Το iPad δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν “κανονικό” υπολογιστή

Το iPad δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν “κανονικό” υπολογιστή
ired.gr

Ας μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας. Το tablet της Apple είναι εξαιρετικό για κατανάλωση περιεχομένου, αλλά περιορίζεται μόνο σε αυτό.

Αφορμή για αυτό το κείμενο στάθηκε η είδηση που μας έρχεται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού και αναφέρει πως κάποια από τα σχολεία της Αμερικής σκοπεύουν να αντικαταστήσουν τα iPads που διαθέτουν στους μαθητές τους, με laptops. Η Apple, σύμφωνα με την είδηση, προσφέρθηκε να αντικαταστήσει τις ταμπλέτες της με δικά της laptops. Άλλωστε, τι είναι η απώλεια κερδών μπροστά στην “εικόνα” της εταιρίας έξωθεν; Σωστή κίνηση.

Σε σχετικές έρευνες - ερωτηματολόγια σε διάφορα σχολεία, τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: οι μαθητές και οι δάσκαλοι σε μεγαλύτερο βαθμό, προτιμούν τη χρήση υπολογιστών και όχι των tablets.

ipad work 01

Τι έχουμε εδώ λοιπόν; Κάτι μεμονωμένο ή κάτι που θα μας “απασχολήσει” και πάλι στο μέλλον; Κατά τη γνώμη μου, εφόσον η Apple δεν “ασχολήθηκε” τόσα χρόνια με αυτό το ζήτημα, στο μέλλον θα κληθεί είτε να διορθώσει άρον άρον τις λανθασμένες επιλογές της ή να σταματήσει να προωθεί τις iOS συσκευές της ως πλήρεις λύσεις. Γιατί η πικρή αλήθεια, είναι πως το iOS δεν είναι ένα “πλήρες” λειτουργικό σύστημα.

ipad work 02

To iOS είναι ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα φορητών συσκευών. Kατά τη γνώμη μου, το καλύτερο και με διαφορά. Δώστε όμως έμφαση στο “φορητών”. Ακόμα και η Apple το αναφέρει ως mobile operating system. Βέβαια, το iPad Pro, πλασάρεται ως “επαγγελματικό εργαλείο”. Σκέφτομαι βέβαια πως πληκτρολόγιο μπορούσαμε να προσθέσουμε και πριν, γραφίδα επίσης - έστω και με πολύ “χαμηλότερη” απόδοση και αναρωτιέμαι μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάσει αυτό το “αυτοαναιρούμενο” marketing.

Δεν θα διαφωνήσω, υπάρχουν περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στη γραφιστική, όπου το iPad μπορεί να βοηθήσει. Μπορεί όμως να αντικαταστήσει ένα laptop που διαθέτει ένα full OS; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο και ξεκάθαρο, ΟΧΙ.

Το πρόβλημα δεν είναι το iPad. Ίσα ίσα, με τον επεξεργαστή Α9X που διαθέτει, είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο που δεν στερείται πλέον επεξεργαστικής ισχύος. Το “πρόβλημα” είναι το ίδιο το iOS. Αν η Apple δεν προσπαθούσε να μας πείσει πως το iOS μπορεί να αντεπεξέλθει σε απαιτητικές εργασίες που εκτελούνται σε “κανονικούς” υπολογιστές, “πρόβλημα” δεν θα υπήρχε, καθώς το iOS είναι πραγματικά ένα εκπληκτικό OS.

Ας δούμε λοιπόν τους λόγους για τους οποίους το iOS δεν είναι κατάλληλο για να αντικαταστήσει τον παραδοσιακό μας ηλεκτρονικό υπολογιστή:

Δεν έχει είσοδο USB για απ’ ευθείας σύνδεση συσκευών USB flash ή σκληρών δίσκων

Θα μου πείτε πως “υπάρχουν λύσεις”. Το jailbreak, τα γκατζετάκια που έχουν και USB και lightning θύρα, τα cloud solutions κλπ. Καμία από αυτές τις λύσεις κατά τη γνώμη μου δεν είναι αξιόπιστη και χωρίς επί μέρους υποχωρήσεις. Εδώ μιλάμε για μία out of the box συσκευή, έτοιμη προς χρήση, χωρίς επιπρόσθετα έξοδα, ή το άγχος του jailbreaking και το παιχνίδι γάτας - ποντικού μεταξύ της Apple και των ομάδων δημιουργίας του jailbreak.

Παράδειγμα 1: Είστε σε μια αίθουσα διδασκαλίας και ο καθηγητής θέλει να μοιράσει στους μαθητές ένα αρχείο 700 MB. Δεν έχει υπολογιστή μαζί του, ή δεν θέλει να τον χρησιμοποιήσει, θέλει απλά να δώσει το αρχείο με ένα φλασάκι. Όλες οι συσκευές, ακόμα και των 50€ που υπάρχουν στην αίθουσα, μπορούν να “δεχτούν” το αρχείο. Είτε είναι Windows, Mac, Android, Windows Phone κλπ. Εξαιρούνται αποκλειστικά οι iOS συσκευές. Ακόμα και αν έχετε πληρώσει πανάκριβα ένα USB to lightning αντάπτορα, απλά, δεν θα μπορείτε να λάβετε το αρχείο. Και το μέγεθός του δεν μπορεί να σταλεί με mail...

Παράδειγμα 2: Ετοιμάζουμε στο super duper iMovie (εκπληκτικό app) ένα βιντεάκι και θέλουμε να το στείλουμε στους φίλους μας. Δεν φαντάζομαι να θέλετε να στείλετε αρχείο 2-3 GB με mail; Τι θα κάνετε; Θέλετε να το δώσετε τώρα στους φίλους σας. Σας πληροφορώ πως ένα Android των 100€ μπορεί και να επεξεργαστεί video, έστω με όχι και τόσο καλό software και να το διαμοιράσει όπως ο χρήστης επιθυμεί.

Το σύστημα αρχείων δεν είναι διαθέσιμο για τον χρήστη

Στις iOS συσκευές μας, δεν έχουμε πρόσβαση στο σύστημα αρχείων της συσκευής μας. Ευτυχώς, μετά από χρόνια, η Apple μας έδωσε τη δυνατότητα χρήσης του iCloud drive, είναι και αυτό μια λύση. Κουτσουρεμένη βέβαια, αλλά είναι μία λύση. Σε μια iOS συσκευή ο χρήστης δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει που θα αποθηκεύσει τι. Γιατί θα πρέπει για να περάσω ringtone στο iPhone, να το συγχρονίσω μέσω iTunes; Οπότε, τελικά, χρειάζομαι “υπολογιστή”! Αν υπήρχε filesystem, θα έστελνα το αρχείο με mail και θα το αποθήκευα στον φάκελο των ringtones.

Έλλειψη δυνατότητας αύξησης αποθηκευτικού χώρου

Το αν οι SD cards είναι αξιόπιστες ή γρήγορες, ας το αποφασίσει ο χρήστης και όχι η Apple. Είναι δυνατόν να μην μπορεί να προστεθεί μία κάρτα μνήμης για να αποθηκεύσουμε τα videos μας; Δοκιμάστε να συλλάβετε 4k video και θα καταλάβετε πως ούτε τα 128 GB δεν είναι αρκετά μερικές φορές.

Στο δια ταύτα

Το iOS είναι ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα φορητών συσκευών. Το απολαμβάνω οκτώ χρόνια τώρα και μπορώ να πω πως βελτιώνεται μήνα με τον μήνα. Είναι πραγματικά απόλαυση η χρήση του.

Όμως, η Apple με τα κολλήματά της (δεν είναι κακό να το παραδεχόμαστε αυτό), εμποδίζει την ανάπτυξή του ως ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα. Και αυτό δεν είναι κακό. Κακό είναι να ισχυρίζεσαι πως το iPad είναι ένα εργαλείο που αντικαθιστά ένα full OS, ενώ απλά, δεν μπορεί. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο κατανάλωσης περιεχομένου. Τα υπόλοιπα είναι απλά ένα άστοχο marketing που τονίζει τις αδυναμίες του προϊόντος.

από Kostthem