Συνεντεύξεις Ελλήνων δημιουργών: Παναγιώτης Βάσσης

Συνεντεύξεις Ελλήνων δημιουργών: Παναγιώτης Βάσσης
ired.gr

Το αφιέρωμά μας στους Έλληνες δημιουργούς συνεχίζεται. Θέτουμε τα ερωτήματά μας στον δημιουργό της εφαρμογής “ΨΑΞΕ - ΒΡΕΣ”

Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για την προβολή των Ελλήνων δημιουργών και σήμερα θα έχουμε μία κουβέντα με τον Κο Παναγιώτη Βάσση, δημιουργό του παιχνιδιού, ΨΑΞΕ - ΒΡΕΣ.

Παναγιώτη σε ευχαριστούμε που δέχτηκες να μας μιλήσεις για τη δουλειά σου. Γράφεις μόνος σου τις εφαρμογές ή ανήκεις σε κάποια ομάδα από developers;

Δεν ανήκω σε κάποια ομάδα, δουλεύω μόνος μου αυτή τη στιγμή. Θα ήθελα βέβαια στο μέλλον να δουλέψω με μία ομάδα γιατί είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να τα κάνεις όλα μόνος σου. Μία εφαρμογή αποτελείται από κώδικα, γραφικά, το project της διαφήμισης, debugging κτλ.

Το Ψάξε Βρες είναι το πρώτο σου project; Αν όχι, πες μας λίγα λόγια και για τις άλλες σου δουλειές.

Όχι, έχω και κάποιες άλλες εφαρμογές, κυρίως κουίζ με ερωτήσεις για ελληνικές και ξένες σειρές, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, και μεμονωμένες, αλλά και ως μία εφαρμογή που περιέχει όλες τις σειρές γι' αυτούς που θέλουν βασικές ερωτήσεις σε ένα app (iSeires).

Πες μας λίγα λόγια για το Ψάξε Βρες και κυρίως, τι σε έκανε να καταπιαστείς με ένα παιχνίδι λέξεων;

Πάντα μου άρεσαν οι σπαζοκεφαλιές, τα παιχνίδια με γρίφους, λέξεις κτλ. Έψαξα λοιπόν και δεν βρήκα κάποια παρόμοια εφαρμογή, οπότε είπα να κάνω το βήμα! Ήθελα ένα παιχνίδι όχι τόσο εύκολο, αλλά που παράλληλα θα είναι εθιστικό και θα σε "κολλάει" να θέλεις κι άλλο γιατί θεωρείς πως την επόμενη φορά θα καταφέρεις πιο πολλά.

Ένα παιχνίδι που θα ακονίζει το μυαλό, όπως λέμε. Δοθείσης της ευκαιρίας, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως “έρχονται” νέες αναβαθμίσεις με πολλές νέες κατηγορίες, με διαφορετικό χρόνο για αρχάριους και προχωρημένους, αλλά και με προσθήκη νέων λέξεων σε διάφορες κατηγορίες (ζώα, φυτά, ρήματα, επίθετα κτλ). Δεν φτιάχνω ένα παιχνίδι και το αφήνω στην τύχη του! Πάντα προσπαθώ να το εξελίξω και μετά, βλέποντας τις προηγούμενες εκδόσεις του, νιώθω καλά που τα κατάφερα, που το βελτίωσα! Όπως επίσης δίνω μεγάλη σημασία στα σχόλια που κάνουν όσοι/ες κατεβάζουν τις εφαρμογές μου και ό,τι είναι εφικτό και έξυπνο, υλοποιείται.

greek devs vassis 01

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη δημιουργία εφαρμογών;

Από μικρός μου άρεσαν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε αυτά τα τεράστια κουτιά με τα εικοσάρικα... Και πάντα μου άρεσαν οι υπολογιστές. Πλέον τα smartphones άρχισαν να παίρνουν κατά 90% τη θέση των προσωπικών υπολογιστών, οπότε έπρεπε να γίνει εκεί η “μετάβαση”. Γι' αυτό και ξεκίνησα να μαθαίνω κώδικα μόνος μου, κάτι που βέβαια συνεχίζω. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, ψάχνω στο ίντερνετ, διαβάζω βιβλία, παρακολουθώ σεμινάρια, με σκοπό την προσωπική μου βελτίωση και κατ’ επέκταση τη βελτίωση και της δουλειάς μου. Μ’ αρέσει να έχω μια ιδέα και να προσπαθώ να την υλοποιήσω μέσω κώδικα, γραφικών κτλ. Αυτό με ευχαριστεί.

“Ζεις" επαγγελματικά από αυτό;

Όχι, δουλεύω σαν τεχνικός Η/Υ και οδηγός και η ανάπτυξη εφαρμογών/παιχνιδιών είναι το χόμπι μου αλλά και ο τρόπος να περνάω καλά στον ελεύθερο χρόνο μου.

Σκέφτεσαι να δημιουργήσεις και Apple TV (tvOS) έκδοση της εφαρμογής σου;

Όχι για την ώρα. Και τουλάχιστον όχι το συγκεκριμένο παιχνίδι. Είναι ένα ελληνικό παιχνίδι και μέχρι στιγμής η Apple TV δεν έχει διεισδύσει τόσο πολύ στην Ελληνική αγορά.

ΣΣ: Ευχαριστούμε πολύ τον Παναγιώτη και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα σχέδιά του. Εμείς σας παραθέτουμε τους συνδέσμους του παιχνιδιού για το App Store και το Play Store και σας ζητάμε να στηρίξετε και αυτή την ελληνική προσπάθεια.

greek devs vassis 02

iOS link

Android link

από Kostthem