Εκτύπωση αυτής της σελίδας

5 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν αγοράσετε λάμπες LED

5 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν αγοράσετε λάμπες LED
ired.gr

Αν τα έχετε χαμένα, όταν επισκέπτεστε καταστήματα με λάμπες, σας δίνουμε τα ΦΩΤΑ μας για τις λάμπες LED.

Όταν οι κοινοί λαμπτήρες πυρακτώσεως σας καούν, είναι μια καλή στιγμή να εξετάσετε τη μετάβαση σε λαμπτήρες LED. Αυτές οι λάμπες έχουν εξελιχθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και έχουν εντυπωσιακή διάρκεια ζωής, με μικρότερο κόστος κατανάλωσης ρεύματος.

led bulbs 01

Επειδή, όμως, υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές LED, θα πρέπει να μελετήσετε κάποια πράγματα πριν προβείτε σε αγορά.

Lumen, όχι watts

Όταν αγοράζετε λάμπες, έχετε, πιθανώς, συνηθίσει να ψάχνετε για watts, μια ένδειξη της φωτεινότητας. Για τα LED, το πόσο φωτεινός θα είναι ο λαμπτήρας, προσδιορίζεται λίγο διαφορετικά.

Μια λανθασμένη αντίληψη είναι ότι η ισχύς (τα watt) είναι μια ένδειξη της φωτεινότητας γενικά. Στις λάμπες πυρακτώσεως, υπάρχει συσχέτιση των δυο, αλλά για τα LED, τα watt δεν είναι δείκτης του πόσο φωτεινός θα είναι ο λαμπτήρας. Ούτως ή άλλως, το θέμα είναι ότι οι λάμπες αυτές αντλούν λιγότερη ενέργεια.

Για παράδειγμα, μια λάμπα LED, συγκριτικά με μια λάμπα πυρακτώσεως 60 watt είναι μόνο 8-12 watt. Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε μαθηματικές πράξεις κάθε φορά. Απλώς θα χρησιμοποιείτε άλλη μονάδα μέτρησης: τα lumen.

Το lumen είναι η πραγματική μέτρηση της φωτεινότητας που προσφέρει η λάμπα και αυτός είναι ο αριθμός που θα πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια της αγοράς.

led bulbs 02

Επιλέγοντας το σωστό χρώμα LED

led bulbs 03

Οι λαμπτήρες LED εμφανίζουν μια εντυπωσιακή ποικιλία χρωμάτων, από μωβ σε κόκκινο αλλά και ένα φάσμα λευκών και κίτρινων. Για το σπίτι, ωστόσο, θα ψάχνετε για κάτι παρόμοιο με το φως που παράγουν οι λαμπτήρες πυρακτώσεως. Τα δημοφιλή διαθέσιμα χρώματα για τα LED είναι θερμό λευκό, απαλό λευκό και φωτεινό λευκό. Ενώ τα δυο πρώτα παράγουν ένα κίτρινο χρώμα, το φωτεινό λευκό παράγει ένα λευκότερο φως, όπως το φως της ημέρας, παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε π.χ. στα καταστήματα ρούχων.

Αν σας αρέσουν οι τεχνικοί όροι, η θερμοκρασία του χρώματος μετριέται σε βαθμούς Kelvin και όσο μικρότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο θερμό (κίτρινο) είναι το φως. Έτσι, ο τυπικός λαμπτήρας πυρακτώσεως είναι περίπου 2.700-3500 Κ, και για αυτό το νούμερο θα πρέπει να αναζητήσετε τον αντίστοιχο λαμπτήρα LED.

Μια λάμπα LED είναι πιο ακριβή

Αλλάζοντας τους λαμπτήρες σας σε LED, μην περιμένετε να κάνετε τρομερή εξοικονόμηση χρημάτων. Αντ’ αυτού, σκεφτείτε το ως μια επένδυση. Ευτυχώς, ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί και οι τιμές έχουν μειωθεί αλλά και πάλι, φυσικά, είναι πιο ακριβές από μια απλή λάμπα πυρακτώσεως.

Μακροπρόθεσμα, οι λαμπτήρες LED θα αξίζουν τα λεφτά τους και εν τω μεταξύ θα απολαύσετε μικρότερη παραγωγή θερμότητας, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του λαμπτήρα, ακόμη και έλεγχο από το smartphone.

Πάντως, αν δεν αντικαταστήσετε πολλούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με LED σε ένα μεγάλο σπίτι, δεν θα δείτε σημαντική μείωση του λογαριασμού του ρεύματος.

Προσέξτε για τα LED χωρίς ροοστάτη

led bulbs 04

Λόγω των κυκλωμάτων τους, τα LED δεν είναι πάντα συμβατά με τους ροοστάτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τον διακόπτη και άλλες φορές θα πρέπει να πληρώσετε κάτι παραπάνω για μια συμβατή λάμπα LED.

Οι περισσότεροι ροοστάτες λειτουργούν μειώνοντας το ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας που αποστέλλει στη λάμπα. Όσο λιγότερη ενέργεια, τόσο πιο χαμηλό το φως. Όμως με τα LED, όπως είπαμε, δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση φωτεινότητας και ενέργειας.

Αν θέλετε το LED σας να είναι ρυθμιζόμενο, πρέπει ή να βρείτε λαμπτήρες LED συμβατούς με παραδοσιακούς ροοστάτες ή να αντικαταστήσετε τον υπάρχοντα διακόπτη με ένα συμβατό dimmer.

Οι LED λαμπτήρες δεν ταιριάζουν παντού

led bulbs 05

Οι λαμπτήρες LED παράγουν λιγότερη θερμότητα από τους πυρακτώσεως, η οποία εξαφανίζεται στη βάση της λάμπας. Από εκεί, διαχέεται στον αέρα και η λάμπα παραμένει δροσερή, κάτι που της προσφέρει και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αυτό όμως σημαίνει ότι ο λαμπτήρας πρέπει να βρει έναν τρόπο να διαλύσει τη θερμότητα. Αν έχει τοποθετηθεί σε ένα κλειστό περίβλημα, η θερμότητα δεν θα έχει που να πάει και επιστρέφει πίσω στη λάμπα.

Αν έχετε φωτιστικά απλίκες, αναζητήστε LED που ταιριάζουν σε αυτή την περίπτωση.

Από mirelen

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status