Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η εξέλιξη της κάμερας του iPhone

Η εξέλιξη της κάμερας του iPhone
ired.gr

Πόσο άλλαξε η κάμερα στο iPhone κατά τη διάρκεια των χρόνων;

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, κάθε νέα συσκευή iPhone έρχεται με μια τεχνολογικά βελτιωμένη κάμερα που έχει αλλάξει εντελώς την ποιότητα της εικόνας. Το iPhone 6s αλλά και το iPhone SE διαθέτουν την εξαιρετική iSight κάμερα 12 megapixels, δηλαδή με 50% περισσότερα megapixels από τα τέσσερα τελευταία iPhones. Εκτός αυτού, τα τελευταία μοντέλα μπορούν να υπερηφανεύονται για μια σειρά από βασικές βελτιώσεις: αυτόματη εστίαση, μείωση θορύβου, διαχωρισμό χρωμάτων κ.α.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν προέρχονται από μια συγκριτική μελέτη που έκανε η φωτογράφος και συνιδρύτρια του Camera+ και Magic Plus, για τις φωτογραφικές μηχανές του αρχικού iPhone, του iPhone 3G, του iPhone 3GS, του iPhone 4, του iPhone 4s, του iPhone 5, του iPhone 5s, του iPhone 6 και του iPhone 6s.

Macro εστίαση

iphone camera evolution 01

iphone camera evolution 02

Η πρώτη σύγκριση είναι μια λήψη με macro εστίαση σε χρωματιστά μολύβια για να εξεταστεί η βελτίωση στη λεπτομέρεια για το νέο iPhone 6s με 12 MP. Το αρχικό iPhone και το 3G έχουν σταθερή εστίαση έτσι δεν μπορούν να επικεντρώσουν τη λήψη σε αντικείμενα τοποθετημένα πολύ κοντά. Το αποτέλεσμα είναι θολές και γεμάτες pixels εικόνες. Το Autofocus που προστέθηκε στο 3G βελτίωσε ελαφρά την ποιότητα της εικόνας. Υπάρχει, επίσης, μια αξιοσημείωτη διαφορά στις λεπτομέρεια και μεγαλύτερη ευκρίνεια της εικόνας στην κάμερα 5 MP του iPhone 4 και στην κάμερα των 8 MP του iPhone 4s. Όμως οι λεπτομέρειες στις άκρες των μολυβιών αρχίζουν να φαίνονται με τα iPhone 5 και 5s, εξαιτίας του φακού πέντε στοιχείων που αύξησε την ευκρίνεια των εικόνων. To iPhone 6 δίνει μια πιο φωτεινή εικόνα, εξαιτίας του νέου αλγόριθμου επεξεργασίας που προσαρμόζεται στον φωτισμό. Σίγουρος νικητής είναι φυσικά το iPhone 6s. Με την προσθήκη της αυτόματης εστίασης με τεχνολογία Focus Pixels και της βελτιωμένης τοπικής χαρτογράφησης τόνων, κάνει την εικόνα πιο καθαρή, με λεπτομέρεια στο χρώμα.

Backlit

iphone camera evolution 03

iphone camera evolution 04

Στη συνέχεια, μια φωτογραφία με οπίσθιο φωτισμό ενός σκάφους που βρίσκεται σε μια μαρίνα αποδεικνύει τις βελτιώσεις που έχει κάνει το iPhone για να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις φωτισμού με υψηλή αντίθεση και μείωση του θορύβου. Το iPhone 3G ξεχωρίζει από τα παλαιότερα τηλέφωνα με τους ζεστούς τόνους και την υψηλή αντίθεση. Η λεπτομέρεια και η αντίθεση στο σκάφος γίνεται καλύτερη με τα 5, 5s και 6 αλλά κάνει μια σημαντική βελτίωση στο 6s. Το σκάφος φαίνεται πιο έντονο και μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες από τα βουνά και τα σύννεφα πίσω από αυτό. Αυτή η ποιότητα της εικόνας είναι πολύ εντυπωσιακή.

Macro Backlit

iphone camera evolution 05

iphone camera evolution 06

Το επόμενο πείραμα ήταν μια εικόνα macro με οπίσθιο φωτισμό. Η ποιότητα του iPhone 4 και 4s ήταν εκπληκτική. Φυσικά, η ποιότητα γίνεται καλύτερη με τη σειρά 5 και ακόμη καλύτερη με το iPhone 6. Το iPhone 6s πραγματικά λάμπει σε αυτή την πρόκληση. Η εικόνα είναι ισορροπημένη με τον λαμπερό ήλιο πίσω από τα ζελεδάκια και οι λεπτομέρειες είναι ακριβέστατες. Και ο διαχωρισμός των χρωμάτων για το iPhone 6s είναι αξεπέραστος.

Daylight

iphone camera evolution 07

iphone camera evolution 08

Στην πρώτη από τις δυο φωτογραφίες στο φως της ημέρας, οι διαφορές εντοπίζονται στην ισορροπία του λευκού, την αντίθεση, το χρώμα και την ευκρίνεια. Το αρχικό iPhone και το iPhone 3G έχουν χαμηλή αντίθεση και μπλε τόνους. Το iPhone 3Gs έχει ζεστό τόνο και πλούσιο χρώμα κορεσμού. Στο iPhone 4s βλέπουμε μια έντονη ισορροπία λευκού. Στις τελευταίες τέσσερις συσκευές, οι λεπτομέρειες είναι πιο έντονες.

iphone camera evolution 09

iphone camera evolution 10

Στη δεύτερη περίπτωση, υπό συνθήκες συννεφιάς, βλέπουμε παρόμοια αύξηση στις λεπτομέρειες. Η οξύτητα στα γράμματα είναι αισθητή. Το πλάνο του iPhone 6 είναι πιο θερμό και έχει σκιές γιατί τη στιγμή της φωτογράφισης βγήκε ο ήλιος από τα σύννεφα. Η εικόνα στο iPhone 6s είναι πολύ ισορροπημένη και με λεπτομέρειες.

Portrait

iphone camera evolution 11

iphone camera evolution 12

Ένα από τα σημαντικότερα παράπονα για το iPhone 6 είναι η εμφάνιση κόκκων (pixels) και η μείωση της οξύτητας, ιδιαίτερα στους τόνους του δέρματος. Η Apple φαίνεται να έχει προσπαθήσει να διορθώσει αυτό το πρόβλημα με το iPhone 6s. Η εικόνα φαίνεται πιο ζωντανή και ευκρινής και το πρόσωπο φαίνεται πιο αληθινό. Η οξύτητα είναι εμφανής σε όλο το μάτι αλλά διακρίνονται ακόμη pixels, π.χ. στα μάγουλα.

Sunset

iphone camera evolution 13

iphone camera evolution 14

Στη σύγκριση με το ηλιοβασίλεμα, μπορούμε να παρατηρήσουμε βελτιώσεις στην αντίθεση, στις λεπτομέρειες και στην ακρίβεια των χρωμάτων, με την πάροδο του χρόνου. Το iPhone 5s έχει μεγαλύτερη αντίθεση και ζωντάνια ακόμη και από το iPhone 6. Με το iPhone 6s υπάρχει μια επιστροφή στον υψηλό κορεσμό. Υπάρχει μεγαλύτερη ανάλυση αλλά δεν λείπουν και πάλι τα pixels.

Low light

iphone camera evolution 15

iphone camera evolution 16

Έχουμε δει τις μεγαλύτερες βελτιώσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού κατά τη διάρκεια των χρόνων. Το αρχικό iPhone, το 3G, το 3Gs και το iPhone 4 είχαν όλα ένα διάφραγμα f/2.8. Η Apple προσέθεσε έναν αισθητήρα στην πίσω πλευρά του iPhone 4, ο οποίος βελτίωσε την ποιότητα σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις. Μεγαλύτερη βελτίωση εμφανίστηκε στα iPhone 4s και 5 με το ευρύτερο διάφραγμα f/2.4 και ένα πρόσθετο για χαμηλό φωτισμό από ISO 800 έως 3200. Η εικόνα στο iPhone 6 φαίνεται καλύτερη από το iPhone 6s αλλά η δεύτερη έχει μεγαλύτερη αντίθεση, λεπτομέρεια και λιγότερο θόρυβο.

Low light Sunrise

iphone camera evolution 17

iphone camera evolution 18

Τα μεγαλύτερα iPhones δείχνουν μικρές λεπτομέρειες στα σύννεφα και το νερό. Υπάρχει επίσης μια αύξηση στις λεπτομέρειες των σκιών στο iPhone 6s από τις προηγούμενες εκδόσεις.

Από mirelen.

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status