Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς να κάνετε κατάργηση εξουσιοδότησης του iTunes σε υπολογιστές που πια δεν έχετε

Πώς να κάνετε κατάργηση εξουσιοδότησης του iTunes σε υπολογιστές που πια δεν έχετε
ired.gr

Κατάργηση εξουσιοδότησης του λογαριασμού σας στο iTunes σε παλιούς και απενεργοποιημένους υπολογιστές.

Για να μπορούμε να αναπαράγουμε μουσική, ταινίες και ό,τι άλλο έχουμε αγοράσει στο iTunes Store, χρειάζεται να εξουσιοδοτήσουμε τον υπολογιστή μας - Mac ή PC - και κάθε άλλον που μας ανήκει, προκειμένου να μπορέσουμε, χρησιμοποιώντας το Apple ID που έχουμε. Η εξουσιοδότηση είναι κάτι το απλό (πηγαίνουμε απλά στο μενού Store > Εξουσιοδότηση υπολογιστή). Όταν όμως θέλουμε να κάνουμε την κατάργηση εξουσιοδότησης ενός υπολογιστή, τα πράγματα μπορεί να γίνουν κάπως πολύπλοκα.

Τι ακριβώς είναι η εξουσιοδότηση;

Η εξουσιοδότηση είναι ένα είδος «κλειδώματος» που εφαρμόζεται σε κάποιο από το περιεχόμενο του iTunes Store. Στις πρώιμες μέρες του iTunes Store, όλα τα τραγούδια είχαν κλείδωμα τύπου DRM, κάτι που απαγόρευε την αντιγραφή τους. Από τότε που η μουσική στο iTunes έγινε ελεύθερη από κλειδώματα, η εξουσιοδότηση καλύπτει άλλα είδη αγορών μας, όπως ταινίες, βιβλία, τηλεοπτικές σειρές κλπ.

Κάθε Apple ID έχει “δικαίωμα” μέχρι πέντε (5) εξουσιοδοτήσεων σε υπολογιστές (desktop, laptop, Mac ή PC) και σε όσες θέλουμε iOS συσκευές (iPhone, iPad, iPod). Ευτυχώς δεν υπάρχει όριο για τις iOS συσκευές, αλλά για υπολογιστές οποιουδήποτε είδους είναι μέχρι 5.

Δείτε ακόμη: Διαμορφώστε και ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε το iTunes στον υπολογιστή σας Mac

Πώς γίνεται η κατάργηση εξουσιοδότησης

Όπως καταλαβαίνετε από όσα είπαμε πιο πάνω, από τη στιγμή που καταργούμε την εξουσιοδότηση σε έναν υπολογιστή, αποκτούμε μια “ελεύθερη” εξουσιοδότηση για έναν άλλο. Κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά όταν απενεργοποιούμε έναν παλιό υπολογιστή μας επειδή πήραμε ή φτιάξαμε έναν καινούριο.

Απλά πάμε και πάλι στο μενού Store του iTunes και επιλέγουμε Κατάργηση εξουσιοδότησης αυτού του υπολογιστή. Αφού συμπληρώσουμε το Apple ID μας στο παράθυρο που θα προκύψει, ο εν λόγω υπολογιστής έχει απελευθερώσει μια εξουσιοδότηση που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε κάποιον άλλο.

de authorise itunes 01

Δείτε ακόμη: Καταργήστε υπολογιστές από τον λογαριασμό σας iTunes Store

Τι γίνεται αν δεν έχω πια τον παλιό μου υπολογιστή;

Και τώρα ερχόμαστε στο φλέγον θέμα: «Τι κάνουμε αν δεν έχουμε πια πρόσβαση στον παλιό αυτό υπολογιστή και δεν είχαμε κάνει κατάργηση της εξουσιοδότησής του;»

Υπάρχει λύση ευτυχώς, απλά είναι λίγο πιο περίπλοκη. Ακολουθήστε απλά τα παρακάτω βήματα:

  • Εκκινήστε το iTunes στον υπολογιστή σας (οποιονδήποτε).
  • Πατήστε στο Apple ID σας (βρίσκεται πάνω δεξιά, δίπλα στο search box).
  • Ένα παράθυρο θα εμφανιστεί ζητώντας σας να κάνετε είσοδο στο λογαριασμό σας αν δεν είστε ήδη συνδεδεμένοι.
  • Πατήστε το βελάκι στα δεξιά του Apple ID για να εμφανιστεί το κυλιόμενο μενού και πατήστε στην επιλογή Στοιχεία λογαριασμού.

de authorise itunes 02

  • Συμπληρώστε και πάλι το συνθηματικό του Apple ID σας.
  • Θα μεταφερθείτε στη σελίδα με τα πλήρη στοιχεία του λογαριασμού σας στο iTunes Store. Ψάξτε για το τμήμα των Εξουσιοδοτήσεων υπολογιστών (τελευταίο κάτω στο πρώτο τμήμα του Apple ID).
  • Πατήστε το πλήκτρο Κατάργηση εξουσιοδότησης όλων.

de authorise itunes 03

Όπως ίσως καταλάβατε, θα καταργηθεί η εξουσιοδότηση όλων των υπολογιστών που πιθανόν έχετε εξουσιοδοτήσει και θα πρέπει να εξουσιοδοτήσετε εκ νέου αυτούς που θέλετε. Δυστυχώς η Apple δεν προσφέρει προς το παρόν κάποια άλλη πιο ευέλικτη λύση, αλλά τουλάχιστον έτσι μπορείτε να καταργήσετε την εξουσιοδότηση σε υπολογιστές που δεν έχετε πια πρόσβαση.

Μερικές τελευταίες διευκρινίσεις

Εξυπακούεται ότι η επιλογή Κατάργηση εξουσιοδότησης όλων είναι ενεργή μόνο αν έχουμε παλιότερα εξουσιοδοτήσει πάνω από 1 (τουλάχιστον 2) υπολογιστές. Αν έχουμε μόνο έναν, η επιλογή είναι ανενεργή.

Η επιλογή Κατάργηση εξουσιοδότησης όλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά κάθε 12 μήνες. Αν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε παραπάνω φορές σε διάστημα 12 μηνών, επικοινωνήστε με την υποστήριξη της Apple.

Καλό είναι να καταργείτε την εξουσιοδότηση ενός υπολογιστή προτού κάνετε αναβάθμιση στο iTunes, αναβάθμιση λειτουργικού συστήματος ή αναβάθμιση του hardware ενός υπολογιστή. Υπάρχει κίνδυνος μετά τις αναβαθμίσεις, το iTunes να θεωρήσει ότι βλέπει νέο υπολογιστή, οπότε με την κατάργηση εξουσιοδότησης το αποφεύγετε αυτό. Μετά, μπορείτε πάλι να εξουσιοδοτήσετε κανονικά τον υπολογιστή σας.

Αν έχετε κάνει εγγραφή στην υπηρεσία iTunes Match, μπορείτε να έχετε μέχρι και 10 υπολογιστές εξουσιοδοτημένους σε αυτήν. Το iTunes Match κάνει χρήση μόνο ελεύθερης από κλειδώματα μουσικής οπότε το όριο των 10 υπολογιστών εφαρμόζεται εδώ. Όλο το υπόλοιπο περιεχόμενο που έχει κλειδώματα, υπάγεται στο όριο των 5 υπολογιστών.

Δείτε ακόμη: Έχω Apple Music. Χρειάζομαι το iTunes Match;

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status