Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος χωρίς πλήκτρα έφτασε

Η αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος χωρίς πλήκτρα έφτασε
ired.gr

Η LG ανακοίνωσε την τεχνολογία αναγνώρισης αποτυπώματος κάτω από το γυαλί του κινητού σας.

Πάνω που είχαμε αρχίσει να βαριόμαστε με την κοινή εμφάνιση όλων των κινητών όσον αφορά τη σχεδίαση, να που εμφανίζεται μια καινούρια τεχνολογία που κινεί και πάλι το ενδιαφέρον μας. Η LG Innotek σε συνεργασία με τη Fingerprint Cards, ανακοίνωσαν πριν από λίγες μέρες έναν αισθητήρα δαχτυλικού αποτυπώματος, που μπορεί να ενσωματωθεί κάτω από το γυαλί που καλύπτει την οθόνη ενός κινητού, αφαιρώντας έτσι την ανάγκη για ένα ξεχωριστό πλήκτρο. Αυτό θα επιτρέψει στις εταιρίες κατασκευής smartphone τη σχεδίαση ενός πλήρως ομοιόμορφου εξωτερικού σασί για τις συσκευές τους χωρίς να χάσουν την απαραίτητη πια ενεργοποίηση μέσω αποτυπώματος. Οι δύο εταιρίες περιμένουν ότι θα υπάρξουν συσκευές με αυτή την τεχνολογία ενσωματωμένη, πριν το τέλος του έτους.

Τι είναι διαφορετικό σε αυτούς τους αισθητήρες;

Οι κλασικοί αισθητήρες αποτυπώματος μέχρι τώρα χρειάζονταν ένα ξεχωριστό χώρο αποκλειστικά για δική τους χρήση. Για την τοποθέτησή τους στις συσκευές, άλλες εταιρίες χρησιμοποιούν το γνωστό πλήκτρο Home στην πρόσοψη (Apple, Samsung), ενώ άλλες χρησιμοποιούν το πλήκτρο Power στην πίσω πλευρά (Sony, Google). Η νέα αυτή τεχνολογία θα δώσει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης του αισθητήρα στο γυαλί αφαιρώντας έτσι οποιαδήποτε ένδειξη της ύπαρξή του. Σκεφθείτε για παράδειγμα ένα iPhone 6S ή - ακόμη περισσότερο - ένα Galaxy S7 όπως είναι τώρα, αλλά χωρίς το πλήκτρο Home στην πρόσοψη και με όλη την επιφάνειά τους καλυμμένη από γυαλί.

lg on screen touch id 02

Δείτε ακόμη: 10 από τις καλύτερες εφαρμογές που χρησιμοποιούν τον αισθητήρα Touch ID

Είναι μόνο αισθητικοί οι λόγοι για μια τέτοια αλλαγή;

Όχι. Η LG Innotek τονίζει ότι η αδιαβροχοποίηση μιας συσκευής που ενσωματώνει τη νέα τεχνολογία, θα είναι κατά πολύ πιο εύκολη χωρίς το πλήκτρο Home (ή Power). Επιπλέον, ο αισθητήρας θα είναι πολύ περισσότερο προστατευμένος από οποιαδήποτε ζημιά, μιας και θα βρίσκεται κάτω από το ίδιο προστατευτικό γυαλί που βρίσκεται και η οθόνη. Οι υπάρχοντες αισθητήρες χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα καλής κατασκευής ως προς την αντοχή - όσον αφορά τα στάνταρ της μικρο-ηλεκτρονικής - λόγω του ότι βρίσκονται εκτεθειμένοι στο εξωτερικό μέρος της συσκευής.

Υπάρχουν μειονεκτήματα;

Και η LG Innotek και η Fingerprint Cards υπόσχονται ότι θα υπάρχει η ίδια ακρίβεια αναγνώρισης αποτυπώματος με τους γνωστούς εξωτερικούς αισθητήρες - η LG δέχεται ένα αποδεκτό όριο σφάλματος της τάξης του 0,002% - όμως η ταχύτητα αναγνώρισης μέσα από το επιπλέον στρώμα γυαλιού μπορεί να μην είναι η ίδια. Αυτό βέβαια θα φανεί στα ίδια τα προϊόντα όταν εμφανιστούν, αλλά πέρα από μια μικρή καθυστέρηση στην αναγνώριση, οι νέοι αισθητήρες θα είναι εξίσου αποτελεσματικοί με τους παλιούς που όλοι ως τώρα ξέραμε.

Ποιες εταιρίες θα τους χρησιμοποιήσουν;

Καμία από τις δύο εταιρίες δεν έχει ανακοινώσει κάποιους ενδιαφερομένους πελάτες ακόμη, αλλά μπορούμε να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Η Huawei έχει ήδη χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της Fingerprint Cards στο μοντέλο της Mate 7 του 2014 με μεγάλη επιτυχία μάλιστα, και είναι πιθανό ότι θα συνεχίσει να τη χρησιμοποιεί και στο νέο μοντέλο της του 2016. Η Google από την άλλη μεριά, έχει δείξει κάποια αντιπάθεια προς τα φυσικά πλήκτρα τελευταία, οπότε τα επόμενα Nexus μοντέλα της είναι πολύ πιθανό ότι θα ενσωματώνουν την τεχνολογία. Αξίζει να τονίσουμε ότι ήδη εδώ κι έξι μήνες, η Fingerprint Cards έχει δεχτεί παραγγελίες και πιέσεις για τη δημιουργία ενός αισθητήρα δαχτυλικού αποτυπώματος κάτω από το γυαλί, και τότε είχε απαντήσει ότι θα παράσχει μια λύση εντός του επόμενου έτους (δηλαδή τώρα). Άρα, οι εταιρίες κατασκευής smartphone είχαν αρκετό χρόνο μπροστά τους για να προετοιμαστούν ώστε να ενσωματώσουν τη νέα τεχνολογία στις συσκευές τους μόλις αυτή γίνει διαθέσιμη.

lg on screen touch id 03

Ποιοι δεν θα τη χρησιμοποιήσουν;

Η Apple και η Samsung. Τουλάχιστον όχι στα επικείμενα μοντέλα τους που ετοιμάζονται να εμφανιστούν φέτος στην αγορά. Η Fingerprint Cards δεν υπολογίζει καν την Apple μέσα στους δυνητικούς πελάτες της, δεδομένου ότι ο γίγαντας του Cupertino στηρίζεται συνήθως σε λύσεις δικής του σχεδίασης και στον τομέα αυτόν έχει ήδη εξαγοράσει την εταιρία Authentec από το 2012. Η Samsung από την άλλη, συνεχίζει τη συνεργασία της με τη Synaptics, αν και φημολογείται ότι θα ήθελε πολύ να είχε τελειώσει με την εξαγορά (που αργότερα απέτυχε) της Fingerprint Cards πριν η τεχνολογία της γίνει τόσο διάσημη όπως είναι τώρα.

Ωστόσο, πολλές τεχνολογικές λύσεις εξετάζονται παράλληλα και η δημόσια ανακοίνωση των LG Innotek και Fingerprint Cards μπορεί να δώσει μια ένδειξη και ως προς τι μπορεί να συμβαίνει και μέσα στα εργαστήρια της Apple. Το περίφημο Home button του iPhone είναι κάτι σαν «ιερή αγελάδα», αλλά η Apple έχει δείξει ότι τολμά να κάνει αλλαγές όπως έγινε και με το νέο MacBook και το Trackpad που το αντικατέστησε με ένα πολύ πιο εξελιγμένο με 3D Touch. Αν λοιπόν ο αισθητήρας αποτυπώματος δεν απαιτεί ένα ξεχωριστό πλήκτρο, δεν αποκλείεται να δούμε μια νέα πιο «μονολιθική» σχεδίαση στα καινούρια iPhones.

lg on screen touch id 04

Δείτε ακόμη: Ασφαλίστε το Dropbox σας με Touch ID

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλού;

Βεβαίως! Οι κατασκευαστές των αναγνωστών δαχτυλικών αποτυπωμάτων περιμένουν την εξάπλωση τέτοιων αισθητήρων και πέρα από την αγορά των smartphone-tablet. Όσον αφορά τις δυνατότητες, κάθε συσκευή που συνδέεται με το Internet είναι πιθανός υποψήφιος για την εγκατάσταση ενός τέτοιου αισθητήρα. Ακόμη και το remote της τηλεόρασης θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια τέτοια δυνατότητα αν θέλουμε, για παράδειγμα, να ελέγχουμε το χρόνο που τα παιδιά μας περνούν μπροστά της. Το όφελος της ολοκλήρωσης του αισθητήρα κάτω από το γυαλί (ή κάποια άλλη αντίστοιχη επιφάνεια) κάνει πιο εύκολη την ενσωμάτωσή του χωρίς να χαλάει την αισθητική μιας συσκευής. Κάτι που γίνεται όλο και πιο απαιτητικό καθώς πολλοί κατασκευαστές προσπαθούν να παρουσιάσουν όλο και πιο κομψές συσκευές στους καταναλωτές.

Άρα πότε με το καλό;

Τα πρώτα smartphones με αναγνώστες δακτυλικού αποτυπώματος αναμένονται κατά το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Κάποιοι κατασκευαστές μπορεί μάλιστα να έχουν γυαλί στην πίσω όψη της συσκευής και να βάλουν τον αισθητήρα πίσω. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, θα έχουμε ενδιαφέρουσες σχεδιάσεις.

lg on screen touch id 05

Δείτε ακόμη: Λύση για το Touch ID που δεν ανταποκρίνεται τις κρύες ημέρες

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status