Pop up στο iPhone «Να θεωρείται αξιόπιστος αυτός ο υπολογιστής;». Τι σημαίνει;

Pop up στο iPhone «Να θεωρείται αξιόπιστος αυτός ο υπολογιστής;». Τι σημαίνει;
ired.gr

Γιατί να δείξετε «εμπιστοσύνη» στον υπολογιστή που συνδέεται το iPhone σας και γιατί όχι;

Κατά καιρούς, όταν συνδέετε το iPhone, το iPod ή το iPad σε ένα υπολογιστή με USB, είτε για να το φορτίσετε, είτε για να το συγχρονίσετε, σας ζητείται να απαντήσετε στο ερώτημα «Να θεωρείται αξιόπιστος αυτός ο υπολογιστής;».

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί εμφανίζεται αυτό το pop up και τι σημαίνει;

Συνεχίστε παρακάτω και θα καταλάβετε ακριβώς τι συμβαίνει.

Τι σημαίνει η ειδοποίηση για την αξιοπιστία του υπολογιστή;

trust this computer 01

Η pop up ειδοποίηση, ουσιαστικά, σας ενημερώνει ότι έχετε συνδέσει τη συσκευή σας σε έναν άγνωστο υπολογιστή, με τον οποίο δεν έχετε συνδεθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Η Apple εισήγαγε αυτό το χαρακτηριστικό στο iOS ως ένα είδος αλυσίδας εμπιστοσύνης για να αποτρέψει άλλες συσκευές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του iPhone (ή του iPod ή του iPad). Ο χρήστης πρέπει να απαντήσει αν ο υπολογιστής είναι αξιόπιστος ή όχι, πριν η συσκευή έρθει σε επικοινωνία με τον υπολογιστή. Αν π.χ. επιλέξετε το «Μη αξιόπιστος», τότε το iPhone δεν θα έλθει σε επαφή με τον υπολογιστή με τον οποίο είναι συνδεδεμένο μέσω USB.

Όταν εμπιστεύεστε έναν υπολογιστή, ένα ειδικό «κλειδί» αποθηκεύεται τόσο σε αυτόν όσο και στη συσκευή iOS, ώστε να δημιουργηθεί μια αλυσίδα εμπιστοσύνης. Αν τα «κλειδιά» ταιριάζουν, τότε το iOS επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά πληροφοριών μεταξύ των δυο. Αν είναι διαφορετικά, τότε το iOS προστατεύει τα δεδομένα του.

Σύμφωνα με την Apple, ένας «αξιόπιστος» υπολογιστής είναι σε θέση να κάνει τα εξής:

  • Συγχρονισμό περιεχομένου μέσω iTunes για ταινίες και μουσική
  • Πρόσβαση σε φωτογραφίες και βίντεο
  • Δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας της συσκευής μέσω iTunes

Στην πράξη, πριν εμπιστευθείτε ένα υπολογιστή, θα πρέπει πρώτα να ξεκλειδώσετε τη συσκευή με τον κωδικό πρόσβασης. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στην ασφάλεια, έτσι ώστε μόνο ο ιδιοκτήτης της συσκευής να μπορεί να δώσει την άδεια για τη συνέχεια. Μόλις η συσκευή συνδεθεί σε ένα Mac ή PC για πρώτη φορά, θα εμφανιστεί και η ειδοποίηση.

Το pop up δεν θα εμφανιστεί αν το iPhone έχει συνδεθεί στο παρελθόν και έχετε δηλώσει ως αξιόπιστο τον υπολογιστή. Παρόλα αυτά, αν έχουν περάσει πάνω από 6 μήνες από την τελευταία σύνδεση, ενδέχεται να σας ζητηθεί και πάλι η επιβεβαίωση της αξιοπιστίας.

Πώς να δηλώσετε αναξιόπιστο έναν υπολογιστή;

Τώρα που έχετε κατανοήσει τα βασικά, μπορεί να αναρωτιέστε αν μπορείτε να δηλώσετε αναξιόπιστο έναν υπολογιστή που είναι τσεκαρισμένος ως αξιόπιστος.

Μπορεί να θέλετε να το κάνετε για διάφορους λόγους, όπως π.χ. ο υπολογιστής να έχει πρόσφατα μολυνθεί με ιό και να μην θέλετε το iPhone να έλθει σε αλληλεπίδραση μαζί του αλλά να συνεχίσει να είναι ένα μέσο φόρτισης μέσω USB.

Αν έχετε συσκευή με iOS 8.0 ή νεότερη έκδοση, πηγαίνετε Ρυθμίσεις > Γενικά > Επαναφορά > Τοποθεσία και απόρρητο.

trust this computer 02

trust this computer 03

trust this computer 04

Θα σας ζητηθεί το συνθηματικό σας.

trust this computer 05

Αφού το πληκτρολογήσετε, επιβεβαιώστε την επιλογή σας για επαναφορά ρυθμίσεων.

trust this computer 06

Επειδή αυτή η κίνηση θα επαναφέρει τα πάντα, αυτό σημαίνει ότι όλοι οι υπολογιστές που ήταν, έως εκείνη τη στιγμή αξιόπιστοι, θα διαγραφούν από τη μνήμη της συσκευής και θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία, αν θέλετε, για τον καθένα ξεχωριστά. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε έναν συγκεκριμένο υπολογιστή.

Τι να κάνετε αν η ειδοποίηση δεν εμφανίζεται;

Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, η ειδοποίηση αυτή δεν εμφανίζεται όταν πρέπει. Μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

  • Κάντε update to iTunes. Βεβαιωθείτε ότι έχετε την πιο πρόσφατη έκδοσή του, ελέγχοντας εδώ. http://www.apple.com/itunes/download/
  • Τοποθετήστε το USB εκ νέου. Χρησιμοποιήστε διαφορετική θύρα ή δοκιμάστε ένα άλλο καλώδιο.
  • Απενεργοποιήστε τη συσκευή και τον υπολογιστή, κάντε επανεκκίνηση και ξαναδοκιμάστε.
  • Δοκιμάστε τη διαδικασία που αναφέραμε παραπάνω.
  • Κάντε επαναφορά στις Ρυθμίσεις Δικτύου. Ρυθμίσεις > Γενικά > Επαναφορά > Ρυθμίσεις Δικτύου.

Η ειδοποίηση για την αξιοπιστία ενός υπολογιστή είναι ένα σημαντικό κομμάτι για την ασφάλεια των δεδομένων σας, σε περίπτωση που κάποιος κλέψει τη συσκευή σας και θέλει να έχει πρόσβαση στις πολύτιμες πληροφορίες σας. Χρησιμοποιήστε σοφά αυτή τη δυνατότητα και να εμπιστεύεστε μόνο τους πραγματικά αξιόπιστους υπολογιστές.

Από mirelen.