Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπορείτε να φανταστείτε την Apple χωρίς iPhone;

Μπορείτε να φανταστείτε την Apple χωρίς iPhone;
ired.gr

Πώς θα ήταν η Apple χωρίς το iPhone;

Είναι δύσκολο να το σκεφθείτε ακόμη κι αν προσπαθήσετε; Το iPhone κυριαρχεί στις πωλήσεις των προϊόντων Apple και στους ισολογισμούς της. Ως προϊόν με ιδιαίτερη βαρύτητα, η απουσία του, θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία των υπόλοιπων δραστηριοτήτων της Apple.

Ωστόσο, καθώς η συσκευή iPhone ακτινοβολεί, καθιστά δύσκολο σε κάποιον να δει τι γίνεται πίσω από αυτό, στην εταιρεία Apple. Υπάρχουν όμως αναλυτές, οι οποίοι δημιουργούν διαγράμματα τα οποία αφορούν τα επιτεύγματα της εταιρείας, κάθε φορά που η Apple ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα τριμήνου (όπως την προηγούμενη εβδομάδα).

Αφού συμπληρώθηκαν τα αντίστοιχα πεδία, μετρήθηκαν οι πωλήσεις όλων των προϊόντων. Εντωμεταξύ οι πωλήσεις των προϊόντων της σειράς Mac ή iPad καθώς και οι on-line υπηρεσίες, ήταν μικρότερες σε μέγεθος, μόνο σε σχέση με τις πωλήσεις της συσκευής iPhone.

apple with out iphone 01

Κάθε φορά που η εταιρεία Apple αναγγέλλει αποτελέσματα, σίγουρα η συσκευή iPhone είναι στο επίκεντρο. Μόλις οι πωλήσεις της συγκεκριμένης συσκευής είναι πτωτικές, τίθεται υπό αμφισβήτηση το σύνολο της εταιρείας. Εμείς όμως δεν παραβλέπουμε το υπόλοιπο επιχειρηματικό κομμάτι και κυρίως τις πωλήσεις των υπολογιστών Mac και της συσκευής iPad.

Διαβάστε επίσης: Εφαρμογή Χάρτες: Μάθετε όλα τα μυστικά της!

Εκτός iPhone

Αν αφαιρέσετε τις πωλήσεις της συσκευής iPhone κι εξομαλύνετε την εποχικότητα, το αποτέλεσμα με τη μορφή διαγράμματος, είναι πως πρόκειται για μια σταθερή κι επιτυχημένη επιχείρηση.

Να το θέσουμε κάπως διαφορετικά, η επιχείρηση αφαιρούμενων των πωλήσεων iPhone, έχει ετήσια έσοδα περίπου $ 80 δισεκατομμύρια - όμοια με τα συνολικά έσοδα της εταιρείας Microsoft. Οι υπολογιστές Mac συνεισφέρουν στα έσοδα της εταιρείας $24 δισεκατομμύρια το χρόνο και η συσκευή iPad περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα φέρει έσοδα της τάξεως των $20 δισεκατομμυρίων.

Eάν προσθέσετε τις δύο σειρές αυτών των προϊόντων, έχετε τα ετήσια έσοδα της εταιρείας Hewlett - Packard. H αλυσίδα Starbucks στα τελευταία αποτελέσματα τριμήνου, ανακοίνωσε έσοδα $5,4 δισεκατομμύρια, όμοια με τα αποτελέσματα αντίστοιχου χρονικού διαστήματος, των πωλήσεων υπολογιστών Mac. Αν θέλετε επίσης, μπορείτε να συγκρίνετε τα έσοδα της Facebook το ίδιο τρίμηνο ($5 δισεκατομμύρια).

Βέβαια η αλήθεια είναι πως οι πωλήσεις των υπόλοιπων προϊόντων της εταιρείας, είναι συνυφασμένες με τις πωλήσεις της συσκευής iPhone. Θα υπήρχε η συσκευή iPad αν δεν είχε δημιουργηθεί πρώτα η συσκευή iPhone; Η ταχύτητα ανάπτυξης του λειτουργικού iOS θα είχε φθάσει στο επίπεδο που είναι τώρα; Πιθανόν όχι καθώς το κίνητρο είναι η συσκευή iPhone.

Τα έσοδα από τις on-line υπηρεσίες της εταιρείας Apple, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τη συσκευή. Επίσης δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν πωλήσεις Apple Watch, χωρίς τη σύνδεση με μία συσκευή iPhone.

apple with out iphone 02

Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ την Apple χωρίς την υποστήριξη της κύριας συσκευής της. Αξίζει όμως να κοιτάξουμε πίσω από τις πωλήσεις iPhone και θα διακρίνουμε κι άλλες υγιείς κατηγορίες προϊόντων της εταιρείας. Οι κατηγορίες αυτές κρύβονται πίσω από τη μεγάλη επιτυχία της εταιρείας και δεν προκαλούν την απογοήτευση των αναλυτών, όπως η πτώση του iPhone στα τελευταία αποτελέσματα.

Υπολογιστές Mac και iPad

Δεν είναι εύκολο να μετρηθεί η συνεισφορά στα κέρδη των πωλήσεων των προϊόντων υπολογιστών Mac και iPad. Λαμβάνοντας όμως υπόψιν τα μεγάλα περιθώρια κέρδους μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για κερδοφόρες σειρές προϊόντων. Κι ενώ το προϊόν iPad αναζητά να βρει τις ισορροπίες του μετά την εκρηκτική γεμάτη ενθουσιασμό έναρξη, οι πωλήσεις των υπολογιστών Mac παραμένουν σταθερή αξία.

Οι πωλήσεις των Mac είναι εντυπωσιακές, αν αναλογιστείτε την πτωτική πορεία που έχουν λάβει οι προσωπικοί υπολογιστές στις μέρες μας. Διατηρώντας αμετάβλητες τις πωλήσεις, η εταιρεία Apple, κατάφερε να κερδίσει μερίδιο αγοράς και εφέτος.

Ιστορικά αν θυμηθεί κάποιος, οι πωλήσεις των υπολογιστών Mac βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Κατά το οικονομικό έτος 2015 η εταιρεία πούλησε 20,6 εκατομμύρια υπολογιστές Mac και υπολογίζεται πως και φέτος θα κυμανθεί στα ίδια νούμερα. Δεν ήταν πάντα έτσι. Το 2010 η εταιρεία Apple πούλησε 13,7 εκατομμύρια υπολογιστές Mac, ενώ το έτος 2005 οι πωλήσεις της σε υπολογιστές, δεν ξεπερνούσαν τα 3,3 εκατομμύρια μονάδες. Η Apple τα τελευταία 10 χρόνια αυξάνει τις πωλήσεις της από έτος σε έτος.

Διαβάστε επίσης: Οι πρώτες ρυθμίσεις που προτείνουμε να αλλάξετε στο νέο σας iPhone

Πάμε να εξερευνήσουμε και το μυστήριο που λέγεται συσκευή iPad. Το γεγονός είναι πως αν το iPad ήταν μια αυτόνομη εταιρεία, ο διευθύνων σύμβουλός της θα είχε απολυθεί εδώ και χρόνια. Η πτώση των πωλήσεων της συγκεκριμένης συσκευής χρόνο με το χρόνο μειώνει και την προσδοκία για μια ανάκαμψη της συγκεκριμένης σειράς προϊόντων της εταιρείας. Η κατηφορική της πορεία, συνεχίζεται εδώ και περίπου 2 χρόνια και ενδεχομένως το επόμενο τρίμηνο να δεχθεί μια ακόμη ισχυρή μείωση. Κάπου εκεί θα πρέπει να είναι και ο πάτος.

apple with out iphone 03

Αν κάποιος διαφωνεί μπορεί να το δηλώσει στα σχόλια, αλλά οι πωλήσεις iPad δεν πρόκειται να ανακάμψουν. Για να αλλάξει η κατάσταση, θα πρέπει οι χρήστες να αποφασίσουν πως ένα tablet ενδεχομένως να τους είναι ποιο χρήσιμο από έναν υπολογιστή. Ανεξάρτητα βέβαια από την πορεία του, πρόκειται για το πιο κερδοφόρο tablet στον κόσμο το οποίο φέρνει έσοδα $15 δισεκατομμύρια ετησίως, νούμερο ιδιαίτερα σημαντικό ακόμη.

Φοβάμαι πως η συσκευή iPhone παίρνει μερικές φορές τη μερίδα του λέοντος της προσοχής, αν και λόγω των αριθμών έτσι πρέπει. Είμαι ικανοποιημένος όμως καθώς η Apple δεν παύει να καινοτομεί και στα υπόλοιπα προϊόντα της, όπως τους υπολογιστές Mac αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι θα θέλαμε οι περισσότεροι χρήστες. Το ίδιο ισχύει όμως και για τις συσκευές iPad και από πλευράς υλικού αλλά και λογισμικού. Είναι πολύ σημαντικό μία εταιρεία να δίνει προσοχή σε όλα της τα προϊόντα, όχι με την μορφή “φιλανθρωπίας”, αλλά γενναιόδωρα.

Επιστρέφουμε στην πραγματικότητα

Θα μπορούσε η Apple να γίνει μία μεγάλη επιχείρηση χωρίς τις πωλήσεις της συσκευής iPhone; Οι συσκευές κινητών τηλεφώνων έχουν εισχωρήσει για τα καλά στην καθημερινότητά μας κι έχουν γίνει είδος πρώτης ανάγκης. Ποιο προϊόν είχε καταφέρει στο παρελθόν ένα τέτοιο κατόρθωμα; Ίσως το ραδιόφωνο;

Η αύξηση των υπολογιστών καθώς και το διαδίκτυο, οδήγησαν στη ανάγκη ύπαρξης μια φορητής συσκευής στην τσέπη του καθενός μας. Ίσως κάποια μέρα να υπάρξει η δυνατότητα διασύνδεσης του εγκεφάλου μας, απευθείας με το διαδίκτυο, κάνοντας τα smartphone να φαίνονται προϊστορικά μηχανήματα του παρελθόντος. Για το πρόσφατο όμως μέλλον θα συνεχίσει το iPhone να αποκαλείται το πιο επιτυχημένο προϊόν που υπήρξε ποτέ. Δεν είναι κακό, αρκεί να μην ξεχνάμε προϊόντα τα οποία κρύβονται στη σκιά του.

από DINFUN

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status