Ο δισεκατομμυριούχος Carl Icahn πούλησε όλες τις μετοχές της Apple που κατείχε

Ο δισεκατομμυριούχος Carl Icahn πούλησε όλες τις μετοχές της Apple που κατείχε
ired.gr

Μήπως ο διάσημος δισεκατομμυριούχος δίνει το σύνθημα της “μεγάλης πτώσης”;

Μετά από δεκατρία ολόκληρα χρόνια συνεχούς ανόδου, η "πολυαναμενόμενη" πτώση τζίρου και κερδών έκανε την εμφάνισή της. Πολλοί αναρωτιούνται αν το φαινόμενο θα είναι παροδικό, ή απλά θα αποτελέσει μία “στάση” για την Apple πριν την επόμενη “εκτόξευση” (κάτι που υποστηρίζει ο Tim Cook). Προσωπική μου γνώμη είναι πως φυσικά και η πτώση θα συνεχιστεί, καθώς τα νούμερα που έχει φτάσει η εταιρεία είναι αστρονομικά και έχουν ήδη ξεπεράσει κάθε “λογική”. 10 δις $ κέρδη τριμήνου δεν το λες και απογοήτευση...

Αλλά ο κόσμος δεν περιμένει τη δική μου γνώμη. Υπάρχουν ειδικοί εκεί έξω που με τις επιλογές τους “ανεβάζουν” και “κατεβάζουν” εταιρίες. Για παράδειγμα, ο διάσημος επενδυτής Carl Icahn. Όταν όλοι ανησυχούσαν για την πορεία της μετοχής, ο Carl φρόντισε απλά να ανακοινώσει πως αγόρασε μετοχές της Apple που αντιστοιχούν περίπου στο 1% του συνόλου των μετοχών της εταιρίας. Δεν είναι και μικρή είδηση η αγορά πάνω από 45 εκατομμυρίων μετοχών από έναν στρατηγικό επενδυτή! Πόσο μάλλον όταν η δημοσιοποίηση του γεγονότος είχε συνοδευτεί και από κολακευτικά σχόλια για τον Tim Cook αλλά και τη στρατηγική της Apple γενικότερα.

apple share 01

Ωραία όλα αυτά, αλλά πλέον βρισκόμαστε στην ακριβώς αντίθετη κατάσταση. Ο Carl Icahn ανακοίνωσε πως προέβη στην πώληση του συνόλου των μετοχών που κατείχε στην Apple. Προσθέστε στο “μείγμα” και τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας και ένα εκρηκτικό κοκτέιλ είναι έτοιμο.

Οι αγορές, ακόμα και στις οικονομικά προηγμένες χώρες βασίζονται (και) στην ψυχολογία. Οι “μικρότεροι” επενδυτές επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από κινήσεις σαν αυτή του Carl Icahn και προβαίνουν σε πωλήσεις πακέτων μετοχών. Επιπροσθέτως, όλοι οι αναλυτές προβλέπουν συνέχιση της πτώσης και για τα επόμενα οικονομικά τρίμηνα. Καλή “ευκαιρία” για κατοχύρωση κερδών για τους μικρομετόχους αλλά και πίεση στην τιμή της μετοχής κατ’ επέκταση.

Τελικά τι σημαίνουν όλα αυτά; Μας νοιάζει πραγματικά; Η απάντηση είναι πως επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα. Θα έχει η Apple μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Ε και; Όσο υπάρχουν καλά προϊόντα στην αγορά, θα έχει μεγάλους τζίρους και τεράστια κέρδη. Θα είναι αυτά μικρότερα από του παρελθόντος; Ας είναι!

Κάποιοι λοιπόν θα κερδίσουν από τις πωλήσεις των μετοχών τους, κάποιοι θα κερδίσουν λιγότερα και κάποιοι άλλοι θα έχουν (θεωρητικές) απώλειες. Αυτό όμως από μόνο του δεν συνιστά “πρόβλημα” για την Apple. Εξάλλου, όσοι παρακολουθούν πολλά χρόνια την πορεία της, γνωρίζουν ότι οι “συμβουλές” των αγορών ποτέ δεν έδειξαν έστω πως “εφάπτονται” με τα πραγματικά δεδομένα.

Μία εταιρία που έχει πλάνο, κεφάλαιο και εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό, το μόνο που έχει να φοβάται είναι ο κακός της εαυτός. Τώρα αν κάποιοι δεν νιώθουν ικανοποιημένοι με κέρδη 10 δις δολαρίων μέσα σε ένα τρίμηνο (σκεφτείτε λίγο για τι μεγέθη μιλάμε), μπορούν να ρίξουν τα χρήματά τους σε μία νεοφυή επιχείρηση. Μεγαλύτερο ρίσκο, μεγαλύτερα πιθανά κέρδη.

Εξάλλου, όλο αυτό με τη συσσώρευση πλούτου και κεφαλαίου στα χέρια “λίγων” θα πρέπει - έτσι κι αλλιώς - να μας ανησυχεί. Δεν χρειαζόμαστε “επιχειρήσεις - κράτη” που μπορούν να εξαγοράσουν με τα μετρητά που διαθέτουν σχεδόν “το σύμπαν”, αλλά υγιείς οικονομικά εταιρίες που διαθέτουν μεγάλο μερίδιο του budget τους στο R & D, στη έρευνα δηλαδή και στην ανάπτυξη.

Ας αφήσουμε λοιπόν τους τζογαδόρους (ή απλά επενδυτές) να κάνουν τη δουλειά τους και ας εστιάσουμε στα πραγματικά δεδομένα, στα προϊόντα δηλαδή που μας προτείνει ή που έχει στα σκαριά, η Apple.

από Kostthem