θύρα, δεν σημαίνει ότι είναι πλήρως συμβατό με τις απαιτήσεις του USB 3.1. Για παράδειγμα, το LG G5 με θύρα USB Type C, μεταφέρει δεδομένα με τους ίδιους ρυθμούς ενός Galaxy S7 που έχει micro-USB θύρα.

type usb c 06

Σε δοκιμή για τη μεταφορά ενός αρχείου 1GB, και το G5 και το S7 χρειάστηκαν περίπου 23 δευτερόλεπτα να αποθηκεύσουν το αρχείο και περίπου 30 για να το αποστείλουν σε ένα λάπτοπ. Αντίθετα, το Lumia 950 με επίσης Type C θύρα, επέδειξε υπερδιπλάσιες ταχύτητες σε σχέση με τα άλλα δύο. Η Microsoft είχε παρουσιάσει το Continuum σαν χαρακτηριστικό για τα Windows 10 και έπρεπε να εξασφαλίσει μεγάλος εύρος ζώνης για τη μεταφορά δεδομένων σε μια τέτοια χρήση. Σίγουρα οι συσκευές που θα ενσωματώνουν το πρωτόκολλο στο μέλλον θα έχουν όλο και καλύτερα χαρακτηριστικά.

type usb c 07

Επίσης, καθώς είναι ακόμη υπό εξέλιξη το στάνταρ, υπάρχουν κάποιες ανησυχίες όσον αφορά την επιπλέον ισχύ που θα μπορεί να μεταφέρεται μέσω αυτού. Φτηνά καλώδια και συσκευές - ιδιαιτέρως τηλέφωνα - με μέτρια κατασκευή στις θύρες μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα κατά τη μεταφορά ρεύματος, όπως είναι τα παράσιτα και οι σπινθηρισμοί (στην καλύτερη περίπτωση). Αν λοιπόν έχετε ήδη κάποια συσκευή με θύρα USB Type C, καλό θα είναι να τη φορτίζετε με το φορτιστή της εταιρίας της για παν ενδεχόμενο και να αποφύγετε φτηνές κατασκευές.

Δείτε ακόμη: Ήρθε το επόμενο USB - Galaxy 92 #29 

Και τι γίνεται με το Thunderbolt;

Μήπως θυμάστε το Thunderbolt; Αυτή την επίσης πολύ ευπροσάρμοστη θύρα που θα έκανε τα πάντα και θα αντικαθιστούσε επίσης όλες τις άλλες θύρες στους υπολογιστές μας; Εξακολουθεί να υφίσταται και - το καλύτερο - συνενώθηκε με το USB Type C.

type usb c 08

Αυτό μπορεί να μας μπερδέψει λίγο στην αρχή, αλλά το Thunderbolt είναι τώρα ένας υπέρ-σύνδεσμος που συμπεριλαμβάνει και το USB 3.1, το PCI-E, και το DisplayPort. Μια θύρα να τις κυβερνάει όλες (ο Άρχοντας των ... Θυρών). Και ενώ το USB 3.1 φτάνει μέχρι τα 10Gbps σε ταχύτητες, το Thunderbolt 3 φτάνει μέχρι τα 40Gbps! Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και δύο 4Κ οθόνες ταυτόχρονα και να του μένει και «χώρος» για μια σύνδεση USB 3.1!

Κι επειδή δεν υπάρχει οπτική διαφορά στη σχεδίαση των καλωδίων των δύο θυρών, οι κατασκευαστές θα πρέπει να βάλουν ετικέτες για να τα ξεχωρίζουμε. Όμως αν ο υπολογιστής σας έχει θύρα Thunderbolt 3 (βλέπε Mac) δε χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν θα υποστηρίζει USB περιφερειακά.

type usb c 09

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το Thunderbolt είναι ότι μπορεί να κάνει τη δημιουργία «αρθρωτών» (κομμάτι με κομμάτι) επιτραπέζιων μηχανημάτων εφικτή. Με αυτό εννοούμε ότι μπορούμε να έχουμε ένα λάπτοπ που να έχει εξωτερική θηριώδη κάρτα γραφικών και μεγάλη οθόνη που συνδέονται σε αυτό μέσω Thunderbolt. Όποτε θέλουμε να παίξουμε παιχνίδια π.χ., συνδέουμε το λάπτοπ με τα περιφερειακά και έχουμε ένα πανίσχυρο desktop.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι κατασκευαστές μπορούν να φτιάξουν εξωτερικές περιφερειακές συσκευές που θα συνδέονται με μια μικρή κεντρική μονάδα (π.χ., smartphone ή tablet) που θα τις καθοδηγεί και το σύνολο θα προσφέρει ένα πανίσχυρο desktop μηχάνημα.

Ποιος φανταζόταν ότι μια τόσο μικρή θύρα θα μπορούσε να φέρει μια τόσο μεγάλη επανάσταση;

από Elichord